Paraiškas šiai paramai gauti galima teikti Nacionalinės mokėjimo agentūros teritoriniuose paramos administravimo skyriuose iki rugsėjo 30 d.

Šiemet buvo patvirtintos naujos minėtos veiklos srities taisyklės. Svarbi naujiena – šiuo paraiškų teikimo etapu projektams įgyvendinti skirta per 28, 8 mln. eurų paramos lėšų, kurios lygiomis dalimis paskirstomos 10 Lietuvos apskričių.

Paramos lėšos skiriamos iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

Siekiama tolygaus paramos paskirstymo

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausiosios specialistės Jurgitos Veličkienės pastebėjimu, įmonės ir kooperatyvai, naudodamiesi KPP minėtos srities parama, gali gauti svarią pagalbą savo veiklai vystyti.

Ji pabrėžė, kad šiemet skirstant šios srities paramą įvyko svarbus pokytis – suma lygiomis dalimis paskirstyta 10 Lietuvos apskričių.

„Siekiama, kad parama nesikoncentruotų viename ar keliuose regionuose, o pasiskirstytų tolygiai po visą šalį. Pateiktos paraiškos bus vertinamos pagal nustatytus kriterijus apskričių lygmeniu pagal projekto įgyvendinimo vietą“, – aiškino ŽŪM vyriausioji specialistė.

J. Veličkienė atkreipė dėmesį, kad paraiškas bus galima teikti iki rugsėjo pabaigos.

Šios paramos gali kreiptis juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio produktų perdirbimu ir (arba) rinkodara, taip pat – užsiimantys žemės ūkio veikla ir perdirbantys dalį valdoje užaugintos produkcijos bei planuojantys užsiimti žemės ūkio produktų perdirbimo ir (ar) rinkodaros veikla. Paraiškos, pateiktos juridinio asmens kartu su partneriais, nepriimamos.

ŽŪM atstovė priminė, kad didžiausia paramos suma vienam projektui gali siekti iki 1,3 mln. eurų, o 2014–2020 m. laikotarpiui – iki 4 mln. eurų.

Juridiniams asmenims, kurie, perdirbę žemės ūkio produktus, pagamina galutinį produktą, nepatenkantį į Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo I priedą, tačiau skirtą maistui ir (arba) pašarams, taikomos Nereikšmingos (de minimis) valstybės pagalbos reglamento nuostatos – 200 tūkst. eurų vienam projektui ir 4 mln. eurų pagal šią priemonę 2014–2020 m. laikotarpiui.

Paramos gavėjams finansuojama 40 proc. tinkamų projekto įgyvendinimo išlaidų, o 50 proc. intensyvumo parama gali būti skiriama ekologiškus žemės ūkio produktus gaminantiems juridiniams asmenims (jei po projekto įgyvendinimo visu kontrolės laikotarpiu įsipareigojama perdirbti tik sertifikuotą ekologišką žaliavą) bei pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams (išskyrus atvejus, kai prašoma mažesnio paramos intensyvumo).

Kokie reikalavimai?

Pareiškėjas ne mažiau kaip vienus metus iki paraiškos pateikimo turi nepertraukiamai užsiimti žemės ūkio produktų perdirbimu ir (ar) rinkodara ir minėtą laikotarpį iš šios veiklos gauti ne
mažiau kaip 50 proc. ūkio subjekto pajamų.

Paramos žemės ūkio produktų perdirbimui ir (ar) rinkodarai taip pat gali kreiptis tie juridiniai asmenys, kurie mažiausiai 1 metus iki paramos paraiškos pateikimo nepertraukiamai vykdė žemės ūkio veiklą ir perdirbo dalį valdoje išaugintos produkcijos ir gavo iš šios veiklos pajamų. Pajamos iš žemės ūkio veiklos ataskaitinį laikotarpį turi sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. visų ūkio subjekto pajamų.

Nepertraukiamai užsiimti veikla tolygu, kai kiekvieną mėnesį juridiniai asmenys vykdė žemės ūkio veiklą ar žemės ūkio produktų perdirbimo ir (arba) rinkodaros veiklą ir gavo iš šios veiklos pajamų.

Pažymėtina, kad pareiškėjas, paramos prašantis tik žemės ūkio produktų rinkodaros veiklai, turi mažiausiai 1 metus iki paramos paraiškos pateikimo nepertraukiamai (t. y. mažiausiai 1 metus iki paramos paraiškos pateikimo kiekvieną mėnesį vykdyti žemės ūkio veiklą arba žemės ūkio produktų perdirbimo, rinkodaros veiklą ir gauti iš šios veiklos pajamų) užsiimti žemės ūkio produktų perdirbimu.

Reikalavimas pajamoms netaikomas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurie superka ir realizuoja savo narių ūkiuose pagamintus (išaugintus) žemės ūkio produktus arba perdirba ir realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus.

Pareiškėjas paraiškos pateikimo metu privalo turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kontroliuojamų teisės aktų reikalavimus atitinkančius dokumentus (pažymas, leidimus ir kitus dokumentus), susijusius su žemės ūkio produktų perdirbimo veikla.

Taip pat pareiškėjai kartu su paraiška turi pateikti Regioninio aplinkos apsaugos departamento išduotą pažymą dėl poveikio aplinkai vertinimo.

Parama teikiama Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo I priedo produktų (išskyrus žuvininkystės ir akvakultūros produktus) perdirbimui ir (arba) rinkodarai. Taip pat perdirbimo proceso metu gautas galutinis produktas turi būti Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo I priedo produktas. Jei galutinis produktas yra ne Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo I priedo produktas, jis turi būti skirtas maistui ir (arba) pašarams.

Naujienos – ir skiriant balus

Pateikti projektai vertinami suteikiant balus už atitiktį taisyklėse nustatytiems 11 atrankos kriterijų. Privalomasis mažiausias projektų atrankos balų skaičius – 35 balai.

Jei pareiškėjas yra labai maža ir maža įmonė, suteikiama 10 balų, jei paramos kreipiasi vidutinė įmonė – 5 balai. Nauja yra tai, kad pareiškėjui suteikiami atrankos balai, jei jis įsipareigoja eksportuoti perdirbtus žemės ūkio produktus. Tokiu atveju numatyta skirti iki 15 balų.

10 balų skiriama, jeigu projektas įgyvendinamas vaisių, uogų, daržovių, mėsos, pieno sektoriuose. Dar tiek pat balų galima gauti, jeigu pareiškėjas yra pripažintas žemės ūkio kooperatyvas.

Jei projektas įgyvendinamas savivaldybėje, kurioje didesnis registruotų bedarbių ir darbingo amžiaus gyventojų santykis (proc.) – taip pat suteikiama 10 balų. Tiek pat balų skiriama ir tokiu atveju, kai vystomos beatliekės technologijos.
Papildomus 10 balų gauna ir pareiškėjas, negavęs ES paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (ar) plėtrą“.

5 balai suteikiami, jeigu diegiamos inovacijos, taip pat – jei pareiškėjas gamina ekologiškus žemės ūkio produktus ir (arba) vykdo jų rinkodarą, perdirba vietinę žaliavą. Ne daugiau kaip 10 atrankos balų taip pat skiriama projektams, kurių įgyvendinimui prašoma mažesnio paramos intensyvumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją