Anksčiau nerimą kėlusių rizikų dėl Europos valstybių įsiskolinimo ir geopolitinės įtampos svarba per pastarąjį pusmetį, įstaigų nuomone, sumenko, rodo naujausia Lietuvos banko atlikta finansų įstaigų apklausa.

„Tikėtina, kad finansų įstaigų nerimas dėl galimos netvarios NT kainų raidos ar disbalanso šioje rinkoje sustiprėjo dėl spartaus skolinimo būstui, tačiau šiuo metu būsto kainos tebeauga lėčiau nei atlyginimai“, – pranešime sakė Lietuvos banko valdybos narys Tomas Garbaravičius.

Nors kol kas tik keturios iš 39 apklaustų įmonių teigė susidūrusios su kibernetiniais nusikaltimais ir nė viena iš jų nuostolių nepatyrė, kibernetinės atakos daugiausiai nerimo kelia didiesiems bankams.

Rizika, kad artimiausiu metu Lietuvoje įvyks didelis neigiamą poveikį šalies finansų sistemai turintis įvykis, per pusmetį, anot įstaigų, nepakito. Paklaustos, koks konkrečiai įvykis galėtų labiausiai pakenkti Lietuvos finansų sistemai, įstaigos dažniausiai vardijo geopolitinius neramumus – „Brexit“, prekybos karus, JAV ir Irano konfliktą.

Pasak apklaustųjų, galimybės mažinti daugumos rizikų poveikį finansų sistemai yra didesnės nei vidutinės. Atspariausios rizikos, kurias sumažinti yra mažiausiai galimybių, anot apklaustųjų, yra kibernetinės atakos ir netvari NT kainų raida.

Apklausą dėl rizikų Lietuvos finansų sistemai Lietuvos bankas atlieka du kartus per metus. Bankai, draudimo ir lizingo bendrovės, kredito unijos, investicijų valdymo įmonės ir kitos finansų įstaigos įvertina svarbiausių rizikų Lietuvos finansų sistemai šaltinius, nepalankių įvykių pasireiškimo tikimybę ir galimą jų poveikį šalies finansų sistemai per artimiausius šešis mėnesius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją