Vilnietės nemaloni istorija prasidėjo prieš porą metų, kai ji ankstyvą pavasarį balkone aptiko lizdą.

„Niekada anksčiau tokios problemos neturėjau. Pastebėjau, kad į balkono kampą kažkas neša šakeles ir suka lizdą. Jei būdavo atidarytas balkono langas, dažnai aptikdavau porelę balandžių, vaikščiojančią ant balkono grindų“, – pasakojo Danguolė.

Sostinės gyventojai nauji balkono svečiai iškart nepatiko: jie visur pridergdavo, purvini likdavo net langai, moteris pradėjo bijoti dėl paukščių galimai platinamų ligų.

Balkone nebedžiovina drabužių

„Kai tik aptikdavau, balandžius visuomet išbaidydavau ir uždarydavau visus balkono langus. Bet juk vasarą visada norisi atsidaryti langus, pravėdinti kambarius“, – tęsė vilnietė.

Vos langai būdavo atidaromi, lyg niekur nieko sugrįždavo balandžiai. Moteris pasakojo, kad dėl jų net nustojo balkone džiovinti drabužius.

„Balkoną nuolat valiau, sutvarkydavau viską, ką palikdavo balandžiai. Nustojau net langus atidarinėti, kad ir kaip norėjosi pasidžiaugti šiluma ar gaiviu oru“, – prisipažino pašnekovė.

Vis dėlto šios vasaros pradžioje Danguolė patikėjo, kad balandžių atsikratė ir vėl įsidrąsino praverti balkono langus.

Skaitytojos teigimu, jos balkone susuktas balandžių lizdas

„Tačiau toliau stebėjau situaciją: kai tik atskrisdavo balandžiai – juos išvaikydavau. Sugalvojau net būdą, kaip juos atgrasyti: per balkono langą permečiau pliušinį žaislą, kad jis atliktų baidyklės funkciją. Man atrodė, kad kurį laiką ši priemonė buvo veiksminga ir balandžiai šalia mano balkono nesirodė“, – toliau pasakojo sostinės gyventoja.

Po išvykos – šokiruojantis radinys balkone

Deja, Danguolė kovos pliušiniu žaislu prieš balandžius nelaimėjo. Birželio mėnesį moteris išvyko ilgesniam laikui atostogų. Prieš jas gerai uždarė langus ir pasirūpino, kad balkone balandžių nebūtų nė ženklo.




„Grįžusi po poros savaičių įėjau į balkoną praverti lango, o ten manęs laukė staigmena – ant žemės gulėjo nudvėsęs balandis, apdergtas visas balkonas ir langai, o balkono kampe – susuktas lizdas su dviem kiaušiniais“, – prisiminė pašnekovė.

Danguolė teigė negalinti suprasti, kaip jį jos balkoną su uždarytais langais galėjo patekti balandis. Juolab prieš išvykdama moteris gerai apžiūrėjo patalpą ir ten nematė jokių lizdų ar šapelių

„Neįsivaizduoju, kaip jie ten atsirado, kokiu būdu ir kaip atsirado per tokį trumpą laiką. Anksčiau juos gi visada pastebėdavau, jei svečiuodavosi balkone“, – stebėjosi vilnietė.

Po šio nutikimo moteris pasakojo besijaučianti visiškai pasimetusi: po dvejų metų kovos dėl balkono su balandžiais ji jaučiasi visiškai pralaimėjusi.

„Negaliu savo balkone jaustis užtikrinta, kad ten švaru, negaliu džiauti drabužių ar palikti kokių daiktų. Mane neramina tai, kad balandžiai nešioja įvairias ligas. Be to, niekaip nesuprantu, kodėl jie lenda būtent į mano balkoną“, – savo nerimu dalijosi pašnekovė.

Laimės atkaklesnis


Ventės rago ornitologinės stoties vyr. ornitologas Vytautas Eigirdas sutiko, kad gyventojai dažai kreipiasi į ornitologus dėl įkyrių balandžių, norinčių įsikurti balkonuose.


„Balandžiai lenda į balkonus, nes mato potencialiai gerą buveinę perėjimui. Jei balandis mato, kad esanti aplinka jam yra saugi sukti lizdą ir perėti, jis ten ir bandys įsikurti“, – aiškino specialistas.

Pasak ornitologo, jei balandis pamato tinkamas perėjimui sąlygas, paukštis bet kokiais būdais bandys toje vietoje ir perėti.

„Todėl norint, kad paukščiai neįsikurtų balkone, pamačius, kad balandžiai jau neša pirmus šapelius, reikia jiems neleisti kurtis balkone. Reikėtų viską iš balkono išnešti, nes paukštis neturėtų norėti visiškai atviroje vietoje perėti“, – kalbėjo pašnekovas.

Atkaklūs statant lizdą gali būti ne tik balandžiai, bet ir kregždės. Kaip pastebėjo V. Eigirdas, jei tik kregždės pradeda sukti lizdą, o gyventojas to laiku nepastebi ir nesutrukdo statyboms, tai paukščiai greitai užbaigs savo planus, o tada jau lieka tik leisti kiaušiniams išsiperėti.

„Lizdo su kiaušiniais ardyti jau įstatymiškai negalima. Todėl, jei jau pražiopsojai tą laiką, kai lizdas buvo sukamas, vėliau išmesti kiaušiniu būtų jau negerai“, – komentavo pašnekovas. Iš kitos pusės ornitologas teigė suprantantis ir gyventojus, kuriems sunku kovoti su daug dergiančiais balandžiais.

„Reikėtų apsvarstyti įvairius būdus, kaip balandžiams balkoną padaryti nepatraukliu. Pavyzdžiui, ant balkono turėklų sumontuoti spygliukus, neleidžiančius patogiai paukščiams nutūpti“, – kalbėjo Ventės rago ornitologinės stoties atstovas. Dar kitas būdas atbaidyti balandžius – pakabinti balkone vanago siluetą, tačiau jis turėtų būti tikrai panašus į šį paukštį, nes balandžiai greitai prisitaiko ir, jei siluetas nejudės, balandžiai greitai supras, kad čia netikra grėsmė.




Vis dėlto V. Eigirdas pridėjo, kad balandžiai – atkaklūs paukščiai. Jei jau jie nusižiūrėjo vietą perėti, net ir nubaidyti toliau bandys pasiekti savo tikslą.

„Todėl čia ir svarbu, kuris bus atkaklesnis – žmogus ar balandis. Jei atkaklesnis bus žmogus, tai balandžiui vieną kartą atsibos bandyti toje vietoje sukti lizdą ir jis pradės ieškoti kitos paprasčiau prieinamos, saugesnės vietos“, – aiškino ornitologas.

Pasiteiravus, ar Danguolė pagrįstai nerimauja dėl balandžių nešiojamų ligų ir parazitų, ornitologas teigė, kad šie paukščiai tikrai nešioja skirtingas ligas, tačiau jos pavojingos kitiems paukščiams.

„Tikrai neteko girdėti, kad nuo balandžio užsikrėstų nors vienas žmogus. Taip, jie nešioja daug pavojingų ligų, bet paukščiams, todėl dėl to jaudintis nereikėtų. Žinoma, reikėtų laikytis higienos normų ir žiūrėti, kad išmatos nekontaktuotų su maistu ir panašiai“, – patarė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)