Įvertino kritiškai

A.Ažubalio nuomone, nors dramos tikrai nėra, tačiau neveiklumas pastebimas akivaizdžiai.

„Dramos nėra. Yra neveiklumas ir negebėjimas rasti bendros pozicijos. Manau, kad jokie rinkimai, net ir Prezidento rinkimai, negalėjo sutrukdyti bandyti siekti valstybei naudingo sprendimo. Nesvarbu, kam ir kokiai politinei srovei galėtų atstovauti ta kandidatūra, bet buvo nueita lengviausiu keliu – nieko nedaryta ir paskutiniu metu pateiktos trys pavardės. Su visa pagarba tiems žmonėms galėčiau pasakyti, kad Europos mastu tai yra tam tikri nuliai“, – DELFI kalbėjo A.Ažubalis.

Kitas komiteto narys Egidijus Vareikis įsitikinęs, kad dabartinė situacija negali būti apibūdinama „neveiklia“.

„Aš nesutikčiau, kad čia yra kažkokia drama ar neveiklumas. Šiais laikais Europos Sąjungoje yra taip, kad kai kurie net ir svarbūs sprendimai gali būti priimami per penkias minutes ir pačią paskutinę dieną. Europos Komisijos pirmininkė, kai ją išrinko, ji turbūt net pati nežinojo, kad taip nutiks. Nemanau, kad Lietuva kažką prarado – formaliai vietos ir portfeliai skirstomi tada, kai yra žinoma komisijos sudėtis. Žinoma, neformaliai derybos vyksta, yra visokių gandų ir nuogirdų. Jeigu prisimintume, kaip buvo skiriami komisarai anksčiau, tai ne visada pasitvirtindavo teorija. Tų gandų yra visokių, tačiau jų nereikia priimti rimtai. Dar nereikėtų pamiršti, kad mes galime kažkurį žmogų nominuoti, bet jis dar turi praeiti klausymus Europos Parlamente“, – sako E.Vareikis.

Egidijus Vareikis, Audronius Ažubalis

Užkulisiuose – įvairios kalbos

Anot E.Vareikio, užkulisiuose yra pačių įvairiausių kalbų. „Siūlyčiau nedaryti išvadų, kad neva žinome, kas bus tas žmogus ir kokias pareigas užims. Užkulisiuose yra visokiausių kalbų“, – pabrėžia jis.

A.Ažubalio nuomone, buvo žengta lengviausiu keliu.

Europos Parlamentas svarbus, bet galutinį tašką padeda Europos Vadovų Taryba. Nepaisant to, kad EP kažkas netiktų. Yra ir kitas dalykas – tai svarbi Lietuvai pozicija. Kandidatūros, apie kurias kalbame, rodo vieną dalyką, kad einame lengviausiu keliu. Nebuvo ieškoma reikšmingo žmogaus“, – sako Seimo narys.

Opoziciniai konservatoriai antradienį pasiūlė ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui į naują Europos Komisiją nominuoti kadenciją baigusią prezidentę Dalią Grybauskaitę, tačiau buvusi šalies vadovė paskelbė posto nesiekianti.

„Kai kam galbūt gali pasirodyti keista – kaip iš Prezidento galima eiti į komisarus. Kita vertus, jeigu prezidentas sutiktų, tai rodytų vieną paprastą dalyką – Lietuvos pozicijos rimtumą, o ne tai, kad mes skiriame 28 metų šaunų vaikiną, kuris nieko nepadarė, o skiriame svarbų ir žinomą asmenį, kuris turi įdirbį ir idėją“, – sakė A.Ažubalis.

Visi kandidatai santykinai jauni

E.Vareikis tuo tarpu akcentavo tai, kad visi minimi kandidatai yra gana jauni.

„Formaliai komisaras nedirba Lietuvai, tai nėra Lietuvos atstovas, tai yra komisijos narys. Jeigu jūs manote, kad lietuvis Europos Komisijoje kažką specialiai padarys gražesnio Lietuvai, tai yra korupcija. Visų pirma, jis dirba kaip komisijos narys, kuris yra atsakingas už tam tikrą sferą. Lietuvai reikia įtakingo, išmanančio žmogaus.

Egidijus Vareikis

Ar galėtų būti atrankos procedūra kažkokia kitokia, visada mes galime sakyti, kad ji galėtų būti kitokia, bet nereikia prisirišti prie praeities. Reikia komisiją atjauninti, atnaujinti. Buvo daug kalbų, kad Europos Vadovų Tarybą parinko daug žmonių, kurie nėra labai inovatyvūs, tai nematau amžiuje didelės problemos. Visi trys kandidatai yra santykinai jauni“, – įsitikinęs Seimo Europos reikalų komiteto narys.

A.Ažubalis tikina, kad jį labai nustebino premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimai.

„Mane nustebino ir mūsų premjero pasisakymai. Kokios Lietuvai svarbios sritys? Energetika labai svarbi, finansai, tai rodo visišką nesusigaudymą, kas vyksta Lietuvoje ir Europoje. Jeigu kalbėtume apie energetinius projektus, tai jie jau „važiuoja“. Kita vertus, kalbant apie biudžetą, reikia pabrėžti, kad biudžetas yra ilgų derybų rezultatas, todėl sakyti, kad už finansus atsakingas žmogus būtų kuo nors labai svarbus, tikrai ne. Bet niekas nekalba apie socialinius reikalus. Mes visi puikiai žinome, kas Lietuvai dabar yra skaudžiausia – socialinė atskirtis ir visuomenės senėjimas“, – sakė A.Ažubalis.

