Dažna moteris, pastebėjusi, kad partnerio aistra tolydžio blėsta, ne juokais sutrinka. Patikėkite, dėl tokių seksualinių interesų permainų ne mažiau kremtasi ir patys vyrai. Juk kur pažvelgsi – spaudoje, reklamoje, erotiniuose filmuose ir kitur – nuo neatmenamų laikų brukama idėja, kad seksas yra vyrų nuolatinis troškimas. Ši nuostata neišvengiamai suponuoja kitą mintį: esą, tuos, kurie bent akimirką nėra nusiteikę intymumui, vargu ar vyrais galima vadinti.

Toks mąstymas, aišku, ydingas. Kaip tik tokie stereotipai ganėtinai apsunkina vyrų gyvenimą, susiaurindami erdvę, kurioje jie jaustųsi laisvai – kaip žmonės. Tiesa juk ta, kad vyrų libido ne mažiau paini mįslė nei moterų. Dėl to vieni visai ne prieš mylėtis kad ir kasdien, o kitiems pakanka karto per kelis mėnesius. Ir vienas, ir kitas atvejis – visiškai normalus.

Ir vis dėlto – kada sumažėjusį vyro seksualumą derėtų sieti su ryškėjančia problema? Su laiku mąžtantis poros intymaus gyvenimo intensyvumas laikomas įprasta tendencija, tačiau jei vyras ne tik nenori mylėtis (arba jo noras gerokai priblėsęs), bet ir pastoviai kankinasi, nes nėra patenkintas savimi arba besiklostančiais santykiais, tai jau kvepia problema. Pasitaiko, kad vyrus ištinkantis lytinis šaltumas tiesiog ir įvardijamas kaip frigidiškumas.

Įkalbami partnerių, vyrai kartais prisiverčia kreiptis pagalbos. O partnerės kartais būna ypač atkaklios ir jas tarsi galima suprasti: matant tokį vyro pasyvumą moters galvoje užgimsta milijonai klausimų. Ar tai reiškia, kad nesu pakankamai patraukli? Galbūt jis susirado kitą? Deja, atsakymai dažnai slypi visiškai kitur, todėl užduodami klausimai neturėtų būti tokie tiesmuki ir primityvūs, rašoma portale „Prevention“.

Ar dėl sumažėjusio vyro lytinio potraukio kalti testosteronai?

Mėginant suprasti, kas kaltas dėl sumažėjusio vyro lytinio potraukio, pirmiausia į galvą šauna paaiškinimas, kad tai susiję su amžiumi arba sulėtėjusia testosteronų gamyba. Vis dėlto lytinis šaltumas tampriai siejasi ir su kitomis lytinio pobūdžio problemomis – erekcijos sutrikimais, priešlaikine ejakuliacija ir sunkiai pasiekiamu orgazmu. Žinodamas, kad gali patirti tokių problemų, vyras tiesiog negali be nerimo galvoti apie intymią sueitį.

Suminėti simptomai gali būti nulemti aibės klinikinių aplinkybių, pvz., hipotirozės (skydliaukės funkcijos pablogėjimas), diabeto, širdies ligos arba vėžio, taip pat pašalinio vaistų (dažniausiai – reguliuojančių kraujospūdį ir antidepresantų) poveikio.

Aistrą gali blokuoti ir stipus nerimas, depresija, ypač didelis stresas. Padėtį gali pabloginti ir rūkymas bei piktnaudžiavimas alkoholiu.

Taigi, siekiant nustatyti labiausiai tikėtiną pirminę sumažėjusio lytinio potraukio priežastį, pravartu atlikti konkrečius medicininius tyrimus.

Kaip kalbėtis apie šią problemą

Jei jokių medicininių priežasčių, galinčių nulemti negatyvias vyro seksualinės elgsenos permainas, nėra, jo atšalimo partnerė neturėtų traktuoti kaip asmeninio įžeidimo. Užuot siekusi apsiginti, ji turėtų pamėginti prakalbinti vyrą. Jei jis pajus, kad yra badomas sugėdinti arba sumenkinti, tai tiktai dar atkakliau vengs intymumo.

Užvesti pokalbį rekomenduojama tada, kai dar nesate nusimetę drabužių. Pradėti verta nuo svarstymų apie tai, kas pakito bėgant laikui. Galima pasiteirauti, ar nekyla sunkumų darbe. Galbūt nerimą kelia vaikai? Galbūt ypač dažnai pykstatės? Pirmiausia galbūt derėtų pakoreguoti kai kuriuos santykių aspektus ir tik tada tikėtis, kad seksas vėl taps prioritetiniu užsiėmimu.

Taip pat, vedini noro vienas kitam padėti, o ne suversti kaltę, partneriai turėtų atvirai pasvarstyti, ar judviejų intymūs santykiai išties yra tokie, kokių verta norėti. Juk žmonės trokšta tiktai to, kas juos išties vilioja. Atminkite, kad niekada nevėlu nukrypti nuo įsisenėjusio intymaus akto scenarijaus – tereikia ryžtis išbandyti šį tą naujo.

Jei tokio tipo pokalbis nesusiklosto arba atveda į aklavietę, galbūt pravers seksologo patarimas? Šiukštu nepamirškite, kad tiktai darniai vieno tikslo siekiančioms poroms atsiveria galimybės susikurti unikalų intymaus gyvenimo ritualą ir nepaliaujamai juo mėgautis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (444)