Naftos dėmė atsirado prie Guarelo salos Čilei priklausančioje Patagonijos teritorijos pusėje.

Laivyną apie incidentą informavo saloje veiklą vystanti Čilės kasybos bendrovė CAP. Laivyno teigimu, į naftos produktų išsiliejimo teritoriją buvo pasiųsti du šalies laivyno daliniai. Remiantis naujausiais duomenimis, išsiliejusių naftos produktų dėmė jau pasiekė Ramiojo vandenyno pietinius vandenis. Skelbiama, kad sekmadienį laivyno pastangomis buvo susiurbta per 15 tūkst. litrų užteršto vandens. Nelaimės likvidavimo darbus stebi barža ir laivyno patrulių laivas.

Kol kas priežastis, kodėl į jūrą išsiliejo naftos produktai, nenustatyta. Čilės laivynas pradėjo tyrimą.

Čilėje išsiliejo per 40 tūkst. litrų naftos

„Greenpeace Chile“ aktyvistai perspėja, kad šis naftos produktų išsiliejimas „gali padaryti didžiulės žalos aplinkai“. Pirmadienį išplatintame pareiškime organizacijos vadovas Matiasas Asunas sako: „Situacija labai sudėtinga, ypač dėl to, kad ten unikali gamta, taigi, galime kalbėti apie aplinkosauginę katastrofą. Turime atsižvelgti ir į tai, kad teritoriją labai sunku pasiekti, ten gyvena daug jūrinių gyvūnų, pavyzdžiui, delfinų ir banginių“.

Jis paragino šalies valdžią imtis ypatingų priemonių, o CAP – suteikti kuo daugiau informacijos apie naftos produktų išsiliejimą.

CAP atstovai patvirtino visomis išgalėmis bendradarbiausiantis atliekant nelaimės tyrimą. Remiantis „Reuters“ gautu pranešimu, bendrovė jau „iniciavo nuolatinės teritorijos stebėsenos procesą“, kuris papildys standartines kontrolės ir priežiūros priemones.

Guarelo saloje yra gausios klinčių atsargos. Aplinkinėse Patagonijos teritorijose galima rasti itin įvairių ekosistemų, čia gyvena ir nykstančių gyvūnų rūšių.