„Mes šiandien frakcijoje balsavome dėl to, ką mes matytume kandidatu į Europos komisarus. Frakcija vieningai palaiko V. Sinkevičiaus kandidatūrą. Mūsų frakcijos, manau ir partijos, politinė valia būtų, kad būtent V. Sinkevičius būtų siūlomas kandidatu į Europos komisarus“, -sakė R. Karbauskis.

Pasak partijos pirmininko, už bet kurį kitą kandidatą jų nariai Seime nebalsuotų. R. Karbauskis teigė turįs informacijos, kad vienas iš siūlymų yra Lietuvai skirti inovacijų portfelį.

„Bet visų dalykų aš nežinau, tiesiog mes to klausimo nenagrinėjome. Labai dažnai šalys pateikia viena kandidatą, ir derasi dėl portfelio, kuris tam kandidatui tiktų. Mūsų valstybės pozicija kol kas nėra visiškai aiški, bet mes dabar išreiškėme politinę valią“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak partijos pirmininko, V. Sinkevičiaus kompetencijas liudija jo darbas ministro pozicijoje.

„V. Sinkevičiaus kompetencijos ryškėja jo darbe. Jis labai sėkmingai tvarkosi Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje, tikiuosi, kad tas darbas bus sėkmingas ir Europos Komisijoje“, – sakė R. Karbauskis.

Landsbergis: derybos yra pasibaugusios, ir mes jose nesudalyvavome

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis apgailestavo, kad Lietuva tinkamai nesudalyvavo derybose dėl europinių portfelių. Dėl to, pasak jo, teks tenkintis tuo, kas liks ant stalo.

„Aš turiu žinių iš EPP (Europos žmonių partijos), mūsų motininės partijos. Derybos de facto yra pasibaigusios, ir mes jose nesudalyvavome. (…) Mano paskutinė žinia, kokią (neoficialiai) gavau iš ponios Von der Leyen biuro, kad mums yra palikti likučiai“, – sakė G. Landsbergis.

Jo vertinimu, nebuvo tinkamai pasiruošta šiam derybų procesui.

„Nebuvo pažiūrėta, kad čia yra ypač svarbus momentas , turbūt pasinaudota ir tuo, kad prezidentas yra naujas, irgi gal nespėjo susiorientuoti , kas atsitiko, ir tiesiog mes ko gero neturėsime reikšmingos figūros“, – sakė G. Landsbergis.

TS-LKD lyderis atkreipė dėmesį, kad dėl reikšmingų europinių portfelių varžosi politikos sunkiasvoriai.

„Aš nesu nusiteikęs prieš poną Sinkevičių, bet latvių atstovas šiandien yra ponas Dombrovskis, tai yra (buvęs premjeras) , tris kartus europarlamentaras, ir praeitoje kadencijoje EK viceprezidentas . Jeigu neklystu, jis yra paprašęs energetikos pozicijos. Įsivaizduokime, kokia konkurencija vyksta“, – sakė G. Landsbergis.

Pasak jo, jei Lietuva norėtų lygiavertiškai varžytis dėl panašių pozicijų, jai reikėtų siųsti tokio lygio politikus, kaip premjeras Saulius Skvernelis, buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, dabartinis europarlamentaras Andrius Kubilius.

„Buvo diskusija Briuselyje apie tai, ką Lietuva galėtų deleguoti, kad įsiterptų į diskusiją. Buvo pasakyta, kad S. Skvernelis, kuris nėra itin aukštai vertinamas, nes nepriklauso partijai, nekalba angliškai, buvo ne visai teigiamų signalų Briuselyje dėl žodžio laisvės ribojimų, bet jis galėtų būti tas žmogus, kuris įsiterptų į diskusiją. D Grybauskaitė – irgi, nors tai neįmanomas atvejis. Tai yra tokio svorio žmonės, kurie į diskusiją įsiterptų. A. Kubilius – irgi. Visi kiti, su visa pagarba, teks pasitenkinti tuo, ką mums paliks“, – sakė G. Landsbergis.