„Kaip koks vėžlys su savo kiautu, mes daug pasakome pasauliui apie save ir savo gyvenimą, kurį nešamės ant pečių“, – tvirtina ji.

Žinoma, eiliniam žmogui tikrai nereikia suteikti savo drabužiams tiek daug prasmės, kaip, pavyzdžiui, karališkosios šeimos nariams, kuriems kiekvieno renginio metu ar pozuojant oficialiam portretui reikia rinktis neįžeidžiantį ir konservatyvų apdarą.

„Karališkoji šeima puikiai suvokia savo įvaizdį ir tai, ką jie komunikuoja“, – dienraščiui „The Guardian“ sakė Londone veikiančios Nacionalinės portretų galerijos karališkųjų portretų parodos kuratorė Charlotte Bolland. Visgi net ir karališkosios šeimos nariai geba savo apdarais „kai ką pasakyti“. Štai keli tokie atvejai, kai karališkasis garderobas reiškė daugiau, nei daugelis suvokė.

Karalienės Elžbietos vestuvinė suknelė
Nuotakai išsirinkti tobulą vestuvinę suknelę gali būti tikrai siaubą keliantis iššūkis. Juk reikia atsižvelgti į tiek daug dalykų. Nors karališkosioms nuotakoms padeda dizaineriai ir stilistai, jos taip pat jaučia didžiulį spaudimą ir, deja, susilaukia milijonų žmonių ne visada palankaus įvertinimo. Be to, tokia nuotaka turi pareigą efektyviai ir pagarbiai atstovauti karališkajai šeimai. Turėdama tai omenyje karalienė Elžbieta II, tuomet dar princesė Elizabeth, buvo pasirengusi šiam iššūkiui.
1947 metais būsimoji monarchė ėjo prie altoriaus vilkėdama ne tik gražią suknelę, bet ir suknelę, simbolizuojančią viltį, sakė karališkųjų vestuvinių suknelių parodos kuratorė Joanna Marschner. Tuo metu šalis mėgino atsigauti po Antrojo pasaulinio karo, o tai reiškė, kad drabužiai vis dar buvo parduodami už talonus.

Jaunoji Elizabeth taip pat nebuvo išimtis, nurodo kanalas „History“. Ji už talonus nusipirko medžiagos, iš kurios buvo pasiūta suknelė, kuri vėliau buvo išsiuvinėta pavasario gėlėmis, siekiant skleisti atgimimo žinią.

Karalienė Elžbieta II princas Čarlzas

Legendinė Princesė Dianos maža juoda suknelė
Princas Charlesas ir princesė Diana pasuko skirtingais keliais 1992 metais, tačiau abu ir toliau vykdė karališkas pareigas. Štai kodėl visi patyrė šoką, kai 1995 metų birželį princesė Diana pasirodė vilkėdama karališkojo aprangos kodo neatitinkančią aptemptą juodą šilkinę suknelę virš kelių ir atvirais pečiais. Netrukus šią suknelę imta vadinti „keršto suknele“. Tačiau kodėl?
Diana atrodė stulbinamai ir dalyvavo „Vanity Fair“ surengtame vakarėlyje kaip tik tuo metu, kai televizijos ekranuose turėjo pasirodyti dokumentinis filmas apie jos vis dar oficialų vyrą. Charlesas mėgino pagerinti savo įvaizdį šiuo dokumentiniu filmu, tačiau galiausiai per nacionalinę televiziją prisipažino apie savo romaną.

Veikiausiai žinodama, kas įvyks, Diana savo stilistei Anna Harvey pareiškė norinti per vakarėlį atrodyti kaip „milijonas dolerių“. Iš čia ir atsirado frazė „keršto suknelė“. Aukciono namų savininkė Kerry Taylor, aukcione pardavusi ne vieną kažkada Dianos vilkėtą suknelę, sakė: „Kokia kita moteris veikiausiai būtų pasakiusi „negaliu šiandien niekur eiti“, o Diana pasirodė vilkėdama tą suknelę ir atrodė stulbinamai. Ir taip ji padarė labai stiprų pareiškimą.“

Princesė Diana

Kate Middleton aguoninė suknelė
Dvidešimtųjų princesės Dianos mirties metinių išvakarėse Kate Middleton kartu su savo vyru princu Williamu ir jo broliu princo Harry apsilankė „Sunken Garden“ sode, kuris princesės atminimui buvo paverstas „baltuoju sodu“ – „ramia vieta pamąstyti“, kaip tuomet nurodė Kensingtono rūmai. Sodas buvo pilnas baltų gėlių. Kate tai progai tiesiog negalėjo pasirinkti dar geresnės suknelės.

„K. Middleton apsivilko elegantišką žalsvą ir raudonų aguonų žiedais puoštą „Prada“ mados namų suknelę iki kelių ilgomis rankovėmis ir aukštu kaklu“, – pažymėjo „inStyle“.

