Ekskursijos metu buvo galima iš arčiau pažvelgti į dviejų inkubatoriuje veikiančių įmonių – „Droplet Genomics“ ir „Diagnolita“ produktus, rašoma pranešime spaudai.

Apie įmonės „Diagnolita“ kuriamą neinvazinį prostatos vėžio tyrimą, kuris leistų kuo anksčiau ir kuo tiksliau diagnozuoti prostatos vėžį, buvo skelbiama dar 2017 m. Tuomet įmonės atstovai pasakojo, jog visame pasaulyje ieškoma tikslesnių prostatos vėžio diagnostikos metodų, kurie leistų išvengti bereikalingų biopsijų skyrimo.

Ekskursijos dalyviams „Diagnolitos“ direktorius Julius Gagilas patvirtino, kad idėją sukurti tobulesnį diagnostikos būdą jiems jau pavyko įgyvendinti – sukurtas testas, leidžiantis be invazijos aptikti prostatos vėžio žymenis.

Pasak J. Gagilo, „Diagnolitos“ specialistų sukurtas metodas leidžia išvengti skausmingų ir nemalonių biopsijos procedūrų, kurių per metus Lietuvoje skiriama ne vienas tūkstantis. „Po biopsijos net apie pusė vyrų sako, kad ši procedūra jiems sukėlė skausmą, kai kuriais atvejais – netgi kraujavimą“, – atskleidė jis.

Julius Gagilas

J. Gagilo teigimu, naujasis metodas yra daug paprastesnis ir nereikalauja skausmingų invazijų bei nemalonaus pasiruošimo biopsijai, nes vėžio žymenims aptikti pakanka paciento šlapimo mėginio.
„Diagnolitos” atstovas pasakojo, kad jų įmonėje sukurto testo veiksmingumas buvo tiriamas kartu su Nacionaliniu vėžio institutu bei net keliomis šalies medicinos įstaigomis. Klinikinis testo veiksmingumas nustatytas ištyrus kelis šimtus pacientų.

Šių metų pradžioje įmonė „Diagnolita“ gavo licenciją prostatos vėžio diagnostikos testo paslaugas teikti Lietuvoje, todėl šis, neinvazinis tyrimas jau prieinamas mūsų šalies pacientams.

Ekskursijos po VU GMC technologinį verslo inkubatorių dalyviai galėjo susipažinti ir su dar viena įmone, veikiančia šioje erdvėje – UAB „Droplet Genomics“. Vienas šios įmonės įkūrėjų Karolis Leonavičius pristatė mikroskysčių tyrimo sistemą „Onyx“. Naujajai technologijai pritaikytas aparatas jau domina įvairių šalių įmonės. Pasak „Droplet Genomics“ atstovo, šia technologija domisi ne tik privatus sektorius, bet ir pasaulinio garso universitetų laboratorijos.

K. Leonavičiaus kolega, „Droplet Genomics“ direktorius Juozas Nainys sako, kad jų įmonė siekia padaryti mikroskysčius prieinamus tiek mokslininkams, tiek farmacijos sektoriui, tiek ir medikams sudėtingų ligų, tokių kaip vėžys, diagnostikai. „Tikimės, kad ateityje mūsų technologijas bus galima pritaikyti plačioje sferoje, taip pat ir sudėtingų ligų tyrimuose“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)