Pranešimas pasirodė valdantiesiems kariškiams ir civiliams protestuotojams praėjusią savaitę susitarus užbaigti politinę aklavietę, armijai balandžio mėnesį po liaudies sukilimo nušalinus ilgametį valdytoją Omarą al Bashirą.

„Karininkai ir kariai iš armijos ir Nacionalinės žvalgybos ir saugumo tarnybos, kai kurie jų – išėję į atsargą, bandė įvykdyti perversmą“, – per tiesioginę valstybinės televizijos transliaciją sakė generolas J. Omaras iš valdančiosios karinės tarybos.

„Reguliariosios pajėgos sugebėjo sužlugdyti jų bandymą“, – sakė generolas, bet nenurodė, kada bandyta surengti perversmą.

Pasak jo, buvo suimti 12 karininkų ir keturi kariai.

J. Omaras nurodė, kad penki iš tų suimtų karininkų yra išėję į atsargą ir kad saugumo pajėgos ieško perversmo sumanytojo.

„Tai bandymas blokuoti susitarimą, pasiektą Laikinosios karinės tarybos ir (protestuotojų) Aljanso už laisvę ir permainas, kuriuo siekiama atverti kelią Sudano žmonėms pasiekti savo reikalavimų (vykdymą)", – sakė J. Omaras.

Apie bandymą įvykdyti perversmą paskelbta tokiu metu, kai generolai ir protestų lyderiai prabangiame Chartumo viešbutyje aptarinėja susitarimo detales.

Abi šalys per naktį iki penktadienio paryčių intensyviai diskutavo, o vėliau susitarė pokalbius tęsti šeštadienį, žurnalistams sakė tarpininkai.

Svarbus susitarimas, kuriuo siekiama suformuoti naują bendrą laikinąją valdymo instituciją iš civilių ir kariškių, buvo pasiektas praėjusią savaitę po Afrikos Sąjungos (AS) ir Etiopijos pasiuntinių tarpininkavimo pastangų.

Naujos valdančiosios tarybos suformavimas yra pirmas žingsnis laikinosios civilinės administracijos link.

Sudaną politinė krizė krėtė nuo protestų prieš O. al Bashiro valdymą pradžios gruodžio mėnesį.

Galiausiai protestai nulėmė tai, kad armija balandžio 11 dieną nušalino O. al Bashirą, bet valdžią perėmę generolai iki šiol priešinosi demonstrantų reikalavimams perduoti ją civilinei administracijai.

Įtampa tarp abiejų stovyklų dar labiau padidėjo po brutalaus birželio 3-iosios reido prieš protestų stovyklą prie armijos būstinės sostinėje Chartume, kai žuvo dešimtys ir buvo sužeista dar šimtai demonstrantų.

Reidas buvo surengtas gegužės mėnesį žlugus generolų ir protestų lyderių deryboms dėl to, kas turėtų vadovauti naujai valdančiajai institucijai – civilis ar kariškis.

Intensyvus AS ir Etiopijos tarpininkavimas galiausiai padėjo liepos 5-ąją pasiekti susitarimą dėl naujos valdančiosios tarybos.

Susitarime numatytas kiek daugiau nei trejų metų pereinamasis periodas ir sakoma, kad naujai valdančiajai tarybai pirmuosius metus ir devynis mėnesius vadovaus kariškis, o likusius pusantrų metų – civilis.

Tarybą sudarys šeši civiliai, įskaitant penkis iš protestų judėjimo, ir penki kariškiai.