Pirmas blynas – visai sporto šakai

Trijų jūrų – Geltonosios, Rytų Kinijos ir Japonijos – apsuptame Gvangdžu mieste kol kas nėra nė vieno iš aštuonių Lietuvos plaukikų, bet dailiojo plaukimo solistė Natalija Ambrazaitė ir šuolininkė į vandenį Indrė Girdauskaitė jau skaičiuoja paskutines valandas iki starto planetos pirmenybėse.

Ypač lėtai laikas turėtų bėgti N. Ambrazaitei – tokio rango varžybose debiutuoja ne tik pati 17-metė šiaulietė, bet ir apskritai lietuviškas dailusis plaukimas.

Ankstų penktadienio rytą, 5 val. Lietuvos laiku, techninę programą atliksianti trenerės Kristinos Zajauskienės auklėtinė atvers dar visiškai tuščią istorijos puslapį, tad neverta manyti, jog pačius pirmus jo įrašus paženklins riebūs šauktukai.

„Tai bus pirmasis apsišaudymas kaupiant patirtį. Mūsų dailiojo plaukimo mokykla nei tradicijų, nei kažkokių aukšto lygio metodikų neturi, tikėtis kažko labai įspūdingo būtų naivu. Džiaugiamės vien tuo, kad tokia sporto šaka apskritai Lietuvoje egzistuoja“, – prieš dailiojo plaukimo atstovės startą DELFI sakė E. Vaitkaitis.

N. Ambrazaitė Pietų Korėjoje taip pat atliks laisvąją programą.

Tuo metu I. Girdauskaitė aukščiausio lygio pirmenybių skonio jau yra ragavusi. 21-erių šuolininkė šįkart bandys prisijaukinti 1 bei 3 m aukščio tramplinus.

Rusijoje gyvenanti lietuvė pastaraisiais metais startuodavo ir sinchroninių šuolių rungtyse kartu su Genevieve Angerame – neeilinio likimo tautiete, kuri dar kūdikystėje buvo įvaikinta JAV pilietės ir iškeliavo anapus Atlanto.

G. Angerame į Gvangdžu neatvyko dėl rūpesčių namuose.

„Jos treneris pranešė, kad kilo problemų dėl vietinio baseino, todėl pasiruošti šioms pasaulio pirmenybėms galimybių jie neturėjo“, – aiškino E. Vaitkaitis.

Tad I. Girdauskaitei teks kliautis vien savo pačios įgūdžiais. Prieš dvejus metus pasaulio čempionate Budapešte (Vengrija) mamos Astos Girdauskienės treniruojama sportininkė 1 m tramplino rungtyje tarp 42 konkurenčių užėmė 38-ą vietą.

„Tokiose techninėse disciplinose kaip dailusis plaukimas ar šuoliai į vandenį labai daug lemia psichologija, taip pat ne visai objektyvūs faktoriai. Pavyzdžiui, jei turi savo teisėją, kiti teisėjai automatiškai tau duoda daugiau balų, būna ir visokių užkulisinių susitarimų – visko būna.

Bet tikrai tai nereiškia, kad mes nieko nelaimime dėl to, jog visi taip susitarę (juokiasi – DELFI). Tiesiog mūsų lygis nėra toks, kad galėtume skinti pergales“, – didelių vilčių su pirmąja čempionato dalimi nesieja LPF prezidentas.

Natalija Ambrazaitė (dešinėje) su trenere Kristina Zajauskiene pirmosios įsikūrė Gvangdžu

Vienintelė naujokė – vietoje R. Meilutytės

Lūkesčių kartelė ims kilti, kuomet Pietų Korėjoje pradės rinktis Lietuvos plaukikai.

Trumpiausia kelionė laukia Giedriaus Titenio ir jo trenerio Dirko Lange – Austrijoje gyvenantis duetas šiuo metu stovyklauja Osakoje. Kartu su jais Japonijoje pasaulio pirmenybėms ruošiasi Ugnė Mažutaitytė ir Tadas Duškinas.

