Jungtinės Valstijos atmetė Kinijos skundus pareikšdamos, kad ginkluotė padės palaikyti „taiką ir stabilumą“ Azijoje.

Šis sandoris dėl ginkluotės pardavimo taptų pirmuoju didelio masto JAV karinės įrangos tiekimu į demokratiškai valdomą salą per daugelį metų ir įvyktų tuo metu, kai Vašingtono ir Pekino santykiai ir taip yra įtempti dėl įsiplieskusio prekybos karo.

Kinija pateikė oficialių skundų diplomatiniais kanalais; Pekinas išreiškė „stiprų nepasitenkinimą ir ryžtingą prieštaravimą“, per įprastą spaudos konferenciją pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

Sandoriu numatoma parduoti Taivanui 108 tankų „M1A2T Abrams“, 250 oro erdvės gynybos raketų sistemų „Stinger“ bei su šia ginkluote susijusios įrangos, o apskaičiuota jo vertė sieks kiek daugiau nei 2,2 mlrd. JAV dolerių (apie 1,96 mlrd. eurų), skelbia Pentagonui pavaldi Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra (DSCA).

Įsigyta ginkluotė „leistų modernizuoti šalies pagrindinį tankų parką“, sustiprintų oro gynybos sistemą ir „paremtų Jungtinių Valstijų užsienio politiką ir nacionalinį saugumą didinant Taivano saugumą ir gynybą“, pažymėjo DSCA.

Jis nepakeistų „pagrindinės karinės pusiausvyros regione“, pridūrė agentūra, ir Kongresas buvo apie tai informuotas. JAV įstatymų leidėjai gali per 30 dienų nepritarti sandoriui, bet vargu ar tai padarys.

Geng Shuangas pareiškė, kad siūlomas sandoris „smarkiai pažeidžia „vienos Kinijos“ principą“ ir yra „šiurkštus kišimasis“ į šalies vidaus reikalus.

„Kinija primygtinai ragina Jungtines Valstijas nedelsiant atšaukti planuojamą ginklų pardavimą ir sustabdyti karinius santykius su Taibėjumi, kad būtų išvengta Kinijos ir JAV santykių pablogėjimo ir nebūtų pakenkta taikai ir stabilumui Taivano sąsiauryje“, – pareiškė ministerijos atstovas spaudai.

JAV Valstybės departamentas į tai atsakė pareikšdamas, kad sandoris nekeičia Pekino, kaip vienintelės Kinijos vyriausybės, pripažinimo.

„Mūsų interesas Taivane, ypač kiek tai yra susiję su ginkluotės pardavimais, yra skatinti taiką ir stabilumą abipus sąsiaurio, visame regione, – žurnalistams pareiškė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus. – Taigi, mūsų ilgalaikėje „vienos Kinijos“ politikoje neįvyko jokių pokyčių.“

Demokratinį Taivaną Kinija tebelaiko savo teritorijos dalimi, kurią žūtbūt reikėtų susigrąžinti, prireikus – net ir jėga, nors žemyninė dalis ir sala gyvena atskirai nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais.

Nuo 2016 metų, kai Taivano prezidente buvo išrinkta Tsai Ing-wen, kurios Demokratinės pažangos partijos (DPP) atsisako pripažinti, kad sala sudaro „vienos Kinijos“ dalį, Kinija smarkiai sustiprino diplomatinį ir karinį spaudimą Taibėjui.

Ji rengia karines pratybas netoli salos ir laipsniškai mažina ir taip nedidelį Taivaną pripažįstančių šalių skaičių.

1979 metais JAV pripažino Kinijos poziciją, tačiau išliko svarbia Taibėjaus sąjungininke ir ginklų tiekėja. Tais pačiais metais Kongresas priėmė įstatymus, pagal kuriuos Vašingtonas turi aprūpinti salą gynybai reikalingomis priemonėmis.

Visgi pastaraisiais metais Jungtinės Valstijos vengė sudaryti didelės apimties sandorių su Taivanu, nenorėdamos pykdyti Pekino.

Pasenusi įranga

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kurio administracija yra įsitraukusi į prekybos karą su Kinija, siekia stiprinti ryšius su Taivanu ir, regis, yra labiau pasirengęs parduoti ginklų.

Palyginti su Kinija, Taivanas smarkiai atsilieka karių skaičiumi ir ginkluote, todėl siekia atnaujinti senstančią karinę, ypač oro pajėgų, įrangą.

„Taivanas patenka į Kinijos plataus užmojo ambicijų priešakinę liniją ir susiduria su didžiule grėsme bei spaudimu iš Pekino pusės, – pareiškime pažymėjo Taivano užsienio reikalų ministerija. – Įsigyti tankai M1A2 ir įvairios raketos padės smarkiai sustiprinti mūsų gynybos pajėgumus.“

Tankai „Abrams“ ir raketų „Stinger“ nešiojamieji leidimo įrenginiai, kuriuos kariai gali greitai perkelti į kitą vietą, žymiai padidintų Taivano galimybes kovoti su Kinijos kariuomene ir kariniais lėktuvais invazijos atveju.

„Tankai M1A2 yra labai patikimi ir taps svarbia mūsų krašto apsaugos dalimi“ dėl jų manevringumo, žurnalistams pareiškė Taivano kariuomenės leitenantas Yang Hai-mingas.

„Pakeitę senesnius tankus M1A2, greitai ir efektyviai padidinsime savo gynybos pajėgumus“, – pridūrė Yang Hai-mingas.