Kolekcionierius kaunietis Viktoras Kravčenka prisimena, kad aistra modeliams prasidėjo vaikystėje, o labiausiai kolekciją pradėjo plėsti išvažiavęs dirbti svetur.

„Prieš 14 metų išvykau į Daniją, ten radau specializuotų modelių parduotuvių, kokių Lietuvoje tuomet nebuvo. Taip viskas ir prasidėjo. Tuomet buvau labai susidomėjęs „Mercedes-Benz“ modeliais, tad lankydavau įvairių šalių šios markės automobilių salonus, kur palikdavau nemažą dalį savo atlyginimo pirkdamas kokybiškus ten parduodamus automobilių modeliukus“, – pasakoja kolekcionierius.

Taip metai iš metų Viktoras sukaupė kelių šimtų modelių kolekciją, kuriai teko skirti visą atskirą kambarį, įrengti lentynas ir ten tvarkingai laikyti modelius. Kaunietis sako, kad kartais smagu tiesiog norimą modelį įsigyti, apžiūrėti iš arčiau, ypač jei tai aukštos kokybės modelis, ir perleisti į kitas rankas net nepasidėjus į kolekciją.

„Yra išskirtinių modelių labai limituoto tiražo ir išleistų prieš daugelį metų. Esu pirkęs „Lamborghini“ modelį už 500 eurų, ypač jei tai „AUTOart Millennium“, tuomet modelio detalumas stebina: atsidaro liukas, stumdosi veliūru vilktos sėdynės, sukasi vairas. Dėmesio verti ir „Minichamps“, CMC, „Franklin mint“ gamintojų modeliai, juos dėl detalumo ypač mėgsta kolekcininkai“, – pasakoja V. Kravčenka.

Viktoras sako, kad kolekciją praplėsti padeda įvairiausi sendaikčių, bagažinių turgūs, kur galima atrasti ir netikėtų perliukų.

„Ne kartą Bagažinių turguje Kaune esu įsigijęs įdomių modelių, kurių vertės juos parduodantys net neįsivaizduoja. O modelį paturėjus ir nusprendus su juo atsisveikinti čia pat jį ir parduodu, iškeičiu. Tam tikri modeliai, pavyzdžiui „Volkswagen Golf“ ar „Beetle“ domina ne tik kolekcininkus, bet ir praeivius. Smagu pamatyti geras žmonių emocijas pamačius jų pirmąjį automobilį, tiesa, gerokai mažesnę jų kopiją“, – sako Viktoras Kravčenka.

Modelių kolekcininkai dažniausiai specializuojasi tam tikrose srityse – automobilių markėse, pagaminimo laikmečiuose, vieni renka sunkiasvorio transporto modelius, kiti – sportinius automobilius, karinės technikos modelius. Vienokia ar kitokia kolekcija – turi savo vertę, ji dažniausiai tik kyla, o parduoti galima bet kuriuo metu. Lietuvoje ir pasaulyje yra nemažai kolekcininkų bendruomenių, yra ir tokių, kurie ir gyvena iš modelių pirkimo ir pardavimo.

„Vien pirkti modelius, statyti į lentyną ir taip auginti kolekciją nepakanka. Norint, kad ji turėtų išliekamąją vertę, o modelių kainos augtų, reikia turėti kuo daugiau mažų tiražų modelių, nuolat sekti rinką, bendrauti su kitais kolekcininkais, mainytis. Jei įsigysite modelį, kurio tiražas yra limituotas ir kuris jau nebegaminamas, po keleto ar keliolikos metų modelio vertė gali išaugti iki kelių kartų“, – sako V. Kravčenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)