Kas kita vartotojai, kuriems teks iš savo kišenės apmokėti šiuos pokyčius.

„Liūdna, tačiau derlius prastas, jis bus mažesnis nei pernai. Pakenkė karščiai. Pasiekus 25 laipsnius šilumos bulvės nustoja augti, tačiau kainos kosminės. “, – dėsto Juozas Pukelis, UAB „Šaka“ auginančios bulves, vadovas.

Ūkininkas atviras – nors bulvių, greičiausiai, kas mažiau nei pernai, kai nukentėjo javai, ne šakniavaisiai, tačiau dėl ypatingai aukštų kainų kultūra bus pelninga.

„Kainos šoko, nes derlius prastas ir kaimyninėse valstybėse. Bėda ir ten, todėl bulvės brangios. Dabar nukentės vartotojas“, – dėlioja J. Pukelis.

Nerijus Pranckus, UAB „Litbana“ komercijos vadovas sako, kad jau prasidėjo lietuviškos bulvės, tačiau jos praktiškai dvigubai brangesnės nei pernai šiuo metu. Jei dabar mažmenoje už kilogramą reikia mokėti 70 centų, tai pernai 35–40 centų. Tačiau pirkėjai nori lietuviško derliaus ir už jį moka brangiau nei už importinį.

„Bulvių ateitis miglota, nes sausa ir derlius prastas. Prieš mėnesį importinės šviežios bulvės kainavo 70–90 centų, dabar stabilizavosi 50–60 ct ribose. Senų praktiškai nebėra“, – pasakoja N. Pranckus ir sako, kad mūsų ūkininkai jau siūlo derlių, tačiau dar nenori derėtis dėl kiekio, nes nežino, koks bus derlius.

Prekybininkas sako, kad šiemet ypatingai brangios ir tokios tradicinės daržovės, kaip morkos, kopūstai. Išimtis galbūt burokėliai, kurie gausiai užderėjo Lenkijoje.

„Bulvių kainos kris rugpjūčio–rugsėjo mėnesiai, kai jas išpardavinės ūkininkai, neturintys kur sandėliuoti derliaus. Didieji derlių paprastai saugo iki pavasario“, – dėlioja N. Pranckus ir prisipažįsta, kad jį patį nustebino, kai prieš kelias savaites turguje pamatė bulves, kainuojančias po eurą.

Į litus šios kainos geriau neversti.

ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS) tyrimų duomenimis, 2019 m. 26 sav. (06 24–30), palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, Lietuvos didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse naujo derliaus supakuotos lietuviškos bulvės šiemet buvo brangesnės 22,11 proc. (kainavo 1,16 EUR/kg), lietuviški baltagūžiai kopūstai – 6,76 proc. (kainavo 0,79 EUR/kg). Palyginti su 2019 m. 25 sav. (06 17–23), bulvės atpigo 0,85 proc., o baltagūžiai kopūstai pabrango 9,72 proc. Augintojų apklausos duomenimis, birželio mėn. pabaigoje šiemet bulvių kaina augintojų ūkiuose buvo didesnė apie 35 proc., baltagūžių kopūstų – apie 9 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)