„Ateinantį pavasarį, Dievui leidus, 2020-ųjų balandį, galėsime pradėti naudoti šią sistemą“, – sakė prezidentas per savo Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) susitikimą Ankaroje.

Turkijai įsigijus rusiškų sistemų S-400, kurių pirmieji komponentai buvo pristatyti anksčiau šį mėnesį, Vašingtonas pašalino Turkiją iš savo naikintuvų F-35 programos.

JAV būgštauja, jog jei NATO narė Turkija integruos S-400 savo gynybos sistemoje, esama rizikos, kad slapti duomenys apie radarų neaptinkamus F-35 gali patekti į Rusijos rankas.

„Neduosite F-35? Labai gerai, atsiprašau, bet mes imsimės priemonių šiuo atžvilgiu ir kreipsimės į kitus“, – sakė R. T. Erdoganas.

„Jokie grasinimai ar sankcijos Turkijai, ypač grasinimai pašalinti iš F-35 projekto, nesutrukdys Turkijai užtikrinti savo saugumo prioritetų, – sakė prezidentas. – Tikiuosi, kad JAV dėl S-400 elgsis išmintingai.“

Turkija ir JAV šią savaitę taip pat surengė derybas dėl buferinės zonos Šiaurės Sirijoje, kuri turi užkirsti kelią susirėmimams tarp turkų ir kurdų pajėgų.

Ankara Sirijos kurdų pajėgas YPG laiko teroristiniu kurdų sukilėlių Turkijoje padaliniu, bet YPG buvo svarbi JAV sąjungininkė kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

„Kad ir kaip baigsis derybos su Amerika dėl saugios zonos nustatymo prie Sirijos sienos, mes pasiryžę sunaikinti teroristinį koridorių į rytus nuo Eufrato“, – sakė R. T. Erdoganas.