Nors Šventoji dabar jau pasikeitusi, tačiau legendiniai jos mediniai nameliai – visiškai tie patys. Laidos „DELFI diena“ žurnalistai Kristina Pocytė ir Arnas Mazėtis apsilankė šiame vaikystės prisiminimus menančiame kurorte. Tiesa, ne tik apsilankė, tačiau nusprendė priimti tam tikrą iššūkį ir bent vieną naktį praleisti tokiame namelyje.

Vos įžengus į namelį pasitiko tas pats, daugeliui puikiai pažįstamas vaizdas – kelios lovos, medinės kėdės ir langai, baltos užuolaidėlės ir šaldytuvas. Atrodytų, viskas, ko gali prireikti, tačiau kur patogumai? O jų nėra. Būtent todėl Šventoji ir alsuoja nostalgiška dvasia. Namelį pravėrę žurnalistai pripažino, kad net ir kvapas jame puikiai pažįstamas ir primenantis atostogų dienas, kai į Šventąją jie vykdavo kartu su šeima.

„Čia ir vaizdas ir kvapas toks lyg būtų kokie 1988 metai“, – sakė Arnas.

Viena iš priežasčių, kodėl žmonės renkasi tokius medinius namelius be patogumų – pigi nakvynė.

Viena naktis žmogui namelyje prieš kelerius metus kainuodavo 4-5 eurus. Dabar kainos kiek šoktelėjo ir siekia 5-7 eurus. Tai reiškia, kad žmogus, išsinuomojęs tokį namelį, gauna kambarį, kuriame yra lova, stalas, kėdės, tačiau tualetas ir dušas yra lauke.

Tiesa, į šią kainą taip įskaičiuoti ir kiti namelyje esantys daiktai: šaldytuvas, virdulys, kai kur galbūt galima rasti ir radiją. Apie internetą veikiausiai būtų galima tik pasvajoti.

Nors daugelį poilsiautojų labiau traukia Palanga ar Klaipėda, Šventoji turi tam tikrą nostalgiškumą, dėl kurio šiame mieste vasaros sezono metu galima pamatyti labai daug žmonių.

Tiesa, ne visi kalbinti poilsiautojai patenkinti tuo, kad nameliai iki šiol nėra pasikeitę. Anot kai kurių žmonių, šie legendiniais tapę nameliai primena rusų laikus.

„Čia rusų laikų nameliai, jie nėra pasikeitę. Aišku, kad blogai, jog jie yra nepasikeitę“, – tikino kalbintas poilsiautojas. „Eikite už tilto ir pamatysite, kokie ten namukai“, – ranka į kitą pusę parodė vyras, tvirtindamas, kad ten nameliai kur kas prabangesni.

Kitas poilsiautojas prisimena, kad vaikystėje yra tekę atostogauti Šventojoje, o vienu tualetu naudojosi mažiausiai 20 namelių gyventojai.

„Esu prieš 30 metų atostogavęs ten. Vienas tualetas, kuriuo naudojasi 20 namelių“, – sakė vyras.

„Dabar nevažiuočiau“, – kategoriškai atkirto žurnalistų paklaustas poilsiautojas.

Nuomonių būta tikrai įvairių. Kol vieni žmonės tikina, kad važiuoja į Šventąją vien tik dėl to, kad čia pigu. Kiti atrėžia, jog vasaros, praleistos Šventojoje, nekeistų į nieką.

„Visko tikrai užtenka, svarbu, kad būtų kur išsimiegoti ir pavalgyti“, – džiaugdamasi atostogomis kalbėjo poilsiautoja.

Ji tikina, kad Šventoji sukelia labai daug gražių prisiminimų, todėl praleisti vasaros atostogas tokiame namelyje, vienas malonumas. Moteris, atvykusi į šį kurortą su šeima, tikina, kad Palangą renkasi tik tais atvejais, kai norisi pabūti triukšmingesnėje aplinkoje.

„Nostalgija. Mes apsistojame namelyje, kuriame nėra patogumų, bet mes sau leidžiame ilgiau čia pabūti. Užtenka tualeto ir dušo, tačiau reikia truputį toliau nueiti nuo namelio. Mes taupūs žmonės, norime pabūti čia bent jau kokią savaitę. Daugelis, žinoma, būna tik vieną ar dvi paras, bet mums čia patinka. Sunku pasakyti, kodėl žmonės čia vis važiuoja, bet aš iš tų žmonių, kurie jau yra prisirišę prie Šventosios ir į Palangą nevažiuojame“, – žurnalistams atsakė moteris.

Paklausta, kaip atrodo jos šeimos atostogos Šventojoje, poilsiautoja pasakoja, kad veikla skiriasi priklausomai nuo dienos oro. Jeigu geras oras, šeima keliauja į paplūdimį, o jeigu prastas, tuomet renkasi keliones, išvykas į kitus kurortus, pavyzdžiui, Palangą.

„Atsibundame, papusryčiaujame, einame prie jūros, jeigu blogas oras, renkamės keliavimą“, – sakė moteris.

Poilsiautoja tikina, kad yra visiškai patenkinta poilsiu Šventojoje, todėl visiškai nemato priežasčių, kodėl turėtų iškeisti nuo vaikystės mylimą miestą ir keliauti į užsienio kurortą.

„Kodėl turiu į Turkiją važiuoti, jeigu man gerai ir Šventojoje“, – džiugiai DELFI žurnalistams atsakė moteris.

Kaip atrodo nameliai ir ką juose veikė žurnalistai – vaizdo siužete.