Kitais metais planuojamą 50 milijonų dolerių vertės obligacijų – pirmosios tokio pobūdžio finansinės priemonės rūšių išsaugojimui – pardavimą organizuoja Londono zoologijos draugija ir „Conservation Capital“. Kompanija prieš 15 metų buvo įsteigta Kenijoje, siekiant sukurti finansines verslo ir investicijų priemones nykstančios gamtos išsaugojimui.

Pagal šią programą penkerių metų trukmės obligacijos finansiškai padengs konservavimo darbus penkiose Pietų Afrikos ir Kenijos vietovėse, kur gyvena apie 700 juodųjų raganosių, arba maždaug 12 proc. visos jų pasaulio populiacijos. Jei gyvūnų skaičius padidės, investuotojams bus grąžintas jų kapitalas ir pelnas. Tikslas – padidinti pasaulinę juodųjų raganosių populiaciją 10 procentų.

„Mes tai pristatome kaip besikeičiantį gamtos išsaugojimo finansavimo modelį, – teigė Londono zoologijos draugijos konservavimo finansavimo ir iniciatyvų vadovas Oliveris Withersas. – Matome daug galimybių šį modelį pritaikyti ir kitoms rūšims. Pradėjome nuo idėjos: ar galime sukurti poveikio obligacijas išsaugojimui?“

Suskaičiuojami ant pirštų ir charizmatiški

Nors raganosių apsauga – pirmasis tokio pobūdžio sumanymas, vadinamosios „poveikio obligacijos“ buvo naudojamos įvairių kitų projektų finansavimui: nuo mergaičių švietimo Indijos kaimo vietovėse iki tvarios jūrininkystės ir žuvininkystės Seišeliuose.

Obligacija suteiks investuotojams galimybę „perdirbti“ savo kapitalą, o pirkėjais greičiausiai taps aukštos grynosios vertės asmenys, besidomintys gamtos išsaugojimu, bei vadinamieji ESG fondai – aplinkosauginio, socialinio ir valdymo poveikio investiciniai fondai, teigė Glenas Jeffriesas iš „Conservation Capital“.

Juodieji raganosiai buvo pasirinkti todėl, kad yra „suskaičiuojami ant pirštų, sparčiai nykstantys ir charizmatiški“, paaiškino jis.

Afrikoje laisvėje gyvena apie 5500 juodųjų raganosių – ten jie yra vietinė gyvūnų rūšis ir gyvena vos keturiose šalyse; aštuntajame dešimtmetyje jų skaičius siekė 65 000. Stambesnių baltųjų raganosių, gyvenančių daugiausia Pietų Afrikoje, šiuo metu suskaičiuojama apie 20 000. Juodasis raganosis sveria apie 1,4 tonos, o baltasis – dvi su puse.

Tenka saugotis brakonierių

Afrikos raganosiams kelia grėsmę brakonieriavimas, ypač dėl Vietname ir Kinijoje iš ragų gaunamų miltelių, neva gydančių vėžį ir pagerinančių vyrišką potenciją, nemažėjančios paklausos. 2018 m. Pietų Afrikoje buvo nužudyti 769 daugiausia baltieji raganosiai. Obligacijų saugomos teritorijos bus laikomos paslaptyje, kad nepriviliotų brakonierių.

„Atsižvelgiant į tai, kad jau praradome tiek daug biologinės įvairovės, būtina apsvarstyti naujus įvertinimo, finansavimo ir išsaugojimo būdus, – pabrėžė Londono zoologijos draugijos generalinis direktorius Dominicas Jermey. – Raganosių poveikio obligacijų modelis suteikia nepaprastą galimybę pradėti išsaugojimo finansavimą ir dalinantis finansine rizika atkurti gyvūnijos įvairovę.“

Obligacijų šalininkai mato didžiulę erdvę augimui. Vienoje iš juodųjų raganosių gyvenamųjų teritorijų prieš kelis dešimtmečius dar buvo daugiau nei 5000 šių gyvūnų, sakė O. Withersas. Lėšų gavėjai pinigus galės panaudoti savo nuožiūra, su sąlyga, kad jie bus skirti išsaugojimui.

„Ką mes iš tikrųjų darome, tai perkame specialistų komandą, kuri pajėgs susitvarkyti su numatyta užduotimi“, – paaiškino O. Withersas. Tie, kas „skiria pinigus, nežino realybės“ to, kas iš tikrųjų vyksta, teigė jis.

Tarp projekto finansuotojų – Pasaulio aplinkos fondas ir Jungtinės Karalystės vyriausybė. Raganosiai taip pat gaus paramą iš „Credit Suisse Group AG“ ir „DLA Piper LLP“. Apie raganosių obligacijų planus pirmą kartą pranešė „Financial Times“.