„Į mane kreipėsi visi įvardyti asmenys. Visi šnekėjo su manimi. Ir Virginijus Sinkevičius, ir Vilius Šapoka, ir Žygimantas Vaičiūnas. Bet, kaip minėjau ne vieną kartą, susilaikiau nuo to, nes pasakiau, kad tikėtina, kad tie dalykai derinami aukščiausiu lygiu ir nenorėčiau veikti nesuderintai su valstybės vadovu. Kai matysiu, kokia yra valstybės vadovo nuomonė ir kada matysiu valstybinę poziciją, aišku. Manau, visi turėtume stengtis, kad Lietuva gautų tokią poziciją, kad mūsų balsas būtų girdimas“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Konservatorius pabrėžė, kad dažniausiai šalys pirmiausia nusprendžia, kurioje srityje save matytų, ir tik tada pradeda svarstyti kandidatūras į eurokomisaro postą. „Paprastai šalys įvardija sritį, kuri jiems svarbi, kovoja dėl jos ir tada renkasi asmenis, kurie labiausiai tą sritį atitiktų kartu su komisijos vadovais. Pas mus šiek tiek kitaip. Pas mus kažkodėl išstatomi asmenys, kurie kažko nori, kažką gali ar kaip tik kažko negali Lietuvoje ir dėl to nori važiuoti į Briuselį. Toks žaidimas Briuseliui nedaro didžiulio įspūdžio“, – tvirtino konservatorius.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys tvirtino, kad neparems nė vieno kandidato tol, kol savo pozicijos neišsakys valstybės vadovas: „Visiems pasakiau, kad jei tėvynė šauks, aišku, kiekvienas iš mūsų panaudos visus instrumentus tėvynei padėti ir formaliais, ir neformaliais būdais. Bet aš iki šiol nežinau, kokia yra mūsų valstybės pozicija. Jei ji bus aiški – padėsiu“.

Žygimantas Pavilionis

DELFI primena, kad „valstiečių“ frakcija pranešė keliantys Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrą. Tai nustebino Saulių Skvernelį. Jis tvirtino, kad prieš paviešinant šią žinią jis nebuvo apie tai informuotas.

S. Skvernelis ketvirtadienį Seime žurnalistams pabrėžė, kad derybas dėl šios pozicijos vykdo Vyriausybė ir patvirtino, kad iš pradžių būtina susiderėti dėl eurokomisaro portfelio, tik tuomet bus siūlomi konkretūs asmenys. „Jeigu mes teiksime kandidatūrą, bandysime prie kandidato portfelio ieškoti, nežinau, ar tai yra tas teisingiausias kelias. Manau, kad mes turime surasti ir gauti tą atsakomybės sritį, kurią norime, o tada į tą sritį pasiūlyti geriausią kandidatą“, – teigė Vyriausybės vadovas.

V. Sinkevičius DELFI laidoje tikino, kad jaučiasi patenkintas tokiu frakcijos palaikymu. „Tai yra reikšminga parama ir aš esu dėkingas frakcijai už paramą ir pasitikėjimą mano darbais. Tai yra palaikymas, bet procedūros yra tokios, kad reikia prezidento ir ministru pirmininko sutarimo, vėliau balsavimas“, – DELFI kalbėjo politikas.

V. Sinkevičius – ekonomikos ir inovacijų ministras, Ž. Vaičiūnas – energetikos ministras, o V. Šapoka – finansų ministras.