Trys sprogimai Kabulą sukrėtė pastarosiomis savaitėmis sostinėje ir visame Afganistane suintensyvėjus smurtui.

Talibanas prisiėmė atsakomybę už vieną iš sprogimų, surengtų likus vos trims dienoms iki oficialios rinkimų kampanijos pradžios. Rugsėjo 28-ąją Afganistane vyks prezidento rinkimai.

Ankstesnius balsavimus temdydavo smurtas ir kruvinos talibų bei kitų kovotojų grupuočių, kurios nepripažįsta trapios Afganistano demokratijos, atakos.

Kaip informavo Vidaus reikalų ministerijos atstovas Nasratas Rahimi, pirmasis sprogimas nugriaudėjo apie 8 val. 10 min. vietos (6 val. 40 min. Lietuvos) laiku, kai mirtininkas, važiuodamas motociklu, trenkėsi į autobusą rytiniame Kabulo rajone,

Jis sakė, kad minėtas autobusas priklausė Kasyklų ir naftos ministerijai.

Netrukus netoli pirmojo incidento vietos driokstelėjo antrasis sprogimas, o kiek vėliau įvyko ir trečiasis, sakė N. Rahimi.

Sveikatos ministerijos atstovas Wahidullah Mayaras sakė, kad sprogimai pareikalavo mažiausiai 10 gyvybių, įskaitant penkias moteris ir vieną vaiką. Dar 41 asmuo buvo sužeistas.

Smurtas šalyje suintensyvėjo, nors JAV vadovauja pastangoms dėl taikos susitarimo su Talibanu po beveik 18 metų trunkančio karo.

Ir afganų pajėgos, ir Talibanas tvirtina padarantys vieni kitiems didelių nuostolių, be to, kiekvieną savaitę žūsta daug civilių.

JAV siekia susitarimo, pagal kurį iš Afganistano būtų išvestos užsienio pajėgos mainais į įvairias Talibano saugumo garantijas, pavyzdžiui, pažadą, kad šalis netaps saugia užuovėja teroristų grupuotėms.

Kai kurie apžvalgininkai sako, kad talibai rengia vis daugiau atakų, kad turėtų didesnį svertą derybose.