1. Mitas ar tiesa, kad būtina išrauti protinius dantis?

Ir taip, ir ne. Protiniai dantys buvo reikalingi pirmykščiams žmonėms, kad galėtų sukramtyti neapdorotą maistą, o ir žandikaulius jie turėjo didesnius nei dabar. Evoliucijai vystantis, formavosi kitoks gyvenimo būdas, mityba, o prie to taikėsi ir žmogaus organizmas. Dabar vartojame termiškai apdorotą maistą, žandikauliai mažesni, o protiniai dantys dažniausiai kramtymo funkcijoje nebedalyvauja. Šalinti rekomenduojama tuomet, kai protiniai dantys dygsta netaisyklingai, remiasi į šoninius dantis, sukelia skausmą, juos sunku išsivalyti, jei išsivysto ėduonis ar dėl ortodontinio gydymo.

2. Ar dantų problemos yra paveldimos?

Iš dalies. Paveldėti iš tėvų ar senelių galime dantų, žandikaulių formą, spalvą. Dėl dantų ir dantenų ligų paveldėjimas gali padidinti riziką jas turėti, bet ar išsivystys ir kaip galėtų vystytis, priklauso nuo paties žmogaus gyvenimo būdo bei dantų priežiūros. Todėl posakis: "mano tėtis ar mama turėjo silpnus dantis, tai ir mano silpni", nėra teisingas.

3. Ar užsidėjus daugiau dantų pastos, reiškia, kad dantis išsivalysi geriau?

Netiesa. Geram dantų išsivalymui užtenka tik vandens ir tinkamo dantų šepetėlio bei teisingų judesių. Dantų pasta veikia kaip pagalbinė priemonė: ji gali mažinti dantų jautrumą, pasižymeti priešuždegiminiu poveikiu, balinančios pastos geriau nuvalo pigmentą ir pan. O didesnis pastos kiekis ant šepetėlio, išsivalymo kokybės negarantuoja.

4. Ar tiesa, kad dantys kenčia, kai jaučia staigius temperatūros pokyčius? Pvz., geriant kavą, tuo pat metu valgomi ledai.

Tiesa. Dažni ir staigūs temperatūriniai pokyčiai gali skatinti mikroįtrūkimus ar dantų jautrumą ypač tiems, kurie turi ploną ir silpną emalio sluoksnį.

5. Ar tiesa, kad dantų šepetėlį reikia keisti kas mėnesį?

Netiesa. Šepetėlį užtenka keisti kas 3 mėnesius, bet ilgiau laukti nerekomenduojama. Jei šepetėlis susidėvi, išsipučia ir užsiriečia jo šereliai jau per mėnesį, tuomet rekomenduojama specialisto konsultacija, kurios metu įvertinama ar taisyklingai ir ar ne per stipriai valote dantis šepetėliu.

6. Tiesa ar mitas, kad dantis reikia valyti iki 5 minučių?

Mitas. Dantis šepetėliu reikėtų valyti ne mažiau kaip 2 minutes. Kas valosi lėčiau, kruopščiau ar mokosi naujos valymo technikos, tuomet galima užtrukti ir iki 5 min. Svarbiausia rezultatas – taisyklingi valymo judesiai ir nuvalytos apnašos.

7. Ar nuo cigarečių ir kavos dantys gelsta ir gęsta?

Taip. Vartojantiems daugiau kavos, dantys greičiau pagelsta, bet reguliari bei profesionali burnos higiena leidžia pigmentą nesunkiai pašalinti nuo dantų paviršiaus, kol neįsigeria į emalį. Rūkymas yra daug didesnė blogybė. Cigaretėse esančios dervos ne tik tamsina dantų spalvą, bet ir nusėda ant gleivinės, dantenų, padengia jas nematoma plėvele. Po ta plėvele aktyviai veikia patologinės bakterijos, kurios pažeidžia minkštuosius audinius bei ilgainiui skatina kaulo tirpimą. Beveik visi daug metų rūkantys žmonės serga įvairiomis lėtinio periodontito stadijomis. Tokiems pacientams po įvairių burnos chirurgijos procedūrų ar implantacijų, gijimo laikotarpis yra daug sunkesnis ir ilgesnis. Be viso to, rūkoriams yra ir didesnė danties implanto atmetimo rizika.

Kava, kavos tirščiai

8. Dantenų kraujavimas yra normalus reiškinys. Tiesa?

Netiesa. Jei kraujuoja dantenos valant šepetėliu, reikėtų apsilankyti pas odontologą ar burnos higienistą ir ieškoti priežasties, kas tai galėjo sukelti. Dantenų kraujavimas gali pasireikšti dėl: prastos burnos higienos, dantų apnašų ir akmenų, netaisyklingo ir šiurkštaus valymo, esant senoms, kabančioms plomboms, protezams, dėl hormoninių pokyčių, bendro organizmo ligų (inkstų, kraujo ligos, cukrinis diabetas ir k. t.), vartojamų vaistų (kontraceptikai, hormonai, imunosupresantai ir kt.), periodontito.

9. Suvalgyk obuolį – išsivalysi dantis. Tiesa ar mitas?

Tiesa. Nors vienas obuolys per dieną – tai sveika ne tik dantims, bet ir pačiam organizmui!

Akivaizdu, kad kai kurie Sandros Čepulkauskienės atsakymai bei mitų paneigimai išvertė iš koto! Ačiū, kad pagaliau supažindinote su tiesos keliu. Jau dabar meskime šepetėlius su kietais šereliais į šiukšliadėžę, nustokime valytis dantis po pusryčių ir susiplanuokime vizitą pas odontologą. Juk save reikia saugoti ir mylėti, nors ir ne visos procedūros yra malonios, bet patyrusio specialisto dėka galite atsipalaiduoti. Juk sveikata keliauja priekyje!