Ekspertai aiškina, kodėl vanduo būna kietas, kaip nustatyti, ar jis kietas ir kaip apsisaugoti nuo galimų negatyvių padarinių.

Koks yra kietas vanduo ir nuo ko jis tampa kietas?

Kietame vandenyje yra didelis tam tikrų mineralų kiekis – kalcio ir magnio (beje, minkštame vandenyje šių cheminių elementų nėra).

Jei vanduo namams imamas iš šulinio, didelė tikimybė, kad vanduo bus kietas, nes gruntiniame vandenyje dažniausiai yra daug mineralų, aiškina kompanijos „Benjamin Franklin Plumbing“ vadybininkas Stephenas Johnsonas.

Vanduo tampa kietesni, jei teka pro kalkakmenį, kuriame gausu kalcio ir magnio. Kita vertus, net ir miesto vandentiekio vanduo dažnai būna kietas.

Kokios žalos namuose gali padaryti kietas vanduo?

Kietas vanduo kenkia vandentiekiui, įspėja remonto paslaugų kompanijos vadovas Fredas Websteris.

Kietas vanduo

Galima žala:

Užsikemša, rūdija vamzdžiai.

Vamzdžių viduje kaupiasi apnašos nuo kieto vandens, ilgainiui trukdo tekėti vandeniui, o galiausiai užkemša vamzdžius ir tenka kviesti santechniką.

Mažina vandens šildytuvo efektyvumą.

Pasaulinės mokslo ir technologijų tyrimų kompanijos „Battelle Memorial Institute“ duomenimis, esant kietam vandeniui vandens šildytuvo efektyvumas sumažėja iki 25 proc., lyginant su minkšto vandens šildymu. Tai nemažas energijos praradimas, dėl kurio didėja sąskaitos mėnesio pabaigoje.

Greičiau genda įvairūs prietaisai.

Kietas vanduo palaipsniui gadina įvairius prietaisus – šaldytuvą, ledukų gaminimo aparatą, skalbimo mašiną, vandens šildytuvą, indaplovę. Pasak S. Johnsono, iš prietaisų gali pradėti tekėti vanduo, jie dažniau genda arba naudoja daugiau energijos.

Vandens dėmės.

Kai kietas vanduo išgaruoja nuo vonios, dušo, kriauklės ar klozeto paviršių, nuo jo lieka dėmės, apnašos. Laimė, čia galimas nesudėtingas sprendimas – praktiškai visas tokio pobūdžio dėmes ir apnašas lengvai nuvalysite, patrynę actu suvilgyta kempine.

Kietas vanduo

Nemalonus kvapas ir prieskonis.

Anot F. Websterio, kietas vanduo turi nemalonų supuvusio kiaušinio kvapą ir metalo prieskonį. Na bet dažniausiai geriamas vanduo yra nepavojingas sveikatai, net jei ir turi kvapą ar prieskonį.

Erzina odą.

Prausiantis kietu vandeniu sausėja oda, nes mineralai ištraukia iš jos drėgmę, aiškina F. Websteris. Mineralai taip pat gali užkimšti poras ir sukelti niežėjimą, paraudimą.

Sunkiau naudoti muilą, ploviklius.

Jei vanduo kietas, muilas silpniau putoja, nertai tenka sunaudoti daugiau muilo, ploviklių. Be to, nuo muilo putų susidaro nuosėdų, jei vanduo labai kietas.

Kietas vanduo

Namuose kietas vanduo? Keli patarimai, kaip tokiu atveju elgtis

Jei pastebėjote, kad namuose – kietas vanduo, nepulkite į paniką.

F. Websteris ramina – dažniausiai nuo kieto vandens padeda vandens minkštinimo prietaisas.

Prie vamzdžių tvirtinamas vandens minkštinimo prietaisas šalina mineralus iš vandens ir taip sumažina vandens kietumą.

Kai kietas vanduo teka pro vandens minkštinimo talpą, neigiamai įkrauti magneto rutuliukai pritraukai kalcio ir magnio daleles, kurio turi teigiamą krūvį, o vanduo netrukdomai prateka.

Jei esate nagingi ir mėgstate meistrauti, galite patys susimontuoti vandens minkštinimo sistemą. Arba galite išsikviesti profesionalius meistrus. Įprastai vandens minkštinimo sistemos tarnauja apie 15 metų.

Jei nusipirkote namą, kuriame vanduo ekstremaliai kietas, S. Johnsonas pataria įsirengti vandens filtravimo sistemą. Vandens filtravimo sistemos brangesnės nei vandens minkštinimo prietaisai. pigesnis variantas – atskirai prie virtuvės kriauklės tvirtinamas filtras, kuris filtruos tik gerti ir valgiui gaminti skirtą vandenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)