Kita didelė lietuvių grupė į Gvangdžu atvyks iš Ispanijos. Siera Nevados aukštikalnėse sportuoja D. Rapšys, Deividas Margevičius ir Andrius Šidlauskas. Pastarasis praėjusią savaitę dar spėjo apsilankyti Neapolyje (Italija), kur tiek 100, tiek 200 m plaukimo krūtine distancijose liko per plauką nuo universiados medalių – abusyk užėmė ketvirtą vietą.

Simonas Bilis planetos čempionatui rengiasi Turkijoje – nuo pavasario sprinteris treniruojasi tarptautinio „Energy Standard“ klubo bazėje.

Vienintelė pasaulio pirmenybių debiutantė šalies rinktinėje Kotryna Teterevkova praėjusią savaitę varžėsi Europos jaunimo čempionate Kazanėje (Rusija). 17-metė vilnietė pelnė sidabrą plaukdama 50 m krūtine, o dvigubai ilgesnėje distancijoje liko ketvirta. Po starto Gvangdžu jos dar lauks rugpjūtį Budapešte (Vengrija) vyksiantis planetos jaunimo čempionatas.

Būtent K. Teterevkova Lietuvos rinktinėje pakeitė ilgametę lyderę Rūtą Meilutytę, kuri gegužę nusprendė trauktis iš didžiojo sporto.

2012-ųjų olimpinė ir 2013-ųjų pasaulio čempionė su gerbėjais atsisveikino Tarptautinei plaukimo federacijai (FINA) nebaigus nagrinėti antidopingo taisyklių pažeidimo – 22-ejų kaunietė per 12 mėnesių tris kartus buvo nepasiekiama dopingo kontrolieriams, atliekantiems patikrinimus ne varžybų metu.

Tituluočiausia šalies plaukikė pasitraukė, tačiau po savęs nepaliko tuštumos – Lietuvos plaukimo gerbėjų viltis kursto plaukimo laisvu stiliumi rungtyse save iš naujo atradęs D. Rapšys.

Lietuvos rinktinė pasaulio vandens sporto čempionate:

1.Danas Rapšysplaukimas200 m ir 400 m l. stiliumi, 200 m nugara
2.Andrius Šidlauskasplaukimas100 m ir 200 m krūtine, 200 m kompl.
3.Kotryna Teterevkovaplaukimas50 m, 100 m ir 200 m krūtine
4.Giedrius Titenisplaukimas50 m, 100 m ir 200 m krūtine
5.Simonas Bilisplaukimas50 m ir 100 m l. stiliumi
6.Tadas Duškinasplaukimas50 m peteliške
7.Deividas Margevičiusplaukimas100 m peteliške
8.Ugnė Mažutaitytėplaukimas200 m nugara
9.4x100 mplaukimaskombinuota vyrų estafetė
10.4x100 mplaukimaskombinuota mišri estafetė
11.Natalija Ambrazaitėdailusis plaukimassolisčių techninė ir laisvoji programa
12.Indrė Girdauskaitėšuoliai į vandenį1 ir 3 m tramplinai

Lyderystės egzaminas

Trenerės Inos Paipelienės auklėtinis Gvangdžu sieks pirmo karjeroje pasaulio čempionato medalio.

Prieš tai D. Rapšys susižėrė glėbį apdovanojimų planetos pirmenybėse 25 m ilgio baseine, Europos čempionatuose, FINA Čempionų lygoje, universiadoje, pasaulio bei žemyno jaunimo pirmenybėse. Bet paties aukščiausio rango varžybose jo sąskaita – kol kas tuščia.

2017 metais Budapešte panevėžietis prasimušė į finalą plaukdamas 200 m nugara ir užėmė aštuntą vietą. Nuo to laiko jo karjera baseine apsivertė aukštyn kojomis tiesiogine to žodžio prasme – D. Rapšys sužibėjo naujomis spalvomis ėmęs plaukti laisvu stiliumi.

