Keletas pravarčių patarimų šia tema pateikta portale „Bright Side“. Tikrai turėtumėte jais susidomėti, jei esate už natūralumą ir prieš kenksmingus chemikalus bei baliklius.

Puikiausias balintojas – saulė

Išskalbtus baltus drabužius sukabinkite lauke ant virvės ir leiskite, kad jie išdžiūtų saulėje. Jungti džiovyklės tikrai nereikia. Saulės spinduliai išbalins audinį, be to, jis neįgis jokio specifinio kvapo ir nebus apgadintas baliklio.

Saulėje džiovinami skalbiniai išbąla todėl, kad ultravioletiniai spinduliai suardo chemines dėmių jungtis, o tada nepageidaujamo atspalvio – kaip nebūta.

Mirkymas citrinų sulčių tirpale

Citrinų sultys – neprilygstamas baliklis, suteiksiantis baltiems drabužiams naują švytėjimą. Jo neįmanoma perdozuoti, todėl jis nekelia jokios rizikos, su kuria paprastai susiduriama naudojant atitinkamas chemines priemones. Taigi, pusę puodelio citrinų sulčių išmaišykite dviejuose litruose karšto vandens. Gerai paplakite ir bent valandai pamerkite į šį tirpalą drabužius. Tiesą sakant, net mirkant drabužius per naktį nieko blogo tikrai neatsitiks.

Pamirkę skalbinius vandens neišpilkite, o supilkite į skalbyklę. Tada išskalbkite drabužius kaip įprastai.

Citrinų sultys puikiai tinka rūdžių dėmėms šalinti. Tereikia užpilti jų ant suteptos vietos ir ant viršaus užberti vynakmenio kremo, tada įtrinti tirpalu dėmę ir bent pusvalandį leisti medžiagoms veikti. Praėjus šiam laikui, dėmės turėtų nelikti. Pašalinę dėmę, išskalbkite drabužį įprastu būdu.

Plaudami įpilkite baltojo acto

Actą turėtumėte laikyti geriausiu drabužių draugu. Naudojant šį produktą galima ne tik balinti bei dezodoruoti audinius ir šalinti iš jų dėmes, bet ir išpešti kitokios naudos. Baltiems drabužiams balinti pasigaminkite specialų tirpalą iš ketvirčio puodelio citrinų sulčių ir pusės puodelio distiliuoto baltojo acto. Šį tirpalą naudokite kaip baliklį.

Jei drabužiai įgijo nemalonų kvapą, jo atsikratyti pavyks įpylus puodelį acto į skalbyklę per paskutinį skalavimo ciklą.

Įberkite į skalbyklę geriamosios sodos

Geriamosios sodos (natrio hidrokarbonato) cheminė sudėtis labai panaši į skalbiamosios sodos (natrio karbonato dekahidrato), todėl ir naudoti ją reikia labai panašiai. Pravartu žinoti, kad geriamoji soda efektyviai dezodoruoja, todėl ją naudojant išskalbti drabužiai įgauna ypatingo gaivumo.

Geriamoji soda turi ir šiokių tokių antiseptinių savybių, todėl jei jos pridėsite skalbdami, ir drabužiai, ir skalbimo mašina bus apsaugoti nuo bakterijų dauginimosi.

Naudokite natūralius dezinfekuojančius ploviklius

Nors beveik visiems iš patirties pažįstami vien cheminiai detergentai, šiais laikais tikrai galima įsigyti ir natūralių. Jų sudėtyje yra augalinių fermentų ir natūralių mineralų, švarinimo funkciją atliekančių ne ką prasčiau nei cheminiai analogai. Teigiamas aspektas tas, kad jie ne taip agresyviai veikia audinį kaip sintetiniai, todėl juos naudojant pavyks gerokai ilgiau džiaugtis bemaž prekine drabužių išvaizda.

Užvis didžiausias natūralių priemonių pranašumas visgi tas, kad jos, kitaip nei įprastai naudojami detergentai, – biologiškai skaidžios ir neteršiančios aplinkos.

Žydra – nauja geltona

Žydra ir geltona – viena kitą papildančios spalvos, todėl melsvinantis skystis gali kompensuoti gelsvą atspalvį, kurį galbūt įgijo baltas audinys. Melsvinančios priemonės dėkite tiek ir taip, kaip nurodyta produkto instrukcijose. Vos ketvirtadalis ar net aštuntadalis arbatinio šaukštelio gali padaryti stebuklus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)