Tos aguonos atliko labai reikšmingą vaidmenį, nes Jungtinėje Karalystėje raudonos aguonos yra „atminimo ir vilties simbolis, įskaitant viltį dėl šviesios ateities ir taikos pasaulyje“, nurodo Karališkasis Britanijos legionas. Aguonomis britai paprastai puošiasi pagerbdami žuvusių karių atminimą, tačiau Kate pasirinko suknelę su aguonų motyvais pagerbdama savo vyro velionės motinos atminimą. Be to, suknelės modelis buvo labai panašus į tą, „kokio stiliaus sukneles vilkėjo ir pati Diana“.

Kate Middleton

Karalienės suknelė per anūko vestuves
Nuo pat savo vestuvių dienos karalienė Elžbieta II ir toliau savo drabužiais siuntė tam tikrą žinią. Ir itin ryškias savo apdarų spalvas monarchė renkasi ne be priežasties, sako jos marti Sophie. „Ji privalo išsiskirti, kad žmonės galėtų pasakyti: „Aš mačiau karalienę“, – sakė ji.
Tai taip pat pasakytina ir apie karalienės dalyvavimą vestuvėse. Nors svečiams nedera nustelbti jaunosios, karalienė visuomet rengiasi taip... kaip rengiasi.

Per savo anūko princo Harry and Meghan Markle vestuves ji pasirinko neoninę žalią su purpuriniais akcentais. Tačiau taip ji veikiausiai pasipuošė ne tik norėdama išsiskirti. „Color Psychology Today“ autorė June McLeod teigia, kad šios dvi spalvos yra išskirtinės. „Žalia yra augimo ir atgimimo spalva“, – sakė ji ir pridūrė, kad ši spalva taip pat yra „pagarbos ir būsimų ketinimų ženklas“. O purpurinė yra „išdidi“ spalva, „simbolizuojanti apsivalymą ir kūrybinę aistrą“.

Karalienė Elžbieta II

Meghan Markle vestuvinis nuometas
Ne tik karalienė Elžbieta II per princo Harry ir Meghan vestuves siuntė svarbią žinią. Pati nuotaka taip pat segėjo kai ką labai simboliško. „M. Markle išreiškė norą, kad ceremonijos metu ją lydėtų ir visos 53 Tautų Sandraugos šalys“, – socialiniame tinkle „Twitter“ atskleidė Kensingtono rūmai. Todėl dizainerė Clare Waight Keller sukūrė nuometą, kuris buvo papuoštas kiekvienos Tautų Sandraugos šalies floros motyvu.

Vėliau karališkosios šeimos oficialiame interneto puslapyje Meghan sprendimas paaiškintas išsamiau. „Tautų Sandraugos šalių šeima bus svarbi princo Harry ir M. Markle oficialaus darbo dalimi“, – nurodė rūmai. Todėl Meghan „norėjo išreikšti savo padėką už galimybę remti Sandraugos darbą“.

Skelbiama, kad ant Meghan nuometo buvo išsiuvinėta gėlių iš 53 šalių.

Meghan Markle nuometas

Kate žalioji BAFTA suknia
Kartais karališkosios šeimos atstovas ar atstovė savo apdaru gali siųsti arba nesiųsti jokios žinios. Būtent pastarasis atvejis įvyko, kai Kembridžo kunigaikštienė praėjusiais metais dalyvavo BAFTA apdovanojimuose. Mėnesiu anksčiau Los Andžele vyko kasmetiniai „Auksinių gaublių“ apdovanojimai, ir garsenybės nusprendė apsivilkti juodai ir taip išreikšti paramą „Time‘s Up“ judėjimui kovai su seksualiniu priekabiavimu.

Didžioji dauguma BAFTA apdovanojimuose dalyvavusių garsenybių taip pat pasirinko juodus apdarus. Tačiau ne Kate. Ji vilkėjo tamsiai žalią suknią, išsiskyrė iš visos juodos minios ir dėl to sulaukė nemažai kritikos. Tačiau politikos ir karališkosios šeimos maišyti nevertėtų. Jungtinės Karalystės karalienė – kaip ir visa jos šeima – „privalo išlikti griežtai neutrali kalbant apie politinius reikalus“, nurodoma karališkosios šeimos interneto puslapyje. Nuspręsdama nevilkėti juodos suknelės, bet ir nepasirinkdama ryškios spalvos, Kate išreiškė mandagią, bet neutralią poziciją.

Kate Middleton BAFTA

Princesė Eugenie vestuvinė suknelė atvira nugara
Dar prieš savo vestuves princesė Eugenie užsiminė, kad veikiausiai per savo vestuves vilkės suknelę atvira nugara. Taip ji, esą, nori „apginti jaunus žmones“, kurie, kaip ir ji, turi randų. Reikalas tas, jog paauglystėje princesei buvo atlikta stuburo operacija, ir ant jos nugaros kaklo srityje yra randas.

„Aš manau, kad galima pakeisti grožio suvokimą, galima žmonėms parodyti savo randus. Ir aš manau, kad pasisakyti už tai yra labai svarbu“, – paaiškino ji.

Ir iš tiesų per savo vestuves princesė Eugenie vilkėjo įstabaus grožio suknelę atvira nugara. Vėliau karališkoji šeima paskelbė, kad atvira suknelės nugara buvo ypatingas princesės Eugenie, kuriai dvylikos metų amžiaus buvo atlikta skoliozės operacija, pageidavimas“.

