Lietuvoje veikiantys bankai mažina verslo finansavimą

Lietuvos banko duomenimis, bankų noras skolinti verslo įmonėms vis mažėja. Nors šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) auga 3,9 proc., finansavimas verslui stoja – per pirmuosius penkis šių metų mėnesius bankai suteikė įmonėms 1,6 proc. mažiau paskolų, nei tokiu pačiu laikotarpiu pernai. Toks sumažėjimas užfiksuotas pirmą kartą nuo 2015-ųjų metų vidurio.

Smarkiai išaugo ir bankų atsisakymų suteikti naujus kreditus. Pavyzdžiui, pernai antrąjį pusmetį Lietuvoje veikiantys bankai atmetė net 34 proc. visų paraiškų – tai yra 19 proc. daugiau, nei analogišku laikotarpiu prieš metus. Mažų įmonių segmente bankai atmetė net 61 proc. paraiškų, nors prieš metus ši dalis siekė 40 proc. Beveik pusė Lietuvos banko apklausoje dalyvavusių įmonių nurodė, kad šiuo metu skolinimo sąlygos verslui yra visiškai arba iš dalies suvaržytos, o beveik ketvirtadalis įmonių patvirtino jaučiančios alternatyvių finansavimo šaltinių poreikį.

Siekdami sumažinti paskolų suteikimo riziką verslo įmonėms, bankai saugesniu laiko gyventojų kreditavimą. Lyginant 2018 ir 2019 metų gegužės mėnesių rezultatus, privačių asmenų finansavimo portfelis tradiciniuose bankuose išaugo 8 proc., o finansavimas verslui atitinkamai traukėsi.

Bankų vangumą išnaudoja plėtrai: pradeda veikti Latvijoje, rudenį startuos Estijoje

„Panašias tendencijas pastebime visose Baltijos šalyse, nes daugeliu atvejų mūsų rinkose veikia tie patys bankai, taikantys panašius reikalavimus visose valstybėse. Jaučiame sparčiai augantį susidomėjimą nebankiniu finansavimu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, ir naudojamės palankia situacija tarptautinei plėtrai“, – tvirtina Mindaugas Mikalajūnas, „SME Finance“ generalinis direktorius.

Kaimyninėje Latvijoje verslo finansavimo sąlygos taip pat yra suvaržytos. Naujausiais Europos Komisijos (EK) duomenimis, tarp 28 Europos Sąjungos (ES) valstybių Latvija užima 24-ąją (arba, penktąją nuo galo) vietą pagal verslo įmonių patenkintų prašymų suteikti kreditą – patvirtinami tik 52 proc. įmonių prašymų suteikti paskolą. Blogesniais rodikliais pasižymi tik Malta, Kipras, Lietuva ir Graikija. Palankiausiomis sąlygomis verslas finansuojamas Belgijoje ir Prancūzijoje, kuriose patenkinami atitinkamai 84 proc. ir 83 proc. prašymų. ES vidurkis sudaro 73 proc.

Kita vertus, pagal alternatyvaus (nebankinio) finansavimo šaltinių populiarėjimą Latvija priklauso šalių grupei, lenkiančiai ES vidurkį. EK tyrimas rodo, kad šiuo metu net 15 proc. smulkių ir vidutinių įmonių Latvijoje pirmiausia kreiptųsi finansavimo į nebankinio sektoriaus bendroves, o ES vidurkis sudaro 14 proc.

M. Mikalajūnas teigia, kad auginti finansavimo ieškančių klientų ratą padeda operatyvus sprendimų priėmimas ir lankstesnis įmonių perspektyvų vertinimas. „Laimime greitesniu sprendimų priėmimu, įsigiliname į konkrečią verslo situaciją. Įdiegti IT įrankiai leidžia per keletą sekundžių patikrinti klientų finansinę padėtį, o jų verslo galimybes ir rizikas vertiname atsižvelgdami į esamą situaciją rinkoje. Palyginimui, bankuose paskolų išdavimas dažnai trunka kelias savaites ar net mėnesius. Dauguma verslo įmonių negali stabdyti plėtros tokiam ilgam laikui, todėl ieško nebankinio finansavimo“, – aiškina „SME Finance“ vadovas.

Atsižvelgdama į augantį poreikį nebankiniam finansavimui ir kaimyninėse šalyse, „SME Finance“ šiemet liepą atidarė pirmąjį filialą Latvijoje. Faktoringas ir verslo paskolos teikiamos internetu per vieningą IT platformą, todėl reikiamas lėšas įmonės gauna itin greitai.

Iki metų pabaigos Latvijoje planuojama suteikti finansavimo už 5 mln. eurų, o rudenį bus atidarytas padalinys ir Estijoje. Tolesni plėtros planai siejami su milžiniška Lenkijos rinka.

Kasmet dvigubina paskolų portfelį

Prieš 3 metus pradėjusi veikti „SME Finance“ kasmet kone dvigubina valdomą portfelį. Šiuo metu „SME Finance“ paskolų portfelis siekia 25 mln. eurų, o iki metų pabaigos planuojama pasiekti 45-50 mln. Eur kartelę.

Kaip pasakoja M. Mikalajūnas, prieš keletą dienų pavyko susitarti dėl papildomų 5 milijonų eurų pritraukimo iš strateginio investuotojo Anglijoje – bendrovės „Advanced Global Cap“. Šiuo metu dėl naujų stambių investicijų „SME Finance“ taip pat derasi dar su keliais pasaulyje žinomais fondais.

2016 m. veiklą pradėjusi lietuviško kapitalo įmonė „SME Finance“ šiuo metu yra didžiausia Baltijos šalyse nebankinio finansavimo bendrovė, suteikusi finansavimo daugiau kaip už 187 mln. eurų. Įmonė valdo 25 mln. eurų paskolų portfelį. Tarp nebankinio sąskaitų finansavimo bendrovių „SME Finance“ yra vienintelė, turinti bendradarbiavimo sutartis su tarptautine prekinio kredito draudike „Coface“ ir INVEGA. Šiuo metu Lietuvoje ir Latvijoje dirba 26 finansavimo specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją