„Šitas variantas yra variantas A. Pagrindas yra, tikėtina, kad ši kandidatūra turi Seimo daugumos palaikymą, antra, ponas Skvernelis vadovavo septynioliktajai Vyriausybei ir sukaupė reikalingą Ministrui Pirmininkui patirtį, anksčiau taip pat dirbo atsakingose pareigose.

Atsižvelgiant į tai, kad reikia valdžios institucijų tęstinumo, ir tam tikro principingumo, efektyvumo, manau, kad šita kandidatūra tikrai galėtų, bendradarbiaudama su kitomis valdžios institucijomis, daugiau ar mažiau sėkmingai dirbti iki kitų Seimo rinkimų“, - sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, kiti variantai būtų lėmę didelį neapibrėžtumą, „kurio pakankamai sudėtingomis tarptautinėmis sąlygomis mes nelabai galime sau leisti“.

G. Nausėda taip pat teigė, kad kol kas jokio galutinio galimų ministrų sąrašo nėra.

Paklaustas, ar pritaria planui, kad būtų keičiami mažiausiai keturi ministrai, G. Nausėda į šį klausimą neatsakė, tačiau teigė, kad galbūt apskritai Lietuvoje yra per daug ministrų.

„Neskaičiuosiu, nes tikrai dabar neprisiminčiau, kiek ten pagal tą mūsų sąrašą… Tiek ministrų daug, turėtų jų gal būti šiek tiek mažiau Lietuvoje. Reikia apie tai pakalbėti rimtai ir tik tada užsiiminėti matematika“, – teigė G. Nausėda.

Valstybės vadovas pakartojo, kad nepritaria krašto apsaugos ministro keitimui.

„Nieko naujo negaliu pasakyti, išskyrus tai, ką pasakiau anksčiau, ponas Karoblis dirbo šitose pareigose sėkmingai, sukaupė reikalingą patirtį, turi galvoje planus, kuriuos reikia įgyvendinti artimiausioje ateityje.

Atsižvelkime dar į tai, kad artėja gruodžio 4 d. labai atsakingas NATO viršūnių susitikimas, kuriame bus nubrėžti planai tolesnei šitos organizacijos veiklai ir ypač su fokusu į Baltijos regioną. Tai, kad yra tikrai labai rimtų darbų, ir mes negalime dabar eksperimentuoti“, - sakė G. Nausėda.

Pasak jo, kol kas tik apsikeista nuomonių dėl Ministrų Kabineto sudėties.

„Tikrai jokio apibrėžto sąrašo nėra. Jis tikrai gims artimiausiomis dienomis. Suderinę kandidatūras, mes galėsime pateikti siūlymui tvirtinimui“, - sakė G. Nausėda.

Prezidentas nevertino Andriaus Palionio kandidatūros į žemės ūkio ministrus.

„Negaliu sakyti, nes pono Palionio kandidatūra nėra man pateikta“, - sakė G. Nausėda.

Seimo pirmininkas: palaikymo neprašiau

Po Seimo posėdžio Viktoras Pranckietis, paklaustas, galbūt išgirdo iš G. Nausėdos palaikymo žodžių, žurnalistams teigė, kad tokio palaikymo neprašė.

„Mandagiai neklausiau jokio palaikymo savo atžvilgiu, nes manau, kad prezidentas turi išlikti neutralus tokiais atvejais, kai yra vidinis, partinis įvykis“, – teigė V. Pranckietis.

Jis sakė manantis, kad partiniai ministrai turi daugiau įsipareigojimų vykdyti darbus: „Jeigu partiniai yra dar ir profesionalūs žmonės, tai kartu prisiima dar ir partijos įsipareigojimus kartu.“

Sudaryta nauja valdančioji koalicija

DELFI primena, kad valdančiąją koaliciją sudarė keturios partijos – Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Tvarka ir teisingumas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Pagal šią sutartį, socialdarbiečiams numatyti Seimo pirmininko ir žemės ūkio ministro postai. Bet Viktoras Pranckietis atsisako trauktis iš pareigų, ir užleisti savo poziciją. Į žemės ūkio ministro postą bus siūlomas frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Tvarkai ir teisingumui buvo numatyta krašto apsaugos ministro pozicija, bet prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad jis nemato priežasčių, kodėl iš šios pozicijos turėtų trauktis Raimundas Karoblis. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sakė, kad šiai partijai gali būti ieškoma kitos atsakomybės srities.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija siūlys savo asmenis į vidaus reikalų ir susisiekimo ministrus.

Dar neaišku, ar keisis nors vienas ministras tose ministerijose, už kurias atsakomybė lieka „valstiečiams“.