Dauguma vyrų žino iš patirties, kad lovoje nebūtinai pavyks pasirodyti aukštumoje, bent jau ne kiekvieną kartą.

Leidinyje „American Journal of Medicine“ paskelbto tyrimo duomenimis, 85 proc. vyrų, kurių amžius 20–39 m., sako, kad jiems „visada“ arba „beveik visada“ pavyksta pasiekti ir išlaikyti erekciją, o tai reiškia, kad 15 proc. vyrų pačiame jėgų žydėjime bent retkarčiais patiria fiasko lovoje.

Tame pačiame tyrime paaiškėjo, kad 40-59 m. vyrų kategorijoje tik 20 proc. vyrų pareiškė, kad sekso metu jie beveik kiekvieną kartą pasiekia sveiką erekciją. Kitaip tariant, labai daug vidutinio amžiaus vyrų turi erekcijos problemų.

Nors nėra įmanoma 100 proc. tikslumu numatyti, kaip reaguos varpa lytinio akto metu, galima imtis žingsnių, kurie padės padidinti standžios ir stiprios erekcijos tikimybę.

1) Išbandykite varpos žiedą.

Ar žinojote, kad varpos žiedas padeda ilgiau išlaikyti erekciją? Šis O formos sekso žaisliukas apgaubia varpą ir sulaiko kraują joje. Varpos žiedas taip pat padeda esant venogeninės erekcijos disfunkcijai, kai kraujas priteka į varpą, bet joje neužsilaiko.

Varpos žiedų būna keturių rūšių:

  1. Reguliuojami
  2. Elastingi
  3. Vibruojantys
  4. Kieti.

Visi jie padeda ilgiau išlaikyti erekciją.

2) Sportuokite.

Ypač rekomenduojamos kardiotreniruotės.

Pasak urologo Ryano Berglundo iš Klivlendo klinikos, sveiką erekciją užtikrina sklandus kraujo pritekėjimas ir ištekėjimas, ir niekas taip gerai nestimuliuoja kraujo varinėjimo, kaip aerobiniai pratimai. Sportuodami ne tik palaikome gerą fizinę formą, bet organizme dar ir gaminasi azoto rūgštis, kuri padeda pasiekti ir išlaikyti sveiką erekciją.

Bėgioti sveika, o štai dviračio stenkitės vengti, jei tik įmanoma.

„Aktyviems dviratininkams, kurie daug laiko praleidžia mindami dviratį, gali grėsti erekcijos sutrikimai“, – įspėja medicinos profesorė iš Johnso Hopkinso universiteto medicinos mokyklos Erin Michos.

Pridursime, kad aptempti dviratininkų šortai vyrams taip pat neprideda sveikatos.

3) Meskite rūkyti.

Kentukio universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad paprašius įvertinti savo lytinio gyvenimo kokybę nuo 1 iki 10-ies balų skalėje, rūkančių vyrų vidurkis tebuvo 5, o nerūkančių – 9.

Viena iš priežasčių yra ta, kad rūkymas, kaip yra žinoma, sukelia impotenciją, be to, yra duomenų, kad rūkymas turi poveikį erekcijos stiprumui ir varpos dydžiui. Viename tyrime tyrėjai pastebėjo, kad rūkalių varpos mažesnės nei nerūkančių vyrų.

„Rūkymas ne tik pažeidžia kraujagysles, bet, greičiausiai, pažeidžia ir varpos audinius – jie tampa mažiau elastingi ir sunkiau išsitempia“, – sako urologas Irwinas Goldsteinas iš Bostono universiteto medicinos centro.

4) Bet kavos neatsisakykite.

Nors cigaretės labai kenkia lytinei potencijai, kava, greičiausiai, ją tik sustiprina.

Teksaso sveikatos mokslų universiteto Hjustone mokslininkų atliktame tyrime paaiškėjo, kad vyrai, kurie kasdien išgerdavo apie 2–3 puodelius kavos, rečiau patirdavo erekcijos sutrikimus nei tie vyrai, kurie kofeino vengė.

5) Ryžkitės sterilizacijai.

Jei jau susilaukėte norimo skaičiaus vaikų (arba esate tikri, kad vaikų susilaukti nenorite), apsvarstykite galimybę visam laikui „uždaryti spermos fabriką“.

„Rizika, kad kontraceptinės priemonės nepasiteisins, kai kuriems vyrams gali kelti didelį nerimą – ypač tiems, kurie jau patyrė nesėkmę su gimstamumo kontrolės priemonėmis arba bent jau patyrė išgąstį dėl tokios tikimybės“, – sako Šiaurės Vakarų universiteto sekso ir santuokos terapijos programos direktorė Karen Donahey.

Nerimas savo ruožtu gali paskatinti erekcijos problemas, ir užsisuka ydingas ratas.

Tačiau kai spermos nebėra, nėštumo rizikos praktiškai nebelieka: tinkamai atliktos vasektomijos operacijos veiksmingumo rodiklis yra 99,9 proc.

6) Būkite ištikimi.

