„Mūsų frakcijoje ne kartą kalbėta, kad mes pasitikime premjeru. Neabejoju, kad visi balsuos už. Bet yra kitas klausimas, kuris kyla ir mums, ir mūsų partneriams, tai yra, koks Vyriausybės tvirtinimo scenarijus bus pasirinktas – ilgasis ar trumpasis“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, apie tai bus diskutuojama ir jų partijos frakcijos posėdyje šį vakarą.

„Mūsų kolegų ir mūsų tarpe yra nemažai tų, kurie mano, kad turėtų būti ilgasis scenarijus, ir iš karto tvirtinama Vyriausybė tokia, kokia ji bus po jos sudarymo“, – sakė R. Karbauskis.

Partijos pirmininkas paaiškino, kad jie nenori šio klausimo sprendimo „palikti ne koalicijos valioje“, kas, jo nuomone, galėtų nutikti trumpojo scenarijaus atveju, kuomet būtų patvirtinama Vyriausybė su daugiausiai vieno ministro pakeitimu. Tada jau kiti pakeitimai vyktų, kaip įprasta, kai premjeras teikia kurio nors ministro atstatydinimą.

„O mes šitame procese kaip koalicija nedalyvaujame“, – dėstė R. Karbauskis.

Jam tokia veiksmų seka atrodo nepriimtina.

„Įsivaizduokite, pavyzdžiui, Lenkų rinkimų akcija siūlo vieną ar kitą asmenį. (…) Einant trumpuoju keliu, tie procesai gali tęstis nežinia kiek laiko. Galima pradėti šnekėti, kad „jūs neturite tinkamo kandidato, ir mes nieko nekeisime“. Kad to nebūtų, yra šnekama apie ilgąjį scenarijų“, – sakė R. Karbauskis.

Yra du galimi scenarijai

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė paaiškino, kad ilgasis ir trumpasis scenarijai skiriasi tuo, kad, jeigu vyksta ilgasis scenarijus, atsiranda balsavimas dėl Vyriausybės programos.

„Tokiu atveju turi keistis daugiau kaip pusė ministrų. Tada Seimas turi galimybę dar aptarti atskirai ministrų kandidatūras, juos pasikviesti į frakcijas, susipažinti. Komitetai svarsto Vyriausybės programą, gali registruoti siūlymus“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak parlamentarės, dabar yra įsijungęs trumpasis variantas. Premjeras neatsistatydino, jis grąžino įgaliojimus.

„Tada ateis Prezidento dekretas, dėl jo bus priimamas sprendimas, ir tada bus sprendžiama dėl Vyriausybės. Kad įsijungtų trumpasis variantas yra teikiami tie patys ministrai, kad nesikeistų daugiau nei pusė Ministrų Kabineto narių. Bet, įgyvendinant sutartį, reikėtų keisti daugiau pakeisti daugiau ministrų, tai tada įsijungia ilgasis variantas, ir programos tvirtinimas“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak parlamentarės, kad ilguoju variantu paprastai nėra balsuojama dėl kiekvieno ministro, balsuojama dėl Vyriausybės programos.

„Šituose balsavimuose nereikia 71 balso, užtenka paprastos daugumos“, – sakė A. Širinskienė.