„Mes traktuojame, kad tas mūsų pasakymas yra perspėjimas valdantiesiems: jeigu darysite nesąmones, tai mes aktyvuosime tą nutarimą, siūlysime už jį balsuoti. Turiu omenyje, kad tas nesąmones jie dabar akivaizdžiai pradeda daryti. V. Pranckietis – o čia svarbu, man nesvarbu. Man svarbu, kaip paskirstys lėšas,ką planuoja biudžete, pradės dirbti šita valdančioji dauguma ar nepradės. Sakyčiaus taip: reikia gąsdinti, kad mes inicijuosime pirmalaikius rinkimus“,- Eltai trečiadienį sakė E. Gentvilas.

Jis leido suprasti, kad nesitiki teigiamo Seimo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų, nes tai valdančiųjų rankose. “Kol patys valdantieji nesubręs, šito dalyko kol kas kas nesitikiu“,- sakė E. Gentvilas.

Jo teigimu, nutarimo projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų bus siūloma įtraukti į kitos savaitės Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę.

ELTA primena, kad Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas šių metų spalio 9 dieną siūlo paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Kaip numato Seimo rinkimų įstatymas, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.

Pirmalaikius Seimo rinkimus gali paskelbti ir Prezidentas. Tai įmanoma tuo atveju, jeigu Seimas per 30 dienų nuo pateikimo nepriėmė sprendimo dėl naujos Vyriausybės programos arba nuo Vyriausybės programos pirmojo pateikimo per 60 dienų du kartus iš eilės nepritarė Vyriausybės programai. Tai gali įvykti ir Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Vyriausybe.

Pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyvos parlamente yra gana dažnos. Šiuo įrankiu ypač naudojasi opozicija, atsitikus kokiai nors politinei krizei.
Eiliniai Seimo rinkimai bus surengti 2020 metų rudenį.