„Lietuva yra viena“ – tokią žinią išrinktasis prezidentas siunčia valstybės piliečiams, nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena, kuo užsiima, kokia jų socialinė padėtis.

„Šią dieną mes norime pabrėžti, kad Lietuva yra visų, – sakė inauguracijos komisijos pirmininkė Algė Budrytė. – Mes norime pakviesti ir padrąsinti kiekvieną Lietuvos pilietį, kiekvieną lietuvį, lenką, rusą, baltarusį, ukrainietį, žydą, totorių, karaimą ar kitos tautinės bendrijos atstovą, aktyviau įsitraukti į valstybės gerovės kūrimą.“

DELFI skaitytojai naujienas galės sekti įvairiose platformose: skaityti tekstus, žiūrėti nuotraukas, stebėti vaizdo transliacijas per DELFI TV, feisbuke ar kanale „Youtube“.

Šventiniai renginiai prasidės 10 val. Vilniaus senamiestyje, prie paminklo dr. Jonui Basanavičiui. Šioje istorijos palytėtoje vietoje, greta pastato, kuriame 1905 m. vyko Didysis Vilniaus Seimas, išrinktasis prezidentas su šeimos nariais pagerbs vieną valstybės kūrėjų.

Savo ruožtu DELFI kviečia skaitytojus ir žiūrovus tiesioginę transliaciją stebėti dar nuo 9:30 val. Mūsų žurnalistų komanda padės jums pajusti šventinę atmosferą ir išgirsti pasveikinti G. Nausėdą susirinkusių žmonių emocijas. Numatomas ir prezidento komentaras žiniasklaidai – stebėkime tai kartu.

Vėliau inauguracijos renginiai persikels į Seimą, kur 11 val. prasidės iškilmingas posėdis. Naujasis šalies vadovas parlamento narių ir svečių akivaizdoje ištars priesaikos žodžius ir pasakys inauguracinę kalbą, skirtą nubrėžti valstybės raidos gairėms per ateinančius penkerius metus.

Netrukus, 12 val., prezidentas Nepriklausomybės aikštėje priims iškilmingą ginkluotųjų kariuomenės pajėgų rikiuotę. Joje šįkart dalyvaus ir 100-ąsias įkūrimo metines švenčiančios Šaulių sąjungos nariai, savo pavyzdžiu rodantys, kaip visuomenė gali prisidėti prie valstybės stiprinimo. Išklausę Prezidento sveikinimo žodį, karinio parado dalyviai Gedimino prospektu žygiuos iki Katedros aikštės.

13 val. šalies vadovas dalyvaus Vilniaus Šv. Vyskupo Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje vyksiančiose šv. Mišiose. Joms pasibaigus, 14 val., Katedros aikštėje rengiama Lietuvos miestų ir miestelių bei užsienio lietuvių vėliavų pagerbimo ceremonija.

Po šio renginio prezidentas ir pirmoji ponia eis į Simono Daukanto aikštę, pakeliui sveikindami susirinkusius žmones. Kviečiame į šią kelionę leistis kartu su DELFI komanda – ne tik tiesiogiai transliuosime eiseną, bet ir kalbėsime su susirinkusiais žmonėmis.

15 val. vyks iškilminga Prezidento rūmų perdavimo ceremonija. Dalyvaujant kariuomenės orkestrui ir garbės sargybos kuopai, S. Daukanto aikštėje bus iškelta naujojo šalies vadovo vėliava. Prezidentas kreipsis į Lietuvos piliečius Tėvynėje ir užsienyje. Galiausiai šalies vadovas Baltojoje salėje priims iš Vyriausybės vadovo grąžinamus įgaliojimus.

15 val. prasidės ir speciali „DELFI Diena“ laida, skirta apžvelgti išrinktojo prezidento inauguraciją. Kviečiame ne tik kartu stebėti minėtus įvykius, bet ir išgirsti specialistų balsą. Savo įžvalgomis dalinsis žurnalistas, etiketo specialistas Giedrius Drukteinis ir politologas, protokolo, etiketo žinovas Arminas Lydeka.

G. Nausėdos viešai ištartus žodžius ir tarp eilučių galimą įžvelgti informaciją suprasti mums padės ir Mykolo Riomerio Universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius kartu su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriumi profesoriumi Ramūnu Vilpišausku.

Oficialią inauguracijos renginių programą simboliškai apibendrins 16 val. prasidėsiantis koncertas S. Daukanto aikštėje. Jame bus pristatyti Lietuvos regionai – 10 apskričių. Kiekvienai jų atstovaus iš ten kilę atlikėjai. Koncertą vainikuos bendrai atliekamas kūrinys.

Vėliau vakare, 19 val., Prezidento rūmų kiemelyje rengiamas priėmimas nusipelniusiems kultūros veikėjams, nacionalinių premijų laureatams ir valstybės kūrėjams. Organizatoriai kviečia 1000 svečių su antrosiomis pusėmis.

„Siekiame padėkoti prisidėjusiems prie valstybės kūrimo. Nors negalime pakviesti visų nusipelniusių asmenų, norime simboliškai pranešti, kad visuomenės, kultūros, švietimo, sporto, kitų gyvenimo sričių veikėjams Prezidentūra taps atviresnė ir su jais bendradarbiaus įvairiomis formomis“, – sakė A. Budrytė.