Šis brutalus nusikaltimas pakurstė kraštutinių dešiniųjų protestus prieš masišką migrantų, daugiausia musulmonų, atvykimą.

Partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir kitos kraštutinių dešiniųjų grupės 14-metės Susannos Marios Feldman nužudymu pasinaudojo per savo kampaniją prieš kanclerės Angelos Merkel prieglobsčio politiką.

Vysbadeno, kur paauglė buvo nužudyta pernai gegužę, teismas taip pat nusprendė, kad 22 metų Ali Basharo nusikaltimas yra išskirtinai sunkus.

Tai reiškia, kad A. Basharas, prieglobsčio prašytojas, kurio paraiška buvo atmesta, po 15 metų tikriausiai nebus paleistas lygtinai.

A. Basharas sumušė, išžagino ir pasmaugė moksleivę vienoje miškingoje vietovėje netoli geležinkelio bėgių 2018-ųjų gegužės 23 dieną.

Teisme buvo paskelbta, kad įvykdęs nusikaltimą irakietis iš savo aukos išmaniojo telefono išsiuntė žinučių apie tariamą jos kelionę į Paryžių.

Merginos kūnas buvo rastas pernai birželį. Tuo metu A. Basharas su šeima jau buvo išvykęs iš Vokietijos ir sugrįžęs į šiaurinį Irako Arbilio miestą.

Visgi A. Basharą suėmė kurdų saugumo pajėgos, ir, nors Berlynas ir Bagdadas neturi oficialaus ekstradicijos susitarimo, vyras buvo perduotas Vokietijai.

Kaltinamasis nejaučia empatijos

Federalinės policijos vadovas Dieteris Romannas pats dalyvavo kontroversiškoje irakiečio ekstradicijos operacijoje, ir laikraščių pirmuosiuose puslapiuose pasirodė nuotraukų, kuriose matyti, kaip iš lėktuvo išvedamą surakintą A. Basharą lydi komandosai.

Vėliau A. Basharas prisipažino nužudęs merginą, tačiau neigė ją išžaginęs. Vaikinas teigė, kad užsiėmė seksu su S. M. Feldman gavęs jos sutikimą, o vėliau paauglė esą nugriuvo, supyko ir pagrasino kreiptis į policiją.

Kitoje byloje A. Basharas kaltinamas du kartus išžaginęs vieną 11-metę. Manoma, kad ją taip pat lytiškai išnaudojo vienas afganistanietis.

Dėl A. Basharo bylos atsinaujino spaudimas A. Merkel vyriausybei dėl jos sprendimo įsileisti į Vokietiją daug migrantų pačioje Europos pabėgėlių krizės įkarštyje.

Kraštutiniai dešinieji piktinosi lytiniais nusikaltimais, kuriuos įvykdė migrantai ir kiti užsieniečiai, įskaitant atvejį, kai prieš trejus metus Naujųjų metų sutikimą Kelne užtemdė šimtų moterų grabinėjimas ir apvaginėjimas, ir šių metų balandį galimai aštuonių jaunų bulgarų įvykdytą 13-metės išžaginimą.

A. Basharas su artimaisiais į Vokietiją atvyko 2015 metais, šalį užplūdus daugiau kaip milijonui prieglobsčio prašytojų, daugiausia atvykusių iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

Irakiečio prieglobsčio prašymas buvo atmestas 2016-ųjų pabaigoje, tačiau kol jo paraiška buvo svarstoma, vyras gavo leidimą laikinai gyventi Vokietijoje.

Jis buvo patekęs į policijos akiratį dėl muštynių, įtariamo apiplėšimo ir neteisėto peilio laikymo.

S. M. Feldman motina Diana Feldman per beveik keturis mėnesius trukusį teismo procesą verkė girdėdama šiurpias nusikaltimo detales.

„Aš jau gavau bausmę visam gyvenimui“, – sakė ji teisme praėjusią savaitę.

Tuo metu A. Basharas teisme buvo ramus, o posėdyje liudijęs psichiatras sakė, kad kaltinamasis turi asmenybės sutrikimą ir nejaučia empatijos.