Princesė Eugenie

Spalvinga Meghan pagarba princesės Dianos atminimui
Nors Meghan paprastai renkasi neutralias spalvas, Sasekso kunigaikštienė pademonstravo labai skirtingą apdarą, kai su princu Harry šių metų sausį lankėsi Birkenhede, Anglijoje. Ji vilkėjo violetinės spalvos suknelę ir raudoną lietpaltį, ir toks spalvinis derinys buvo tikrai drąsus.

„Jeigu vakar būtumėte manęs paklausę, būčiau pasakiusi, kad negalima vilkėti raudonos ir violetinės kartu, nes atrodysite tarsi kokia mokinukė, kuriai mama leido pačiai apsirengti. Tačiau, oho, Meghan atrodė nuostabiai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė viena moteris.

Meghan tokiu savo deriniu ne tik pademonstravo drąsą, bet ir subtiliai atidavė pagarbą velionei princesei Dianai, kuri, anot žurnalo „People“, „kelis kartus yra išbandžiusi drąsius spalvinius derinius“.

Meghan Markle

Karalienės pirštinės
Ar esate pastebėję, kad karalienė beveik visada mūvi pirštines? Ir tam yra priežastis. Gal net dvi ar trys. Pirmiausia pirštinės leidžia karalienei galutinai išpildyti savo įvaizdį, sakė pirštines karalienei siuvančios įmonės kūrybos direktorė ir jos įkūrėjos dukra Genevieve James. Be to, jos leidžia karalienei apsisaugoti nuo bakterijų ir purvo, nes jai tenka paspausti galybę rankų.
Galiausiai jos paprasčiausiai dengia rankas. „Kai esi karalienė, tau tenka dažniai spausti kam nors ranką, todėl nesinori visiems demonstruoti rankų, – paaiškino G. James. – Kadangi pirštinė šiek tiek palenda po rankove, iš tiesų nematai nė kiek nuogos rankos.“

Beje, karalienė Elžbieta II kiekvienais metais nusiperka maždaug 36 poras pirštinių ir padaro vieną didelį užsakymą. „Manau, kad karališkoji šeima nori pasirodyti taupi ir nešvaistanti lėšų“, – sakė firmos vadovė.

Teigiama, kad karalienė net turi kelias poras pirštinių, kurioms jau keli dešimtmečiai.

Karalienė Elžbieta II

Meghan apranga po gimdymo
Meghan tiesiog švytėjo, kai su vyru pasauliui pristatė savo naujagimį sūnų Archie. Sasekso kunigaikštienė pozavo nuotraukoms ir davė trumpą interviu vilkėdama baltą lietpalčio modelio suknelę, kurią sukūrė britų dizainerė Grace Wales Bonner. Meghan pasirinkimas buvo tikrai dailus, tačiau pasirinkti būtent šią suknelę jauna mama galėjo dėl svaresnės priežasties.

O reikalas tas, kad dizainerė, kaip ir Meghan bei jos sūnus, yra maišytos rasės. Ir kaip ir Meghan, Grace taip pat yra atvirai kalbėjusi apie tai, kokių iššūkių teko patirti jai, maišytos rasės moteriai. Meghan pasirinko tobulą laiką supažindinti milijonus žmonių su šia dizainere.

Meghan Markle su sūnumi ir princu Hariu

Karalienės Elžbietos tiara
Kai spaudoje pasirodė nuotraukų, kuriose Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas užfiksuotas šių metų birželio pradžioje dalyvaujantis bankete kartu su karališkąja šeima, daugelis ėmė svarstyti, ar Jungtinės Karalystės karalienė, kaip pažymėjo vienas „Twitter“ vartotojas, subtiliai nesignalizavo apie savo nuomonę apie Amerikos prezidentą pasipuošdama Mianmaro rubinais puošta tiara.

Juvelyrų teigimu, ši tiara yra „vienas iš simboliškiausių ir asmeniškiausių papuošalų, kuriuos Jos Didenybei sukūrė juvelyrai iš „House of Garrard“. 96 rubinai, kuriais yra papuošta tiara, „buvo padovanoti karalienei vestuvių proga Mianmaro žmonių ir turėjo ją saugoti nuo ligų ir blogio“, paaiškino „House of Garrard“ juvelyrai.

Bakingamo rūmai nei patvirtino, nei paneigė tokias kalbas, tačiau tai buvo ne pirmas kartas, kai karalienė per valstybinį banketą buvo pasipuošusi šia tiara. Monarchė taip pat buvo ją užsidėjusi ir 2009 metais, kai vakarieniavo su tuometine Indijos prezidente Pratibha Patil. Indijos piliečiai tuomet pasakojo, kad B. Patil buvo „labai nekenčiama ir negerbiama“.
Britanijos karalienė yra politiškai neutrali, tačiau tai nereiškia, kad ji negali subtiliai reikšti savo nuomonės kitais būdais.

Karalienė Elžbieta II ir Donaldas Trumpas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)