JAV pakrančių apsaugos laivo „Cutter Crew“ komanda, kaip kad ir užfiksavo kamera, Ramiojo vandenyno tarptautiniuose vandenyse dideliu greičiu vijosi „savaeigį panardinamą laivą“.

Narkotikus gabenusį laivą persekiojo net du pareigūnų laivai. Šimtų kilometrų per valandą greičio gaudynės vyko prie Kolumbijos ir Ekvadoro pakrančių.

Įraše girdima, kaip vienas pakrančių apsaugos pareigūnas ispaniškai reikalauja sustabdyti laivą.

Bangoms skalaujant narkotikų kontrabandos laivą, vienas pakrančių apsaugos pareigūnas mikliai ant jo perlipa. Patrankęs, jis atidaro laivo liuką.

Atidarius liuką, pasirodo rankas į viršų iškėlęs persigandęs narkotikų kontrabandininkas. Tada vaizdo įrašas nutrūksta.

„Tokių pasitaiko retai. Mums tokį pagauti – tikrai neeilinis įvykis“, – sako leitenantas Stephenas Brickey.

Anot jo, kartais narkotikų kontrabandininkai būna ginkluoti. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai, supratę, jog nebeišsisuks, kontrabandininkai į laivą pradeda leisti vandenį, nuskandindami visus įrodymus.

S. Brickley sako, kad šis panardinamas savaeigis laivas – jis negali giliai panerti po vandeniu kaip tikras povandeninis laivas – pakrančių apsaugos buvo nuskandintas, o jame buvę asmenys perduoti teisėsaugai.

Jis pridūrė, kad Ramiojo vandenyno regionas, kurį prižiūri JAV pakrančių apsauga, savo dydžiu kone prilygsta kontinentinės Amerikos plotui, todėl savo misiją palygino su situacija, jeigu po visą šalį patruliuotų vos du policijos automobiliai. Pakrančių apsaugos patruliai tokį narkotikų laivą aptinka maždaug kartą per metus.

Misijoje dalyvavę pareigūnai buvo apsirūpinę naktinio matymo akiniais, kurie turėjo pasitarnauti orientuojantis tamsiame laivo viduje.

Pakrančių apsaugos atstovai žurnalistams paaiškino, kad „tokie panardinami laivai specialiai pritaikyti dideliam kontrabandos kiekiui“, tikintis išsisukti nuo pareigūnų dėmesio.

Laivas „Cutter Munro“ padeda kovoti su narkotikų kontrabanda iš Pietų ir Vidurio Amerikos.