„Lonely Planet Locals“ komanda papasakojo, kokių vairavimo etiketo taisyklių laikomasi skirtinguose pasaulio miestuose. Pasinaudoję šiais patarimais lengvai nuvysite iš taško A į tašką B, o gal net nuspręsite pasivažinėti vienu iš rekomenduojamų miesto dvasią geriausiai išreiškiančių transporto priemonių.

Atėnai, Graikija

Atėnuose, kaip ir daugelyje kitų didelių miestų, eismas kartais tampa tikru chaosu, tačiau ne piko metu pasivažinėję po miestą galėsite pasimėgauti miesto dvasia ir pajusti tikrąją jo atmosferą. Jei norite patirti graikišką idilę ir pasimėgauti nuostabiais vaizdais, geriausia važiuoti „Atėnų Rivjera“ iki Sunijo iškyšulio ir Poseidono šventyklos. Miesto centre automobilių signalų choras ne toks garsus, kaip kitose Balkanų valstybių sostinėse, tačiau pėstiesiems patariama pasisaugoti – Atėnuose greičiau išvysite zebrą, negu prie perėjos sustojusį automobilį!

Klasikinė transporto priemonė: ar gali būti geresnis būdas važinėtis saulėtomis Atėnų gatvėmis arba pakrante negu pagal tikras Viduržemio jūros šalių tradicijas sėsti į atvirą automobilį, užsidėti akinius, o rankoje dar laikyti porciją ledų (arba ją elegantiškai įdėti į kavos laikiklį)?

Bankokas, Tailandas

Bankokas

Norite vairuoti Bankoke? Greičiausiai išprotėjote! Taip jums pasakytų dauguma užsieniečių ir greičiausiai būtų teisūs. Tailando sostinėje gyvena aštuoni milijonai žmonių, o vairuojant kartais atrodo, kad jie visi susirinko gatvėje! Gatvėje dėl vietos varžosi ir iš kamščių ištrūkti bando ne tik mašinos, bet ir autobusai bei motociklai, todėl keliauti po miestą geriausia (ir populiariausia) motociklų taksi. Tad sumokėkite vairuotojui, sėskite užpakalyje ir nepamirškite paprašyti šalmo – akivaizdu, kad taip saugiau, be to, keliauti be šalmo draudžiama, todėl galite gauti baudą.
O jei esate pakankamai drąsūs kelią Bankoko gatvėmis skintis patys, nepamirškite, kad vietos vairuotojai jūsų nelauks, todėl važiuokite drąsiai ir įžūliai – pritapsite kaipmat!

Klasikinė transporto priemonė: autorikša (dar vadinama „tuk-tuk“). Šias trirates mašinėles vairuojantys bebaimiai vairuotojai po miestą laksto stulbinančiu greičiu. Autorikša įdomiausias Bankoko vietas (pavyzdžiui, Didžiuosius karališkuosius rūmus) aplankysite greitai ir smagiai, tačiau nepamirškite dėl kainos susitari prieš sėsdami, antraip jus gali gerokai apmauti.

Neapolis, Italija

Neapolis

Norintiems vairuoti Neapolyje patariame laikytis vienos taisyklės – eismo taisyklių knygeles palikite namuose ir pasikliaukite instinktais. Skamba baisiai? Nesijaudinkite. Nors šiame chaotiškame mieste šviesoforai čia veikia retai, o gatvės labai siauros, eismas stebuklingai susireguliuoja pats. Turistams, norintiems keliauti miesto centre, kur pro šalį ant motorolerių kartais praskrieja susėdusi visa šeima, o pėstieji nerūpestingai išeina į gatvę tikėdamiesi, kad visi automobiliai staiga sustos, vairuoti tikrai neverta. Tačiau jei būsite priversti sėsti už vairo, dažnai spaudykite automobilio signalą. Kartais signalas naudojamas agresyviai, kai norima išsakyti nuomonę apie kito vairuotojo gebėjimus, tačiau dažniausiai spaudžiant signalą norima draugiškai perspėti: „Ei, aš už tavęs, nevažiuok atgal.“

Klasikinė transporto priemonė: Pamirškite mašinas, nes viešasis transportas veikia neįtikėtinai gerai, be to, juo važiuodami išvengsite baudų, kurių lengva gauti per klaidą įvažiavus į apriboto eismo zoną.

Čikaga, JAV

Nors viešasis transportas gana geras, o dviračių juostos taip pat nuolat gerėja, Čikagoje pirmenybė vis dar skiriama automobiliams, todėl gali pasirodyti, kad piko metas čia nesibaigia niekad. Tačiau greičiausiai nėra gražesnės vietos stovėti kamštyje nei Lake Shore Drive magistralėje. Šioje 25 km ilgio gatvėje galite mėgautis atvirukus primenančiais gražiausių Čikagos pakrantės vietų vaizdais – nuo Buckinghamo fontano bei Museum Campus parko iki Oak Street paplūdimio ir Linkolno parko.

Čikaga

O jei sninga, nepamirškite, kad vietos gyventojai laikosi nerašyto įstatymo, kad nusikasus vietą automobiliui visos teisės į ją suteikiamos sniegą nukasusiam vairuotojui. Vairuotojai savo vietas pasižymi pastatydami sulankstomą kėdę arba apverstą kibirą.

