Antradienį minimos karaliaus įžengimo į sostą sukakties išvakarėse paskelbtame oficialiame pranešime sakoma, kad malonė bus suteikta 4 764 žmonėms. Tarp jų esama asmenų, suimtų per protestus, kelis mėnesius krėtusius nepakankamai centrinės valdžios dėmesio sulaukdavusį šiaurinį Rifo regioną.

Jokių kitų detalių apie šį žingsnį nebuvo pateikta.

Judėjimas „al Hirak al Shaabi“ („Liaudies judėjimas“) susiformavo po vieno žvejo mirties ir rengdavo didelio masto protestus, per kuriuos buvo reikalaujama užtikrinti didesnes investicijas į ekonomiką ir imtis veiksmų prieš korupciją bei nedarbą.

Manoma, kad daugiau kaip 400 protestuotojų buvo suimti ir nuteisti už savo vaidmenį demonstracijose, bet jokių oficialių skaičių nebuvo paskelbta. Anksčiau apie 250 šio judėjimo dalyvių buvo suteikta malonė.

Pirmadienio vakarą karalius taip pat pažadėjo pertvarkyti vyriausybę ir įlieti „šviežio kraujo“ į politinius ir administracijos postus, kad būtų veiksmingiau imamasi priemonių nelygybei mažinti.

Kreipdamasis iš savo rūmų šiauriniame Tetuano mieste 55 metų monarchas, 1999-aisiais pakeitęs soste savo tėvą Hassaną II, sveikino pažangą šalyje plėtojant infrastruktūrą ir stiprinant piliečių laisves, bet pažymėjo, kad šių pastangų „poveikis nepakankamas“.

Per 2011 metų liepą surengtą referendumą priimta nauja Maroko konstitucija sustiprino premjero ir parlamento galias.

Vis dėlto karalius išlieka valstybės vadovas, ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas ir aukščiausias šalies islamo autoritetas. Monarchas taip pat glaudžiai kontroliuoja svarbiausius ekonomikos sektorius.