„Norėsis aptarti Vyriausybės sudarymą, galimas ministrų kandidatūras. Įdomu išgirsti prezidento lūkesčius tvirtinamai Vyriausybei“, – BNS sakė didžiausią opozicinę frakciją turinčių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Puikiai suprantu, kad Vyriausybės formavimo prerogatyva priklauso nuo ministro pirmininko ir prezidento, (...) asmeniškai labai tikiuosi, kad į Vyriausybės formavimą nėra žiūrima vien techniškai“, – teigė jis.

Maždaug prieš mėnesį dėl naujos koalicijos sutarę valdantieji nusprendė pakeisti mažiausiai tris ministrus – susisiekimo, vidaus reikalų ir žemės ūkio.

Viešai įvardyta, kad premjeras Saulius Skvernelis į šias pozicijas pasiūlys Lenkų rinkimų akcijos atstovų Vladislavo Kondratovičiaus, Jaroslavo Narkevičius ir „socialdarbiečio“ Andriaus Palionio kandidatūras.

Ministras pirmininkas žadėjo pateikti kandidatūras praėjusį ketvirtadienį, tačiau to nepadarė.

Taip pat vyksta diskusijos dėl teisinių Vyriausybės atnaujinimo niuansų Seime.

G. Landsbergis sakė, kad norėtų platesnės diskusijos apie naujo kabineto kokybę, o ne Vyriausybės sudarymo teisinę formą.

Jis tvirtino ketinantis klausti prezidento dėl finansų, sveikatos apsaugos, kultūros ir švietimo ministrų veiklos.

Antrą pagal dydį opozicinę frakciją turinčio Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas BNS teigė norintis išgirsti prezidento nuomonę apie valdančiosios daugumos ir Vyriausybės formavimąsi.

„Opozicijai čia seniai atrodo, kad labai taip nenatūraliai gimsta ta valdančioji dauguma su visais gimdymo sunkumais“, – teigė politikas.

„(Praėjusią savaitę) Skvernelis prezidentui nepateikė ministrų pavardžių, tai, matyt, buvo signalų ir iš prezidento, kad taip skubėti nereikia“, – tvirtino jis.

E. Gentvilas taip pat atkreipė dėmesį, kad atsisakant atsistatydinti Viktorui Pranckiečiui „socialdarbiečiai“ negaus pagal koalicijos sutartį numatytos Seimo pirmininko pozicijos, o „Tvarka ir teisingumas“ neturės galimybės paskirti jiems pažadėjo krašto apsaugos ministro, prezidentui reikalaujant šiame poste palikti Raimundą Karoblį.

„Todėl negalima galutinai teigti, kad derybos dėl valdančiosios daugumos pasibaigė, o S. Skvernelis dabar turėtų būti suinteresuotas prisidėti prie daugumos planavimo, nors anksčiau aktyviai tame nedalyvavo“, – kalbėjo liberalas.

Opozicijai priklauso konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai.