Skvernelis norėtų slapto balsavimo: tikrai nieko neprašysiu, neagituosiu

Premjeras Saulius Skvernelis norėtų, kad dėl jo tvirtinimo premjeru būtų slaptas balsavimas. Pasak jo, tik tokiu atveju atsiskleistų reali situacija, kiek jis palaikymo turi. Jis pats žada neagituoti politikų už jį balsuoti.

„Eisiu per frakcijas šiandien. Tikrai neagituosiu, neprašysiu balsuoti, palaikyti. Tegul balsuoja Seimo nariai taip, kaip jie mano, koks jų yra supratimas ir suvokimas“, - sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, „būtų geriau, jei tai būtų slaptas balsavimas“.

„Tada būtų reali situacija, suvokimas, kiek tu to palaikymo turi. Viešai balsuojant, yra tokia žmogiška savybė, kad nors ir galvoja kitaip , bet padaro: „o gal kokios nors iš to bus naudos?“. Neagituoju, neprašau, noriu, kad kiekvienas Seimo narys pats apsispręstų, įvertintų ir priimtų sprendimą“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras apie savo ateitį kalbėjo filosofiškai.

„Antradienį bus etapo pabaiga, o po to viskas priklausys nuo to, kokia ji bus. Ar toliau bus iššūkis rinkti kabinetą, ar tiesiog procedūra, kad turės būti kiti sprendimai“, - sakė S. Skvernelis.

Pripažįsta, kad yra užlipęs ant grėblių

S. Skvernelis sakė, kad, jei reikėtų pradėti iš naujo, ir dabar pradėtų viską, kas buvo pradėta.

„Tik galbūt įvertinčiau oponentus, jų gebėjimą veikti arba kontraveikti, ir galbūt pasirinkčiau ilgesnį kelią, galbūt kitokį komunikavimą“, – sakė premjeras.

Stovėdamas prieš žurnalistus jis filosofavo, kad pokyčiai staiga tampa niekam nereikalingi, kai jie juos paliečia.

„Visi kalbame, kad reikia keistis, reikia keisti švietimą, valstybės įmones, viešąjį sektorių, bet tik pradedame realius darbus, ir visi tampa prieš (pokyčius. Tai yra natūralu, tik reikia vertinti oponentų galimybes turėti viešą eterį, gebėjimą bendrauti su žmonėmis, net į gatves juos išvesti. Visa tai reikia vertinti ir pažiūrėti, koks kelias galbūt bus efektyvesnis“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, tas pats galioja, ir kai siūlymai dėl pokyčių ateina į Seimą.

„Atrodo turi palaikymą, žmones, kurie balsuos už reikalingus įstatymus, padarai pirmus žingsnius, vyriausybė pritaria, ateini čia, „gal dar padiskutuokime, gal atsitraukime“. Jei nebūtume pradėję darbų, nebūtų kam juos pabaigti“, – sakė S. Skvernelis.

Jaučiasi pasikeitęs

Po tų dvejų su puse metų Vyriausybės vadovo poste S. Skvernelis jaučiasi pasikeitęs.

„Dveji su puse metų tai buvo tokia patirtis, kurios nei viename iš dviejų universitetų negavau, nekalbant jau apie tai, kad tarnavau 25 metus valstybei. Tai yra patirtis tokia, kurią reikia vertinti, reikia džiaugtis, bet ją buvo galima įgyti ir kitokiais būdais“, – sakė S. Skvernelis.

Jis metaforiškai teigė, kad per tą laiką yra ir ant grėblių užlipęs.

„Jei pasižiūri atgal, tada galėtum pasakyti – čia yra mina, čia – grėblys, bet, nepadaręs žingsnių, nebūtum galėjęs vertinti, ar tai buvo grėblys, ar ne.

Kada gauni užlipęs guzą į kaktą, tada pamatai. Galbūt iš pradžių ir nepamatai, po to paaiškėja. Nieko nepadarysi, jeigu nori pokyčių, reikia daryti. Jei matai, kad visuomenė jų nenori, ir tas nenoras yra, galbūt reikia irgi įsiklausyti ir pasakyti: „mes nieko nekeičiame“. Bet tokiu atveju norėtųsi, kad būtų supratimas, kad kai nėra pokyčių, nėra ir tos kitos kokybės – apie ką mes bekalbėtume – socialinę atskirtį, švietimą, valstybės įmones“, – sakė S. Skvernelis.

Iš dalies jaučiasi tapęs tikru politiku

Paklaustas, ar per šį laikotarpį jaučiasi tapęs tikru politiku, S. Skvernelis atsakė dvejopai.

„Džiaugiuosi, kad tuo tikruoju politiku netapau, kalbant apie tas savybes, kurios politikoje yra neišvengiamos. Aš taip tikiuosi. Aš, aišku, apie save esu visą laiką geresnės nuomonės, nei kiti mano. Intrigos, žodžio nesilaikymas, melas – manau, kad neatiteko man tos savybės, kurios labai dažnai politikoje yra naudojamos. Galbūt, aš ir klystu, bet bent jau stengiuosi, kad to nebūtų.

O kitu atveju, be abejo (kad tapau), tas pats įvyko ir su Ministrų Kabinetu. Tie žmonės, kurie buvo toli nuo politikos, jie šiandien yra subrendę ir kaip politikai“, – sakė S. Skvernelis.

Kandidatai jau daugmaž žinomi

Jeigu parlamente bus pritarta jo kandidatūrai, premjeras su prezidentu taip pat turės suderinti naujosios Vyriausybės sudėtį.

Laikinojo premjero teigimu, kandidatai į ministrus jau daugmaž žinomi.

„Teikimai neoficialūs yra padaryti, jie yra vertinami, tikrinami“, – sakė S. Skvernelis.

Prieš kelias savaites koalicijos sutartį pasirašė „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Šiuo metu „valstiečiai“ formaliai kontroliuoja 12 iš 14 ministerijų veiklą, dar du portfelius turi „socialdarbiečiai“.

Pagal naują sutartį, koalicijos partneriams iš viso priklauso penkios ministerijos.

G. Nausėda yra pareiškęs pageidavimą, kad pareigose liktų užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius bei krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

S. Skvernelis teigė girdįs, ką sako prezidentas, tačiau pagal partijų susitarimą, krašto apsaugos ministro portfelis tenka partijai „Tvarka ir teisingumas“. R. Karobliui likus pareigose, svarstoma, kad „tvarkiečiams“ turėtų būti atiduota kita ministerija.

„Šiandien tokios diskusijos buvo – bet ką. Jeigu ne tą, tai bet ką. Yra klausimas, kuris šiandien atviras, sprendimą visą laiką galima surasti“, – sakė laikinasis premjeras, paklaustas, kokia ministerija galėtų tekti „tvarkiečiams“.