Vyrams, kurie linkę nuklysti į šoną, labai dažnai sutrinka erekcija. Šis dėsningumas toks dažnas, kad gydytojai, gydantys erekcijos sutrikimus, dažnai visų pirma paklausia paciento, ar jis neužmezgė nesantuokinių santykių.

Neištikimas vyras bent kažkiek jaučiasi kaltas prieš žmoną, kai būna su ja. Kaltė ilgainiui gali virsti nerimu, o šis labai kenkia erekcijai.

7) Stebėkite savo svorį.

Diabetas yra tiesiausias kelias į visą gyvenimą trunkantį celibatą (išskyrus, žinoma, vienuolio arba kunigo įžadus).

Statistiškai, apie 50 proc. diabetu sergančių vyrų kenčia nuo impotencijos. Ši liga paveikia lytinę funkciją, nes paspartina arterijų ligą ir sulėtina stimulų perdavimą per nervus organizme, o tai savo ruožtu gali sumažinti varpos jautrumą.

Veiksmingiausias būdas išvengti diabeto – palaikyti sveiką svorį. Be to, reguliariai tikrinkite cukraus kiekį organizme (pasiarkite su gydytoju dėl geriausių būdų).

Vyrams, kurie vengia kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, gresia 70 proc. daugiau erekcijos problemų nei tiems vyrams, kurie jį kontroliuoja, teigiama vieno Italijoje atlikto tyrimo išvadose.

8) Skverbdamiesi neįsismarkaukite.

Kad nebūtų pažeisti akytieji varpos audiniai (lot. corpus cavernosum).

Jei netikite, pabandykite iš visų jėgų besti sustandėjusia varpa į medžio kamieną – jis panašaus tankio kaip moters gaktikaulis.

Visiškai plyšus šiems audiniams, per 24 val. turi būti atlikta operacija, siekiant sustabdyti vidinį kraujavimą ir sumažinti neatitaisomo pažeidimo riziką.

Jei šie audiniai ne plyšo, bet tik įtrūko, situacija ne tokia rimta, bet vėliau ji taip pat gali paskatinti problemas.

Sugijus akytiesiems audiniams dažniausiai lieka randai, tad varpa praranda tamprumą, o tai gali iššaukti kreivumą, skausmą ir galiausiai impotenciją.

Statistiniais duomenimis, apytikriai trečdalis nuo impotencijos kenčiančių vyrų yra patyrę varpos traumą.

Būkite ypač atsargūs mylėdamiesi pozomis, kai ji viršuje – šios pozos kelia didžiausią traumų riziką.

9) Daugiau vaikščiokite.

Vieno neseniai atlikto tyrimo duomenimis, vyrai, kurie per dieną nueina bent 3 kilometrus, perpus rečiau patiria erekcijos problemas nei vyrai, kurie mažai juda, sako urologas I. Goldsteinas.
(20 minučių bėgiojimas ar 30 minučių trukmės treniruotė su svarmenimis turi panašų poveikį).

Erekciją gali sutrikdyti ir nuosėdos, kurios užkemša varpos kraujagysles.

„Vyrai dažniausiai savo kraujagysles vertina kaip vamzdžius, kurie gali užsikimšti, tačiau viskas daug sudėtingiau, – sako urologas Laurence‘as Levine‘as iš Čikagos Rush presbiterionų medicinos centro. – Šių kraujagyslių sienelės yra biologiškai itin aktyvios sritys, kuriose gaminamos ir į kraują išskiriamos cheminės medžiagos.“

Kuo daugiau judėsite, tuo šios sienelės bus sveikesnės, švaresnės ir elastingesnės.

10) Daug žiovaukite.

Ko gero nežinojote, kad vertinant iš organizmo perspektyvos, žiovulys ir erekcija praktiškai yra viena ir tas pat.

Ir žiovulį, ir erekciją kontroliuoja azoto oksidas, kuris išsiskiria smegenyse ir gali nukeliauti į neuronus, kontroliuojančius burnos atvėrimą ir kvėpavimą, arba per stuburo smegenis į kraujagysles, kuriomis kraujas teka į varpą. Kartais jis nukeliauja abiem keliais (štai kodėl platus žiovulys gali suvirpinti paslėpsnius).

Nerekomenduojame žiovauti, kai mylitės, nes partnerė gali jus ne taip suprasti. Geriau bent retkarčiais nusižiovaukite dienos metu – tai padės paskatinti neurochemines reakcijas, kurios užtikrins ilgą, standžią erekciją.

11) Gerai išsimiegokite.

Sveikatai, taip pat ir lytinei funkcijai labai svarbus kokybiškas miegas. Kiekvieną naktį miego metu vyras patiria nuo trijų iki penkių vienos valandos trukmės erekcijos epizodų. Ko gero pastebėjote tai, kai ketvirtą ryto teko keltis nusišlapinti.

Naktinių erekcijų paskirtis nėra vien patenkinti partnerę lovoje. Jos taip pat padeda aprūpinti varpą krauju ir deguonimi.

„Teoriškai, kuo daugiau naktinių erekcijų patiriate, tuo elastingesni tampa varpos audiniai. O tai savo ruožtu užtikrina sveiką erekciją ir jauname, ir vyresniame amžiuje“, – aiškina urologas I. Goldsteinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (355)