„Misijos Sibiras“ projekto vadovė Aistė Eidukaitytė sako, kad šiemet ekspedicijos dalyviai rado ir sutvarkė daugiau nei 100 lietuvių kapų.

Vienas įsimintinesnių tikslų buvo rasti politinio kalinio Jurgio Dirvonskio dukters Nijolės kapą – mergaitė tremtyje mirė sulaukusi vos aštuonių mėnesių.

„Politinis kalinys Jurgis Dirvonskis pats išliejo kapą ir jo daugiau niekada nebematė. Komandai pavyko jį rasti“, – sakė A. Eidukaitytė.

Taip pat pastatyti du koplystulpiai ir vienas kryžius, jis buvo tremtinio padovanotas ir atsivežtas iš Lietuvos. Ekspedicijos dalyviai kryžių dalimis vežėsi savo kuprinėse. Jis pastatytas Karabase – šiame lageryje buvo paskirstomi politiniai kaliniai.

Tremtinių kapus tvarkantys jaunuoliai šiemet antrus metus vyko į Kazachstaną, nes Rusija neišduoda vizų keliauti į jų šalyje buvusias tremties ir kalinimo vietas.

Ši ekspedicija išskirtinė ir tuo, kad pirmoji statė koplytstulpius – šio amato komanda mokėsi Lietuvoje.

Anot A. Eidukaitytės, ekspedicija susitiko su keturiais lietuviais – politinių kalinių anūkais, vaikais.

Projektas „Misija Sibiras“ vykdomas nuo 2006 metų. Per šį laikotarpį lietuvių tremties ir įkalinimo vietas Sibire –Rusijoje, Kazachstane ir Tadžikistane – aplankiusios jaunimo ekspedicijos sutvarkė daugiau kaip pusantro šimto kapinių.

Sovietinės okupacijos metu iš Lietuvos į tremtį ir lagerius ištremta apie 280 tūkst. žmonių.