Tarkime amerikietės tikrai galėtų apsidžiaugti dėl naujosios priemonės patogumo, tačiau dar svarbiau yra tai, kokias galimybes ji pasiūlys platesniame pasauliniame kontekste, t. y. toms moterims, kurioms net nuvykimas iki vaistinės ar paprasčiausia elektra, be kurios neveiks joks šaldytuvas, nebūtinai yra savaime suprantami dalykai. Šios moterys galimybę savarankiškai nutarti, kada metas susilaukti kūdikio, turėtų vertinti ypač pozityviai, rašoma agentūros „Reuters“ portalo sveikatos rubrikoje.

„Tai dar viena labai puiki priemonė, kuria pasinaudodamos moterys galės užbėgti už akių nepageidaujamam nėštumui, – teigia Alberto Einsteino medicinos koledžo ir Montefiore‘o medicinos centro (JAV) Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vadovo pavaduotoja Erika Banks. – Tai, kad moterims neteks kas mėnesį vykti į vaistinę ir nebus būtina turėti šaldytuvą šios paskirties priemonei laikyti, yra didžiulis pranašumas.“

Ir iš tiesų – patogumo padaugės, mat kitus kontraceptinius žiedus būtina laikyti šaldytuve, be to, jų galiojimo terminas – trumpesnis.
Naujoji žiedo formos priemonė yra pagaminta iš minkšto plastiko, o jos skersmuo – maždaug 5 centimetrai. Apsaugą nuo pastojimo teikia lėtai išsiskiriantys hormonai progesteronas ir estrogenas tokia forma, kad šaldyti nereikia.

„Žiedas yra lankstus, jį nesunku suspausti pirštais ir įterpti į makštį. Atsidūręs viduje, žiedas įgauna konkrečią, vaginą atitinkančią formą“, – aiškina E. Banks.

„Annovera“ pavadintos priemonės pasirodymas – ne pelno organizacijos „Population Council“ iniciatyvos rezultatas. 2018-ųjų rugpjūtį šį gaminį patvirtino JAV Maisto ir vaistų administracija. JAV rinkoje „Annovera“ kontraceptiniai makšties žiedai turėtų pasirodyti dar šių metų pabaigoje arba jau 2020-aisiais. Tai bus „TherapeuticsMD“ tiekiama produkcija. Kiek ši kontraceptinė priemonė kainuos, kol kas neskelbiama, tačiau, pasak įmonės atstovų, šeimos planavimo klinikoms, kurių pacientės – žemas pajamas gaunančios moterys, ketinama pasiūlyti gerokai mažesnę kainą.

Organizacija „Population Council“ žada dėti pastangas, kad „Annovera“ kontraceptinių žiedų galėtų įsigyti ir besivystančių šalių pilietės, nes jos, esą, ir buvo laikomos tiksline gaminio auditorija. Šią mintį išsakė prie priemonės kūrimo prisidėjusi Ruth Merkatz, vadovaujanti „Population Council“ klinikinės plėtros sektoriui.

Anot jos, viena iš galimų strategijų – pasistengti, kad kitose pasaulio šalyse veikiančios įmonės gautų licencijas, pagal kurias galėtų imtis šių priemonių gamybos. „Užvis daugiausiai galvojome apie besivystančiose pasaulio šalyse gyvenančias moteris. Kaip tik dėl to ir negailėjome pastangų dirbdami. Nėra lengva sukurti tokį kontraceptiką (ar netgi bet kurios kitos rūšies medikamentą), kuriame esančios veikliosios medžiagos užtektų ištisiems metams, o efektyvumas būtų garantuotas nė nešaldant“, – aiškino R. Merkatz.

Nors moterims nurodoma, kad kontraceptinius žiedus galima išsitraukti porai valandų (atseit tuo atveju, kai nusimato lytinis aktas), E. Banks atskleidė, kad šis nurodymas nėra toks jau griežtas. „Galima likti su žiedu ir intymios sueities metu, – sakė ji. – Vyrai tada paprastai nieko nepajunta, o jeigu ir pajunta, jiems tai nesukelia jokios negatyvios reakcijos.“

Nauja priemonė buvo testuojama per du identiškus plataus masto tyrimus (abu surengti JAV). Remiantis birželio mėnesį „The Lancet Global Health“ pateikta informacija, tyrimai truko nuo 2006 iki 2009 metų. Juose sutiko dalyvauti 2 265 moterys. Dalyvių amžius – 18–40 metų. Visų buvo paprašyta 21 dieną būti su žiedais ir septynioms dienoms juos išsitraukti (šitaip buvo bandyta imituoti normalų menstruacijų ciklą). Moterims taip pat buvo nurodyta, kad kartkartėmis žiedus gali išsitraukti, bet ne ilgiau kaip porai valandų, kadangi per ilgesnį laiką gali pakisti kontraceptiko veiksmingumas.

Išanalizavus per tyrimus gautus duomenis paaiškėjo, kad priemonė yra 97,5 proc. pasiteisinanti, t. y. iš tūkstančio ją naudojančių moterų 25-ioms yra tikimybė pastoti. Po tolesnio 290 moterų stebėjimo mokslininkai konstatavo, kad nustojusios naudoti žiedus, menstruacijų moterys sulaukia kaip įprastai, o 24-ios iš 38-ių nėštumą suplanavusių dalyvių, pastojo praėjus ne daugiau kaip šešiems mėnesiams po žiedo ištraukimo. Apie jokį pašalinį naujos kontraceptinės priemonės poveikį tyrimo ataskaitoje neužsimenama.

Los Andželo medicinos centre „UCLA Health“ dirbanti akušerijos ir ginekologijos specialistė Leena Nathan, kalbėdama apie naująją priemonę, nepagailėjo epiteto „fantastiška“.

„Tikrai pasiūlyčiau ją savo pacientėms, paraginčiau išmėginti“, – patikino ji. Pasak L. Nathan, didelis „Annovera“ žiedo pranašumas tas, kad moterims netenka apie jį galvoti, kai jis įdėtas, be to, nereikia kreiptis į gydytoją, kad šią priemonę įterptų.

„Puiku ir tai, kad ypač paprasta nustoti priemonę naudoti: jei dėl kokios nors priežasties ji nepatinka, tereikia išsitraukti. Nuostabu, kad galiojimo terminas – ištisi metai. Tai tikras perversmas šioje srityje“, – mano L. Nathan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)