Nausėdos laukia iššūkis

Žiniasklaidos duomenimis, Lietuva iš naujosios EK vadovės gavo prašymą pateikti ir moters, ir vyro kandidatūrą.

„O ką tai bendro turi su kompetencija? Tegul būna komisija sudaryta vien iš moterų, jeigu jos tikrai būtų geriausios, geresnės už vyrus, kurie kandidatuoja. Toks siūlymas yra daugiau politinis. Tai tiesiog madingas ėjimas, galintis susilaukti daug katučių. Norėčiau, kad už kažkurią sritį būtų atsakingas tiesiog kompetetingas žmogus“, – svarsto A.Ažubalis.

Audronius Ažubalis

Paprašytas įvertinti V.Sinkevičiaus kandidatūrą, A.Ažubalis teigė, kad tam tikra prasme ir prezidento laukia iššūkis.

„Aš manau, kad daug kas priklausys ir nuo prezidento. Ar prezidentas ryšis pirmam susirėmimui su valdančiąja koalicija, tai priklauso tik nuo jo ir ar jis turi Lietuvai parinkęs kandidatūrą, dėl kurios jis eitų į viešumą ir norėtų pasakyti, kad būtent tas žmogus gali geriausiai atstovauti“, – laidoje sakė A.Ažubalis.

„Frakcija jį remia, didelė dalis žmonių sako, kad jis tinkamas kandidatas. Ar toks jaunas žmogus galės atsovauti, mes galime tik spėlioti“, – mano E.Vareikis.

Konservatoriai pasiūlė Grybauskaitės kandidatūrą

Opoziciniai konservatoriai antradienį pasiūlė ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui į naują Europos Komisiją nominuoti kadenciją baigusią prezidentę Dalią Grybauskaitę, tačiau buvusi šalies vadovė paskelbė posto nesiekianti.

„(...) kandidate mūsų bendruomenė matytų kadenciją baigusią prezidentę Dalią Grybauskaitę“, – rašoma konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio laiške premjerui.

Anot jo, renkant geriausią eurokomisaro kandidatūrą „svarbu atsisakyti partiškumo kriterijaus“ bei paskirti „labiausiai patyrusį bei ES vidaus ir užsienio politiką išmanantį, įgijusį aukštą tarptautinę reputaciją asmenį“.

D. Grybauskaitė vadovavo šaliai dvi kadencijas nuo 2009 metų ir darbą baigė liepos pradžioje. Ji yra dirbusi už finansinį programavimą ir biudžetą atsakinga eurokomisare 2004–2009 metais.

Kadenciją baigusios prezidentės biuras BNS informavo, kad „prezidentė į eurokomisaro pareigas nekandidatuoja“.

Pasak Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko, jeigu D. Grybauskaitė nesutiktų, eurokomisarais galėtų būti siūlomi konservatoriai buvęs premjeras, europarlamentaras Andrius Kubilius, diplomatas Vygaudas Ušackas, Europos Parlamento narė Rasa Juknevičienė, Seimo narys Žygimantas Pavilionis ar politikė Laima Liucija Andrikienė.

„Būtume taip pat pasirengę svarstyti paremti ir kitų politinių partijų politikus, turinčius reikšmingą europinę patirtį, tokius kaip buvusi ministrė, Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė, buvusi ministrė ir buvusi Europos Audito Rūmų narė Rasa Budbergytė ar Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius“, – teigia G. Landsbergis.

„Vertindami Europoje besibaigiantį komisarų kandidatūrų kėlimo procesą raginame imtis neatidėliotinų veiksmų ieškant stipriausio kandidato nežiūrint siaurų partinių interesų, bet turinčio reikšmingą tarptautinę patirtį politinę patirtį, autoritetą tarptautinėje bendruomenėje ir tokiu būdu galinčio pretenduoti į reikšmingą Lietuvai Europos Komisijos atsakomybės sritį“, – tvirtina politikas.

Opozicinių socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas savo ruožtu ragina siekti partijų sutarimo dėl Lietuvos kandidato į eurokomisarus.

„Siūlome šiuo klausimu siekti tarppartinio susitarimo. Matome, kad valdantieji tinkamos kvalifikacijos žmonių neturi, todėl tas procesas ir užsitęsė. Dėl Europos Komisijos sudėties spręs ir Europos Parlamentas, kur dvi didžiausios grupės – socialdemokratai ir konservatoriai. Mes, socialdemokratai, siūlome svarstyti Vilijos Blinkevičiūtės ir Rasos Budbergytės kandidatūras“, – teigė jis BNS perduotame komentare.

Ursula von der Leyen, vadovausianti Europos Komisijai, yra sakiusi, kad šalės narės į Europos komisaro poziciją turėtų pateikti po dvi kandidatūras – vyro ir moters.

Valdantieji „valstiečiai“ prieš savaitę pasiūlė į eurokomisarus teikti ekonomikos ir inovacijų ministrą Virginijų Sinkevičių, bet opozicija teigia, kad jis nėra pakankamai patyręs ir negautų reikšmingo portfelio.

Kandidatūrą į Europos Komisiją teikia Vyriausybė, suderinusi su prezidentu ir Seimu. Premjeras Saulius Skvernelis savo favorito nėra įvardijęs.

Nauja Europos Komisija formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų, jai vadovaus buvusi Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen).

Darbą baigiančioje komisijoje dirba už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.