Maišymas rankomis

Dažniausiai žvejai mėgėjai pašarus maišo būtent taip. Tiesa, vienas kitas labiau „prakutęs“ mėgėjas į žvejybą vežasi ir elektrinį suktuvą su jam pritaikyta maišymo „galva“. Tačiau pradžiai pradėsime nuo paprasto jaukų maišymo rankomis.

Visų pirma, reikia pasakyti, kad geriausiai jaukaus maišyti plačiuose, bet negiliuose induose. Taip mes galėsime patogiai ir kruopščiai sumaišyti tiek jauko komponentus tarpusavyje, tiek sudrėkinti iki reikiamos konsistencijos patį žuvų prievilą. Taip pat reikėtų jaukui skirtą indo diametrą pritaikyti prie naudojamo jauko pertrynimo sieto. Šis „įrankis“ yra tiesiog būtinas elementas, norint sėkmingai išmaišyti jauką rankomis. Jauko dalelės, pertrintos per sietą, gauna „oro“ ir žuvų prievilo masė pasidaro ne tik biri, puikiai limpanti, bet ir greitai išsisklaidanti vandenyje.

Platus ir seklus indas su sietu - tinkamiausi įrankiai rankomis maišant jauką

Tačiau ne visada plastikiniai indai yra patogūs. Ypač tada, kai nuo vienos žūklavietės prie kitos tenka žygiuoti pėsčiomis. Tokiais atvejais labai patogūs yra iš tvirto audinio pagaminti ir guma dengti jaukų maišymo indai. Jie dažniausiai turi ir užtrauktuku tvirtinamą dangtį bei nešimui skirtas rankenas. Todėl, reikalui esant, juose galime laikyti ne tik jauką, bet ir masalus.

Medžiaginiai „kibirai“ yra patogūs dar ir tuo, kad maišydami jauką galime „kibirą“ visaip kratyti ir lankstyti, taip prievilo dalį, esančią dugne sukratyti į „paviršių“ ir tolygiai išmaišyti visą drėkinamą masę. Tiesa, ant tokio tipo „kibiro“ pertrynimo sietą vargu ar uždėsite, todėl jauką teks pertrinti kitam inde. Arba galima ieškoti medžiaginio „kibiro“ su standžia viršutine briauna.

Medžiaginis „kibiras“ iš gumuoto audinio

Maišymas su prietaisu

Naudojant elektrinį suktuvą su specialia jaukui arba betonui maišyti skirta „galva“ galima iškart sumaišyti itin didelius kiekius jauko. Tokiu atveju reikia naudoti ne tik plačius, bet ir gan gilius indus, kad jaukas bemaišant nepradėtų byrėti į šalis. Maišydami su elektriniu prietaisu galime kruopščiai išmaišyti jauką ir be pertrynimo sieto. Tokiu atveju šis žvejo „įrankis“ nėra būtinas. Patys jauko maišymo indai turi turėti dangtį, nes niekada negalime žinoti kokiomis oro sąlygomis teks žvejoti. Be to, uždengtas jaukas daug greičiau brinksta.

Trumpai apie patį jaukų maišymo procesą

Apie tai jau daug kartų kalbėta ir pasakota, todėl tiesiog trumpai priminsiu pagrindinius aspektus. Subėrus jauką į dubenį, pirmiausia reikia gerai išmaišyti visas jauko daleles tarpusavyje. Vėliau po truputį pilant vandenį drėkiname jauką ir energingai maišome. Jauką sumaišius iki reikiamos konsistencijos, palikite jį bent jau 20 min. brinkti. Vėliau, jei reikia, dar sudrėkinkite. Paskutinis etapas (jei nesinaudojame suktuvu) yra jauko pertrynimas per sietą. Smulkios frakcijos jaukui tiks 2 mm „akis“ turintys sietai, stambios – 4 mm.