Kaip pranešė prokuratūra, Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo prokuroro priimtas nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą, kurio metu buvo tiriama, ar Pravieniškių pataisos namuose nebuvo piktnaudžiaujama bei galimai daromos kitos nusikalstamos veikos, bus dar kartą įvertintas. Tai padaryti pavesta Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentui.

Pasak prokuratūros, nutraukto nutarimo teisėtumas ir pagrįstumas, vadovaujantis nustatyta tvarka, jau buvo revizuotas aukštesniojo prokuroro, „tačiau suprantant, kad šiuo atveju sprendimas yra itin reikšmingas visuomenei ir susijęs su jos pasitikėjimu teisingumo sistema, pakartotiniu Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro patikrinimu siekiama išsklaidyti bet kokias visuomenei kylančias abejones.“

Be to, prokuratūra sureagavo į auditą Pravieniškėse atlikusios dabar Kauno tardymo izoliatoriuje direktoriaus pavaduotojos Rasos Kazėnienės DELFI pasakytus žodžius, kad nei Teisingumo ministerija, nei Pravieniškių pataisos namai negalėjo skųsti prokuroro sprendimo nutraukti tyrimo, nes prokurorai jų nelaikė proceso šalimis.

„Prokuratūra taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad Teisingumo ministerija bei Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija, kurios apie prokuroro nutarimą buvo informuotos įstatymų nustatyta tvarka, nebuvo ir nėra ribojamos kreiptis į prokuratūrą dėl papildomos informacijos suteikimo ar prašymų, skundų, susijusių su šiuo ikiteisminiu tyrimu, pateikimo, – pažymima prokuratūros pranešime. – Prokuratūra vadovaujasi nuostata, kad aktyvus tarpinstitucinis bendradarbiavimas yra būtinas ir sveikintinas tiek tiriant konkrečius atvejus, tiek ir jų kontekste ieškant sisteminių sprendimų.“

Prokuratūros teigimu, daugiau nei pusantrų metų trukusio ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybos pareigūnai, metu iš viso buvo ištirta keliasdešimt įtarimų sukėlusių viešųjų pirkimų bei įvairių paslaugų teikimo, pirkimo, nuomos sutarčių sudarymo bei vykdymo atvejų.

Nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą priėmęs prokuroras pabrėžia, kad Teisingumo ministerijos auditorių nustatyti teisės aktų pažeidimai buvo padaryti, tačiau konstatuotais atvejais nėra jokio teisinio pagrindo juos padariusiems asmenims taikyti griežčiausią – baudžiamąją, atsakomybę.

Šio ikiteisminio tyrimo medžiagą sudaro 37 tomai, tyrimo metu atliktos kelios dešimtys apklausų. Prokuroro nurodymu Viešųjų pirkimų tarnyba atliko detalų nurodytų viešųjų pirkimų tyrimą, o Specialiųjų tyrimų tarnyba – ikiteisminiame tyrime minimų juridinių asmenų bei fizinių asmenų galimų tarpusavio ryšių analizę.

Nutarimą, kuriame atsižvelgiant į surinktų duomenų visumą, nepriklausomų specialistų išvadas bei aktualią teismų praktiką detaliai pagrindžiama prokuroro pozicija dėl kiekvieno ištirto epizodo, sudaro 129 puslapiai.

DELFI trečiadienį pranešė, kad prokurorai nutraukė ikiteisminį tyrimą, o teismas konstatavo, kad buvęs Pravieniškių pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Raimundas Grabliauskas, atsakingas už Turto valdymo ir Veiklos organizavimo skyrių, nepagrįstai buvo atleistas iš pareigų. Įsiteisėjusiu teismo sprendimu valstybės tarnautojas į darbą nebuvo grąžintas tik dėl to, kad nuo liepos 1 d. panaikintas jo etatas – iš biudžeto jam nurodyta sumokėti daugiau kaip 32 tūkst. Eur.

Teisingumo ministerijoje atlikto Pravieniškių pataisos namų 2015-2017 m. audito išvadose konstatuota, kad padaryti pažeidimai valstybei padarė apie 958 tūkst. eurų žalą. Didžioji dalis pažeidimų yra susiję su praktiškai nevykstančia vidaus kontrole, prastu materialinių išteklių valdymu ar aplaidžia buhalterija.

Audito išvadose pažymima, kad pataisos namuose viešieji pirkimai vyko bet kaip, o čia dirbančių vadovų giminaičių darbovietėms buvo sudarytos išskirtinės sąlygos lobti valstybės sąskaita.

Auditorės taip pat buvo nustačiusios, kad pataisos namai, pavyzdžiui, mokėjo už nepagrįstai didelių atliekų kiekių išvežimą, ilgą laiką tai darė už maitinimo paslaugas teikiančią bendrovę, be to, įkalinimo įstaigai teko nemažai kritikos dėl esą nepagrįstai sumažintos parduotuvės, kurioje apsiperka nuteistieji, patalpų nuomos kainos ir kt.