Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas pareiškė „didžiulį susirūpinimą“ dėl tokios padėties.

Skubiame susitikime politikas teigė, kad „bus imtasi visų įmanomų priemonių, kad du tanklaiviai būtų išlaisvinti.“

„Labai svarbu, kad būtų išlaikyta laivybos laisvė ir kad visi laivai galėtų saugiai ir laisvai judėti regione“, - pridūrė jis.

„Stena Impero“ tanklaivyje yra 23 įgulos nariai.

Grasino sankcijomis

Liepos pradžioje Iranas kelis kartus mėgino sulaikyti britų tanklaivį, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas perspėjo Teheraną artimiausiu metu svariai padidinsiąs sankcijas.

Grasinimą nulėmė tai, kad Irano laivai kelis kartus mėgino sulaikyti britų naftos tanklaivį, plaukusį per įlankos vandenis.

Sureagavo ir Trumpas

Į penktadienį įvykusio incidento pranešimus sureagavo ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Tai tik įrodo, ką jau esu sakęs apie Iraną. Problema. Tai reiškia tik problemas“, – komentavo D.Trumpas.

„Mes turime labai glaudų aljansą su Jungtine Karalyste. Visada turėjome“, – D.Trumpas atsakė reporteriams.

Priartėjo laivai ir sraigtasparnis

Naujausiomis žiniomis, Didžiosios Britanijos Vyriausybės skubios pagalbos komisija „Cobra“ rengia skubų susitarimą.

Užsienio žiniasklaidoje išplatintame pranešime informuojama, kad tarptautiniuose vandenyse prie tanklaivio priartėjo laivai ir sraigtasparnis. Didžiosios Britanijos diplomatai pabrėžia, kad kol kas negali pateikti daugiau informacijos apie incidentą, nutikusį prie Hormūzo sąsiaurio.

Birželio 13 d. netoli Hormūzo sąsiaurio buvo užpulti du naftos tanklaiviai – japonų „Kokuka Courageous“ ir su Maršalo salų vėliava plaukiojantis „Front Altair“.


DELFI primena, kad apie sankcijų sugriežtinimą D. Trumpas parašė savo tviterio paskyroje tuo metu, kai Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono diplomatijos patarėjas kalbėjosi su Irano prezidentu, siekdamas išsaugoti 2015 metų susitarimą. D. Trumpo žinutė tapo baigiamuoju E. Macrono patarėjo vizito Teherane akordu.

2015 metų susitarimas tarp Irano ir kitų galingųjų pasaulio valstybių Iranui pažadėjo sankcijų atšaukimą, ekonominės naudos ir šalies izoliacijos pabaigą, dėl šių privalumų Iranas turėjęs apriboti šalies branduolinę programą. Teheranas sako dabar jau praradęs kantrybę dėl daugiau nei metus trukusio ryškaus Europos šalių neveiklumo po to, kai D. Trumpas savavališkai patraukė JAV iš susitarimo ir Iranui vėl paskyrė sankcijas.

Papildyta 08.30

Kaip rašoma BNS pranešime spaudai, tanklaivį „Stena Impero“ „konfiskavo revoliucinė gvardija Hormozgano uostų ir jūrų laivybos organizacijos prašymu, kai jis plaukė per Hormūzo sąsiaurį, už tai, kad jis nesilaikė tarptautinių jūrų laivybos taisyklių“, pranešė Irano revoliucinės gvardijos tinklalapis „Sepahnews“.

Su D. Britanijos vėliava plaukiojantis tanklaivis „buvo palydėtas į krantą ir perduotas minėtai organizacijai teisinei procedūrai ir reikalingiems tyrimams surengti“, sakoma tinklalapyje.

Kaip rodo jūrų laivybos stebėsenos portalo „MarineTraffic“ duomenys, „Stena Impero“ apie savo buvimo vietą pastarąjį kartą pranešė netoli Larako salos apie 21 val. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Švedijos kompanija, kuriai priklauso minimas tanklaivis, nurodė, kad laivas plaukė per Hormūzo sąsiaurį ir buvo „tarptautiniuose vandenyse“, kai jį „užpuolė nenustatyti maži laivai ir sraigtasparnis“.

„Šiuo metu negalime susisiekti su laivu, kuris dabar plaukia šiaurės kryptimi Irano link“, sakoma kompanijos pranešime.

Antrajam tanklaiviui leista plaukti toliau

D. Britanija savo ruožtu paskelbė, kad Iranas užėmė du jos laivus Persijos įlankoje, o užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas pasmerkė šiuos incidentus kaip „nepriimtinus“.

Visgi antrojo tanklaivio „Mesdar“ savininkas kiek vėliau penktadienį informavo, kad į laivą trumpam buvo įžengę ginkluoti pareigūnai, tačiau galiausiai jam buvo leista plaukti toliau.

„Ryšys su laivu buvo atkurtas, ir (kapitonas) patvirtino, kad ginkluoti gvardiečiai paliko laivą ir jis gali tęsti savo kelionę. Visi įgulos nariai yra saugūs, jiems viskas gerai“, – sakoma kompanijos „Norbulk Shipping UK“ pareiškime apie tanklaivį „Mesdar“.

Papildyta 09.45

Kaip rašoma BNS pranešime spaudai, su Didžiosios Britanijos vėliava plaukiojantis tanklaivis „Stena Impero“, sulaikytas Irano po „susidūrimo su žvejybos laivu“, šiuo metu stovi nuleidęs inkarą prie Bandare Abaso uosto, o jo įgula yra likusi laive, šeštadienį pranešė iraniečių pareigūnai.

Vienai Švedijos bendrovei priklausantis „Stena Impero“ anksčiau „susidūrė su žvejybos laivu“, sakė Hormozgano provincijos uostų ir jūrų laivybos organizacijos generalinis direktorius Allahas-Moradas Afifipooras.

„Šis tanklaivis turi 23 įgulos narius, ir jie visi yra tame laive“ prie Bandare Abaso“, – naujienų agentūrai „Fars“ sakė pareigūnas.

„Stena Impero“ 18 įgulos narių, įskaitant kapitoną, yra Indijos piliečiai, o kiti – Filipinų, Latvijos ir Rusijos piliečiai.

Po susidūrimo žvejybos laivo įgula bandė „susisiekti su britų laivu, bet nesulaukė jokio atsako“, nurodė A.-M. Afifipooras.

„Kai britų laivas neatsakė žvejybos laivui, jie informavo Hormozgano uostų ir laivybos biurą, laikydamiesi teisinių procedūrų“, – pridūrė jis“