Rusijos balsavimo teisės buvo atimtos 2014 metais reaguojant į Krymo aneksiją. Praeitą mėnesį Strasbūre veikianti organizacija nusprendė leisti Rusijai grįžti.

Komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis sako, kad Lietuvos Seimas kartu su kitų Baltijos šalių parlamentarais gali pareikšti griežtą protestą dėl sankcijų panaikinimo, blokuoti Rusijos iniciatyvas ar pasitraukti terminuotam laikui.

Politikas sakė nepritariantis siūlymams visiškai pasitraukti iš asamblėjos, nes tai susilpnintų Rusijos kritikų balsą, o vėliau sugrįžti gali būti komplikuota.

„Svarstomas terminuotas išėjimas, tarkime, vienai sesijai ar pusei metų. Kitas variantas – blokuoti Rusijos iniciatyvas. Griežtesni veiksmai būtų, jei Rusija išdrįstų atsivežti taip vadinamus atstovus, išrinktus Kryme“, – BNS sakė J. Bernatonis.

Rusijos grąžinimui labiausiai priešinosi Baltijos šalys, Lenkija, Ukraina ir Gruzija. Jos teigia, kad nuolaidžiavimas tik paskatins agresyvius Maskvos veiksmus.

Rusijos grąžinimo šalininkai teigia, kad visiškas Rusijos pasitraukimas būtų užkirstų kelią rusams ginti savo teises Europos Žmogaus Teisių Teisme, be to, organizacijai svarbus Rusijos finansinis įnašas.