Jau ilgiau kaip ketverius metus Jemene tęsiantis pilietiniam karui daugeliui gyventojų stinga maisto, bet JT praeitą mėnesį sustabdė produktų siuntų tiekimą į sukilėlių kontroliuojamas teritorijas, kai buvo paskelbta kaltinimų dėl „maisto nukreipimo“.

Pagal naują susitarimą su husiais, maisto produktai galės būti greitai pristatomi į sukilėlių kontroliuojamą sostinę Saną, nors abi pusės dar nepasirašė oficialaus susitarimo, JT Saugumo Tarybai sakė WFP vadovas Davidas Beasley.

„Galiu pasakyti, kad pasiekėme reikšmingą pažangą“, – jis sakė per posėdį padėčiai Jemene aptarti. Šiame posėdyje dalyvavę JT humanitarinių tarnybų pareigūnai atkreipė dėmesį į grėsmingą situaciją šalyje.

„Jemene gyvena apie 30 mln. žmonių, ir daugiau kaip du trečdaliai nėra patikimai aprūpinami maistu. Tai 20 mln. moterų, vyrų, berniukų ir mergaičių“, – kalbėjo amerikietis D. Beasley.

Nors perspėjo apie „grėsmingą ir blogėjančią humanitarinę padėtį“, JT pasiuntinys Jemenui Martinas Griffithsas sakė, kad trapus paliaubų susitarimas strategiškai svarbiame Chudaidos uostamiestyje „gali pagaliau leisti mums susitelkti į politinį procesą iki šios vasaros pabaigos“.

JT humanitarinių reikalų vadovas Markas Lowcockas sakė, kad tarptautinių įsipareigojimų teikti pagalbą Jemenui nesilaikoma.

Jis atkreipė dėmesį į Saudo Arabija ir Jungtinius Arabų Emyratus), priklausančius koalicijai, pasiuntusiai savo pajėgas į Jemeną, kad paremtų šios šalies vyriausybę.

„Davusieji didžiausius pažadus – koalicijai priklausantys Jemeno kaimynai – iki šiol sumokėjo tik kuklią dalį to, ką žadėjo“, – pabrėžė M. Lowcockas.

Saudo Arabijos ambasadorius prie JT šią kritiką griežtai atmetė.

„Mes šiais metais sumokėjome daugiau pinigų nei kas nors kiti“, – per spaudos konferenciją sakė pasiuntinys Abdallah Yahya al Mouallimi. Jis pridūrė, kad ši suma yra „daugiau kaip 400 mln. JAV dolerių (357 mln. eurų)".

Kautynės tarp Irano remiamų husių ir vyriausybės pajėgų, remiamų Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos, nusinešė dešimtis tūkstančių žmonių, daugiausiai civilių, gyvybių, sako pagalbos agentūros.

Šis konfliktas taip pat privertė apie 3,3 mln. žmonių palikti savo namus.