„Buriuotojai visuomet buvo ir išliko ta visuomenės dalimi, kuri glaudžiai susijusi su gamta ir kuri nebijo pirmoji imtis drąsių idėjų įgyvendinimo, tapti pavyzdžiu kitiems. Projektas „NE plastiko bangai“ yra pasaulinė iniciatyva, kuriai pradžią davė puikiai žinomos lenktynės aplink pasaulį „Volvo Ocean Race“.

Šiemet nusprendėme, kad Lietuva pasiruošusi tapti pasaulinio judėjimo dalimi ir imti aktyviai rūpintis jūros bei kranto užterštumu ir mūsų planetos ateitimi. Na, o regata, kuri įtraukia ne tik visą buriuotojų bendruomenę, bet ir pajūrio gyventojus bei svečius yra nuostabi erdvė šių pozityvių ekologinių pokyčių pradžiai“, – teigė Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

Pajūrį buriuotojai ir jų pagalbininkai tvarkė pasidalinę į dvi grupes. Per kelias valandas buvo sutvarkyti du ruožai: nuo sienos su Kaliningradu iki pietinio Nidos paplūdimio bei nuo šiaurinio paplūdimio Preilos link.

Pasak akcijoje dalyvavusių buriuotojų, daugiausiai buvo randama maišelių, jų dalių, butelių, skardinių. Po akcijos prie konteinerių nusidriekė nemaža eilutė su pilnais maišais surinktų atliekų.

Kaip rašoma pranešime spaudai, nuo „Kuršių marių regatos“ pradžios Nidoje „NE plastiko bangai“ iniciatyva čia įgyvendina ir daugiau akcijų. Prie bendros Lietuvos buriuotojų sąjungos, Neringos savivaldybės ir Neringos nacionalinio parko direkcijos iniciatyvos prisijungė didelė dalis Nidos verslininkų, prekybos tinklas „Maxima“.

Pastarajame plastikiniai buvo pakeisti popieriniais ir kitais ekologiškais maišeliais. Visuose „Kuršių marių regatos“ renginiuose vienkartinis plastikas (stiklinės, puodeliai, lėkštes, įrankiai, pakuotės) nebus naudojamas, o vietoj jo bus pateikiama alternatyvi ekologiška tara.

„Tikimės, kad mūsų pastangos taps pavyzdžiu kitiems renginiams Neringoje, o gal – net ir kitoms Lietuvos savivaldybėms. Norėtume duoti pradžią iš tiesų sąmoningam, ekologiškam judėjimui mūsų šalyje“, – teigė N. Nasvytis.

Iniciatyvą „NE plastiko bangai“ Neringoje organizuoja Neringos savivaldybė kartu su Lietuvos buriuotojų sąjunga (LBS) ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija. Šalys yra pasirašiusios memorandumą, kurio pagrindu pradėta iniciatyva „NE plastiko bangai“, kuri, tikima, pasieks ir atokiausius Lietuvos kampelius.