Absoliutaus skurdo lygis per metus sumažėjo 2,7 proc. punkto, o skurdo rizikos lygis, parodantis santykinį skurdą, stabilizavosi, pabrėžiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) išplatintame pranešime. Esą remiamasi tais pačiais penktadienį paskelbtais Lietuvos statistikos departamento duomenimis.

Pasak laikinojo socialinės apsaugos ir darbo ministro L. Kukuraičio, tai įrodo, kad daugelis Vyriausybės sprendimų, skirtų skurdui mažinti, duoda vaisių, o ateityje ypatingą dėmesį reikės skirti vyresnio amžiaus žmonių skurdo lygio mažinimo priemonėms.

Skurdo rizikos ir absoliutaus skurdo rodikliai 2018 metams esą skaičiuojami remiantis 2017 metais gautomis pajamomis, todėl jie dar neapima pagrindinių Vyriausybės pritaikytų skurdo mažinimo priemonių – visiems vaikams mokamų vaiko pinigų, didinamų senatvės pensijų, valstybės remiamų pajamų paūgėjimo ir kitų sprendimų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ekspertai, pasitelkę mokesčių-išmokų mikrosimuliacinį modelį „Euromod“ 28 Europos Sąjungos šalims, projektuoja, kad kitais metais skurdo rizikos rodikliai sumažės keletu procentinių punktų – šiuo atveju kalbama apie skurdo rizikos lygį 2019 metams, kuris bus paremtas 2018 metų pajamomis ir paskelbtas 2020 metų liepą.

„Šiuo metu iš Statistikos departamento duomenų matome sumažėjusį vaikų ir namų ūkių su vaikais skurdo rizikos lygį. Tai rodo, kad orientacija į šeimas su vaikais tikrai pasiteisino. Tačiau nerimą kelia vyresnio amžiaus žmonių padėtis. Nors kol kas negalime matyti pensijų indeksavimo įtakos vyresnio amžiaus žmonių skurdo lygio mažėjimui, nes Statistikos departamento skelbiami skurdo rizikos ir absoliutaus skurdo lygio duomenys yra paremti 2017 metų pajamomis, tačiau akivaizdu, kad ateityje didžiausią dėmesį turėsime skirti būtent šiai gyventojų grupei, neužmirštant visos visuomenės“, - teigia laikinasis ministras L. Kukuraitis.

Pasak L. Kukuraičio, 2018 metais įsigaliojo sprendimai, kurie reikšmingai prisidės prie skurdo lygio mažėjimo, tačiau jų įtaką pamatysime kitąmet.

„Mūsų ekspertai, remdamiesi mokesčių-išmokų mikrosimuliaciniu modeliu, projektuoja, kad kitąmet skurdo rizikos lygis turėtų sumažėti keletu procentinių punktų, ir tai logiška, nes nemažai svarbių sprendimų įsigaliojo 2018 metais. Tačiau gerovės kūrimas visiems yra nuolatinis procesas, todėl jau dabar planuojame skurdo lygio mažinimo priemones kitiems metams“, - sako ministras.