Danas Rapšys

Sparčiai naujas teritorijas užkariaujančiam lietuviui dabar priklauso antras geriausias sezono rezultatas tiek 200 m (1 min. 45,56 sek.), tiek 400 m (3 min. 43,36 sek.) nuotoliuose.

To pakanka, kad D. Rapšio pavardė ir veidas mirgėtų užsienio žiniasklaidos rengiamose pasaulio čempionato apžvalgose. Tačiau prognozės nėra palankios – JAV leidžiamo autoritetingo „Swimming World“ žurnalo ekspertai ant nugalėtojų pakylos abiejose distancijose regi kitus plaukikus.

400 m rungties favoritas abejonių nekelia – kinas Sun Yangas šiame nuotolyje sieks ketvirto iš eilės titulo. O tarp galimų prizininkų dažniausiai minimi italas Gabriele Detti ir australas Mackas Hortonas.

200 m distancijoje laukiama atviresnės kovos dėl aukso. Spėjama, kad S. Yangui iššūkį mes britas Duncanas Scottas, įveikęs ir D. Rapšį praėjusių metų Europos čempionato finale. Taip pat neblogai vertinamos australo Kyle'o Chalmerso galimybės.

Tad D. Rapšio greičiu bei ištverme ne tik trumpame, bet ir olimpiniame baseine jau turėję įsitikinti plaukimo specialistai veikiausiai dar dvejoja dėl jo sugebėjimo geriausias savybes demonstruoti pačiu atsakingiausiu metu.

Ir E. Vaitkaitis sutinka – naujajam rinktinės vedliui pirmenybės Gvangdžu bus turbūt sunkiausias egzaminas per ligšiolinę karjerą.

– Pasitraukus R. Meilutytei, D. Rapšys tapo simboliniu Lietuvos plaukimo rinktinės vėliavnešiu. Ar psichologiškai tai uždeda papildomos naštos jam ant pečių? – DELFI paklausė E. Vaitkaičio

– Kaip anksčiau sakydavau, kad nesame vienos Meilutytės komanda, taip galiu pasakyti ir dabar: yra kitų plaukikų, yra S. Bilis, A. Šidlauskas. Bet, žinoma, Danas yra tas žmogus, iš kurio tikimės daugiausiai. Jam šis čempionatas bus didelis egzaminas.

Kaip ten bebūtų, tarptautinėje arenoje Dano pasiekimai dar nėra patys ryškiausi. Pasaulio čempionatas trumpame baseine šiek tiek mažiau reikšmingas, ir įtampa ten mažesnė. FINA Čempionų lyga – naujos varžybos, naujas formatas. Taip pat ne pats didžiausias kalibras. O praėjusių metų Europos čempionate Danas, būdamas sezono lyderiu ir puikiai pasiruošęs, galima sakyti, nepadarė to, ką galėjo ir ko norėjo.

Tikimės, kad dabar tas plienas jau užgrūdintas, atsirado daugiau patirties. Lūkesčiai – visokeriopai dideli, o kaip Danui pasiseks su jais susitvarkyti, man ir pačiam labai įdomu. Jo pagrindiniai startai – pačioje čempionato pradžioje. Galima sakyti, per tris dienas jam varžybos baigsis, programa – suspausta. Suspėti atsigauti fiziškai, išlaikyti įtampą psichologiškai nebus lengva. Bet norėdamas laimėti, turi demonstruoti charakterį, čempiono savybes. Pasikartosiu: Danui tai bus labai didelis egzaminas.

– D. Rapšys galėjo startuoti ir 800 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje, kurios Lietuvos rekordą pagerino balandį, bet atsisakė tokios teisės. Tai – sąmoninga auka baiminantis apžioti per daug?