Klasikinė transporto priemonė: garsiojo Čikagoje nufilmuoto filmo „Blues Brothers“ gerbėjai gali kaip filme Dievo siųsti muzikantai sėsti į aštuntojo dešimtmečio „Dodge“ sedaną (tačiau šokinėti nuo tiltų ir bėgti nuo policijos nepatariama).

Ho Či Minis, Vietnamas

Visuose dideliuose Vietnamo miestuose jus pasitiks motorolerių lavina, todėl gali būti sunku net pereiti gatvę. Tačiau Ho Či Minio chaosą galima perprasti. Eismas jame panašus į plaukiančių žuvų būrį – kiekvienas vairuotojas turi šiek tiek pasitraukti ir prisitaikyti prie aplinkinių. Taigi nevažiuokite greičiau negu 40 km/h greičiu, daugiau dėmesio skirkite gynybai, o ne puolimui, be to, nepamirškite naudotis signalu!

Ho Či Minis

Per gatvę pereiti norintiems pėstiesiems patariama iškelti ranką, kad jus matytų iš tolo, tačiau saugokitės nekantrių motociklininkų, nes šie dažnai nesidrovi važiuoti šaligatviu.

Klasikinė transporto priemonė: jei norite truputėlio kolonijinių laikų nostalgijos, dabar itin madingi seni „Vespa“ motoroleriai. Važinėdami plevėsuojančiais plaukais (žinoma, iš po šalmo) atrodysite puikiai, be to, lietingomis dienomis neapsitaškyti padės platus motorolerio priekis.

Melburnas, Australija

Ak, Melburnas – čia rasite geriausią pasaulyje kavą, garsųjį Melburno kriketo stadioną ir baisųjį „kablio“ posūkį. Šį manevrą reikia atlikti tada, kai pamatysite ženklą su užrašu „Į DEŠINĘ SUKTI TIK IŠ KAIRĖS“, o turint omenyje, kad čia važiuojama kairiąja kelio puse, toks nurodymas gali šiek tiek klaidinti. Įjunkite dešinį posūkio signalą, tačiau važiuokite į tolimiausią juostą kairėje – ten turėtumėte pamatyti ant grindinio nupieštą rodyklę į dešinę. Palaukite, kol dešinėje, toje gatvėje, į kurią ketinate sukti, užsidegs žalias šviesoforo signalas. Tada sukite.

Melburnas

Be to, neįvažiuokite į autobusų ar dviračių juostą (prieš atidarydami mašinos dureles visada pažiūrėkite, ar neatvažiuoja dviratininkas), o kai vyksta futbolo rungtynės arba kitas didelis renginys, laikykitės atokiau nuo Punt Road gatvės.

Klasikinė transporto priemonė: Tipiškos „Melburno“ automobilio markės neturime, todėl klasikine transporto priemone laikyčiau „W“ klasės tramvajų. Beje, jei lankysitės miesto Laisvojoje tramvajų zonoje, už tramvajų nereikės mokėti nė cento.

Barselona, Ispanija

Vairuoti Barselonoje reikia priprasti, tačiau čia daugiau tvarkos negu chaoso – išskyrus žiedus ir motorolerius. Kai pamatysite dvirates transporto priemones, nepameskite galvos, be to, jei greitai prarandate kantrybę, venkite Plaça Francesc Macià ir Plaça de les Glòries Catalanes aikščių.

Barselona

Vietiniai juokauja, kad jei sugebate pervažiuoti visą Carrer d'Aragó magistralę, tampate tikru Barselonos vairuotoju. Ši gatvė – chaotiškas kelias per kelis miesto rajonus, be to, tai plačiausia gatvė mieste, kuri nuolat pilna automobilių. Nuo kamščių galite pabėgti pakilę į Montjuïc kalną – čia rasite plačias ir neužkimštas gatves, be to, galėsite pasimėgauti puikiais miesto vaizdais.

Klasikinė transporto priemonė: rinkitės stilingą ir kompaktišką vietos gamybos automobilį „SEAT Mii“ – jis puikiai tinka važinėtis siauromis miesto gatvėmis, be to, jam pastatyti nereikės daug vietos.

Amanas, Jordanija

Jei mėgstate kliūčių ruožus, važinėtis Amane jums tikrai patiks. Norint vairuoti mieste, kur gatvės nuolat užkimštos, pėstieji ir katės per gatvę eina kaip tik nori, o kiti vairuotojai sustoja viduryje kelio pasikalbėti su draugais, reikės būti agresyviems ir atidiems. Visada būkite pasiruošę panaudoti signalą (o jei pastebite vestuvių eiseną, nesidrovėkite ir signalu sugrokite visą savo mėgstamiausią melodiją).

Amanas

Sklinda gandai, kad yra eismą šiose gatvėse reguliuojančių įstatymų, tačiau miesto svečiai greičiausiai nesupras, kokios jos ir ar kas nors jų laikosi. Vairuojantiems pirmą kartą patariama sėsti į automobilį su vietos gyventoju, kad šis paaiškintų nerašytas eismo taisykles.

Klasikinė transporto priemonė: Jordanijos sostinėje išvysite daug „Prius“ bei kitų japoniškų ir korėjietiškų automobilių. Importo mokesčiai automobiliams čia nežmoniškai dideli, o gyventi brangu (nors atlyginimai paprastai maži), todėl praktiškiausias pasirinkimas – sedano hibridas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)