Tėvas Michaelis Higginbottomas nusižiūrėjo dvi aukas, kurios lankė Lankašyre, Apholande, įsikūrusį Šv. Juozapo koledžą, skirtą 12–18 m. moksleiviams, rašo independent.co.uk.

Dviejų savaičių trukmės teismo proceso metu Bernlio karūnos teisme prisiekusieji išgirdo, kad jis „reguliariai, metodiškai ir siaubingai“ išnaudoju du berniukus. Prokuroras Davidas Temkinas sakė: „Jiems buvo grasinama smurtu, be to, kunigas berniukus mušė diržu.“

76-erių metų amžiaus M. Higginbottomas buvo pripažintas kaltu dėl penkių sodomijos atvejų ir septynių seksualinės prievartos atvejų. Pusę 18-os metų bausmės jis atliks kalėjime, tada bus paleistas į laisvę taikant probaciją likusius devynerius metus.

Teisėjas Andrew Woolmanas, antradienį skelbdamas nuosprendį, tarė kunigui: „Šie berniukai turėjo jumis labiausiai pasitikėti, o jūs juos siaubingai išnaudojote. Neabejoju, kad specialiai išsirinkote savo aukas. Nuolat jiems grasindavote smurtu arba juos mušdavote neva taikydami įprastą mokyklinę bausmę.“

M. Higginbottomas buvo pripažintas kaltu 2017 m. balandžio mėnesį Liverpulio karūnos teisme dėl pirmojo nukentėjusiojo pateiktų kaltinimų, tačiau praėjusių metų lapkričio mėnesį šiuos kaltinimus panaikino Apeliacinis teismas.

Kunigas, Biblija

Tuomet buvo priimtas sprendimas, kad reikės naujo bylos svarstymo, nes prisiekusieji negavo visos informacijos apie ieškovo nuslėptus faktus, susijusius su sukčiavimu.

Antrasis nukentėjusysis pareiškė, kad M. Higginbottomas jį lytiškai išnaudojo XX a. devintojo dešimtmečio viduryje. „Prisiminimai apie šiuos siaubingus įvykius sugrįžo“, pamačius televizijos laidą apie 2017 m. įvykusį teismą.

Teisėjas A. Woolmanas sakė M. Higginbottomui: „Dėl jūsų veiksmų berniukai jautė gėdą ir kaltę, taip pat jie suprato, kad niekas jais nepatikės, jei pasiskųs.“

Teisėjas pažymėjo, kad abi aukos patyrė stiprų psichologinį sukrėtimą ir nepamiršo siaubingųjų įvykių net praėjus ne vienam dešimtmečiui.

Pirmasis ieškovas lankė minėtąjį koledžą XX a. aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, nes norėjo tapti kunigu.

Jis pasakojo policijos pareigūnams, kad Šv. Juozapo koledžas buvo „šalta, tamsi ir atstumianti“ vieta, puikiai tikusi nuolatinei mokytojo M. Higginbottomo „psichologinei, fizinei ir lytinei“ prievartai.
Niukasle prie Taino, West Farm Road gatvėje, gyvenančio M. Higginbottomo advokatai teigė, kad ieškovas išgalvojo kaltinimus, norėdamas prisiteisti kompensaciją. Teismui buvo pranešta, jog nukentėjusysis buvo pripažintas kaltu apgaule pasisavinus keturženklę sumą.

M. Higginbottomo karališkasis advokatas Jasonas Pitteris nurodė, kad jo klientas ne vienerius metus mokė daugybę berniukų prieš ir po tariamų nusikaltimų.

Jis sakė: „Teismo proceso metu išgirdome daug rimtų įrodymų, kad kunigas negalėjo taip pasielgti. Paprastai tokiose bylose jų nebūna. M. Higginbottomo gyvenime, neskaitant pastarųjų metų įvykių, nėra jokių juodų dėmių. Jį galima apibūdinti kaip teigiamą, gero charakterio žmogų.“