– Negaliu pasakyti, kodėl, tai buvo trenerių sprendimas. Danas buvo įvykdęs ir daugiau normatyvų, galėjo varžytis ir 100 m plaukimo nugara distancijoje. Bet visko nenuplauksi. Jo dar lauks dvi estafetės, viena jų – vyrų – turbūt yra vienas pagrindinių mūsų akcentų šiame čempionate, nes vyks atranka į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes.

Tiesiogiai į olimpiadą pateks 12 stipriausių pasaulio pirmenybių komandų, dar keturios bus atrinktos pagal per dvejus metus pademonstruotą geriausią rezultatą. Norėtume olimpinį kelialapį pelnyti jau dabar, o tam reikės, kad keturi žmonės plauktų labai gerai.

Emilis Vaitkaitis

– Mišrioje estafetėje komandai taip pat keliami kokie nors konkretūs tikslai?

– Ji įprasmina kai kurių kitų žmonių buvimą rinktinėje. Pavyzdžiui, T. Duškinas ir U. Mažutaitytė individualiose varžybose dalyvaus tik vienoje rungtyje. Tam, kad čempionato metu savaitę nesėdėtų veltui, estafetė jiems išplečia galimybių lauką.

Ne paskutinėje vietoje yra ir didelio meistriškumo sporto programos taškai, pagal kuriuos valstybė skirsto finansavimą sporto šakoms. Kur galime tų taškelių surinkti, ten stengiamės tai ir padaryti. Tai nėra pirminis tikslas, bet visi žino, nuo ko priklauso finansavimas, visi turime dėl jo ir pasistengti. Juk paskui tie pinigai bus skirti tų pačių sportininkų rengimui.

– Kokių staigmenų galima būtų tikėtis iš kitų Lietuvos plaukikų Pietų Korėjoje?

– A. Šidlauskas jau praėjusiame pasaulio čempionate buvo šeštas plaukdamas 100 m krūtine. Šiame sezone jis stabiliai demonstravo gerus rezultatus, kai dar nebuvo pasiekęs sportinės formos piko. Manau, kad finale jis tikrai gali būti, o kaip seksis ten – sunku pasakyti.

Šiokios tokios nežinomybės yra dėl S. Bilio. Kontrolinėse varžybose jo rezultatai nebuvo itin aukšti, paliko kažkokių abejonių. Bet žinant, kokios puikiomis sąlygomis ir kaip intensyviai jis dirbo šiais metais, galima laukti apčiuopiamo progreso.

K. Teterevkova Europos jaunimo čempionate nesuvaldė emocijų, nerealizavo visų savo galimybių. Manau, Pietų Korėjoje slapta iš jos bus galima kažko tikėtis – gal ne medalių, bet gerų rezultatų. Labiausiai norėtųsi, kad ji įvykdytų olimpinį „A“ normatyvą. Kol kas Kotryna dar ne R. Meilutytės kalibro plaukikė, bet jau galinti kėsintis į labai aukštus rezultatus.

Iš kitų lietuvių tikimės rezultatų progreso, apie konkrečias vietas nekalbame. Norėtųsi, kad jie realizuotų savo įdėtą darbą, kad jis nenueitų vėjais.

– Kalbant apie R. Meilutytę, kada FINA turėtų užbaigti jos antidopingo taisyklių pažeidimo bylą?

– Mes galvojome, kad viskas užsibaigs praėjusį balandį, o dabar – liepos vidurys. Tad bijau ką ir pasakyti. Šioje situacijoje mūsų federacija yra kaip trečioji šalis – visa komunikacija vyksta tarp FINA, pačios Rūtos ir Lietuvos antidopingo agentūros. Tik girdėjau, kad buvo paskirta data bylos nagrinėjimui, į posėdį pakviesta pati Rūta, kad dar kartą pateiktų savo paaiškinimus. Bet, kiek žinau, fiziškai vykti į tą posėdį ir vėl ten teisintis ji neplanavo.

Rūta Meilutytė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)