"Home Couture" (baldų, interjero mada) atsisako paskutiniais XX amžiaus dešimtmečiais populiaraus minimalizmo. Prabanga tampa natūralios medžiagos, gamtos spalvos, išgrynintos formos. Šiuolaikiniuose butuose, viešbučiuose, restoranuose dabar madinga kaimiško interjero transformacija.

"Nesulaužoma kėdė"

Šį lapkritį Diuseldorfe praūžė tarptautinis dizaino forumas "Plieno formos - tarp prabangos ir funkcionalumo". Dizaineriai pateikė darbų trimis temomis: "Būstas ir gyvenimas", "Prabanga ir gyvenimo stilius", "Automobilis ir mobilumas". Pasirodė, kad visi kūrėjai dabar kitaip ėmė traktuoti metalą - ne kaip šaltą ir grubią žaliavą, bet kaip patvarią medžiagą, kuri gali būti ir techninė detalė, ir subtili interjero puošmena.

Vienas sėkmingiausiai Diuseldorfo forume pasirodžiusių menininkų - Julianas Brownas. Jis pristatė projektą "Eternety Chair" ("Amžina kėdė"). Dizaineris sakė, kad nuolat ir labai greitai kintančiam pasauliui norėjo pateikti kūrinį, kuriam laikas ir senėjimas tik suteiktų daugiau žavesio bei charakterio. Todėl plieninė "nesulaužoma kėdė" yra tarsi aliuzija į tuos laikus, kai lovos, komodos, spintos keliaudavo iš rankų į rankas, iš kartos į kartą, tapdavo šeimos istorijos dalimi.

Natūralios medžiagos

Net jaunimo baldų gamintojai, tradiciškai naudojantys nebrangias medžiagas, ima paklusti natūralistinėms tendencijoms. Vis daugiau pripažinimo sulaukianti vokiečių kompanija "Bretz Brothers Design", išgarsėjusi eklektiškais ir originaliais sprendimais, ryškiomis spalvomis ir futuristiniu dizainu, renkasi grynas medžiagas -aliuminį, plieną, medį ir natūralius audinius - šilką, vilną, medvilnę.

Kartu su egzotiškais motyvais modernių namų interjeruose atsiranda ir nendrinių kilimėlių, bambuko užuolaidų, rankų darbo popierinių ar medžiaginių šviestuvų gaubtų. Kolonijinio stiliaus atributai tampa paklausia preke.

Kitokie biuro baldai

Vis daugiau darbdavių Vakarų Europoje suvokia, kad darbuotojų rezultatai priklauso ne tik nuo jų kvalifikacijos ar motyvacijos, bet ir tinkamos aplinkos - ji turi įtakos kūrybingumui. Todėl biuro baldus kuriantys dizaineriai stengiasi pasiūlyti nešabloniškų, suasmenintų sprendimų. Ispanų kompanija "Ice" sukūrė biuro baldus iš stiklo. Jie turėtų tikti nedidelėms ir tamsesnėms erdvėms, nes sudaro lengvumo įspūdį.

Jei viename kabinete dirba keletas darbuotojų, jie nuolat kalba telefonu ar priima lankytojus, tokioje patalpoje būtų nepakeičiamos mobilios, garsą izoliuojančios pertvaros.

Pagal individualius poreikius susitvarkyti darbo vietą padeda ir biuro baldai ant ratukų, lengvai montuojamos lentynos, pertvaros. Lentynos, turinčios nuleidžiamas ir rakinamas žaliuzes, - dar gana naujas gamintojų pasiūlymas.

Kas lemia pokyčius

Vis atsirandančios naujos medžiagos, jų panaudojimas neišvengiamai atsispindi ir dizaine. Aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje išpopuliarėjęs plastikas šiandien daug kur taikomas gerokai subtiliau, imituojant stiklą ar audinį. Dar prieš gerą dešimtmetį buvusi retenybė - baldai, kurių didžioji dalis pagaminta iš organinio ar grūdinto stiklo, - šiandien jau nieko nestebina. Lengvas, bet tvirtas metalo konstrukcijas dabar mielai naudoja ir baldų dizaineriai, ir šviestuvų gamintojai.

Tačiau Santaniello pabrėžia, kad aukšto lygio technologijos ne visada ir toli gražu ne viską lemia. Juk šiandien yra visos techninės galimybės sukurti futuristinį, kone kosminį namų interjerą, bet senųjų vertybių ilgesys verčia dizainerius kurti, o mus - pirkti baldus (stalus, lovas, spintas ir kėdes), kurie primena praėjusio amžiaus vaikystės namus.