Antradienio vakarą Marijampolės „Sūduva“ namie žais UEFA Čempionų lygos atrankos pirmąsias rungtynes su Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipa, kuri prieš pat išvyką į Lietuvą išsirinko naują kapitoną – karjerą baigusio Nenado Milijašo pareigas perėmė būtent 30-metis M. Marinas.

Nors šis futbolininkas į Serbiją persikėlė vos prieš 10 mėnesių ir pernai net nebuvo Belgrado komandos nariu jai kovojant su „Sūduva“, patyręs saugas „Crvena Zvezda“ gretose neabejotinai yra didžiausias autoritetas.

Tai pastebima ir klubo treniruotėse – M. Marinas jų pradžioje ir pabaigoje yra apsuptas komandos draugų, o ypatingai jį myli legionieriai iš Afrikos Richmondas Boakye ir El Fardou Benas. Pastarasis futbolininkas bendraudamas su DELFI pareiškė, kad tokio lygio varžovas yra didelė nesėkmė „Sūduvos“ ekipai.

„Tai yra labai geras žaidėjas su didele patirtimi. Marko yra aukščiausios klasės futbolininkas – mums labai pasisekė, kad galime žaisti kartu su juo, o „Sūduvai“ labai nepasisekė, kad teks žaisti prieš jį. Vos prisijungęs prie komandos jis atliko puikų darbą ir tapo geriausiu Serbijos lygos sezono žaidėju.

Jis yra lyderis, keliantis šią komandą į viršų“, – kalbėjo E. F.Benas, kuris pernai kartą jau mušė įvartį Marijampolėje bei prisidėjo prie „Crvena Zvezda“ pergalės 2:0. Bendru rezultatu serbai tuomet Lietuvos čempionus nugalėjo 5:0 ir vėliau nužygiavo iki pat Čempionų lygos grupių etapo.

Pats M. Marinas apie „Sūduvą“ prieš rungtynes atsiliepė pagarbiai.

„Turime gerbti varžovus ir nesitikėti lengvo pasivaikščiojimo. Lietuvos čempionatas jau yra įsibėgėjęs, o tai suteikia „Sūduvai“ pranašumą, nes visi jos žaidėjai turėtų būti optimalios sportinės formos. Nepaisant to, žinome, kad esame pajėgesnė komanda ir turime laimėti“, – sakė M. Marinas.

Vladanas Milojevičius ir Marko Marinas (Vytauto Kuralavičiaus nuotr.)

Vokietijos Messi

Prieš dešimtmetį M. Marinas turėjo pasaulį po savo kojomis. Būdamas 19-metis jis debiutavo Vokietijos rinktinėje ir tik per plauką neišvyko į 2008 metų Europos čempionatą, kur rinktinė užėmė antrąją vietą. Tą pačią vasarą gindamas Menchengladbacho „Borussia“ garbę jis pasižymėjo trimis įvarčiais per 16 minučių, o po puikaus sezono už 8 mln. eurų perėjo į Bremeno „Werder“.

2009 metų vasarą saugas su Vokietijos jaunimo rinktine tapo Europos čempionu, o su juo tuomet triumfavę Manuelis Neueris, Mesutas Ozilas, Sami Khedira, Matsas Hummelsas, Benediktas Howedesas ir Jerome‘as Boatengas ilgam užsigarantavo vyrų rinktinėje. To paties buvo tikimasi ir iš M. Marino, kurio pirmasis sezonas Bremene nieko blogo nežadėjo.

2009-2010 metų sezone „Werder“ futbolininkai Vokietijos čempionate užėmė trečiąją vietą, o kartu su M. Ozilu komandą į priekį tempęs M. Marinas pelnė 4 įvarčius ir atliko net 14 rezultatyvių perdavimų. Toks žaidimas privertė Joachimą Lową pasiimti saugą į pasaulio čempionatą Pietų Afrikos Respublikoje.

Marko Marinas pasaulio čempionate

Tuomet buvo neabejojama, kad „Vokietijos Messi“ vadintas M. Marinas nacionalinėje komandoje turės ilgą ir šlovingą karjerą, tačiau tais pačiais 2010 metais ši karjera ir pasibaigė. Pasaulio čempionate du kartus pakilęs nuo suolo jis pasidabino bronzos medaliu, o po kelių blankių pasirodymų rudenį J. Lowas nustojo jį kviesti į rinktinę.

Toni Kroosui konkurencinę kovą pralaimėjęs 21-erių sportininkas atsisveikino su rinktine per dvejus metus joje sužaidęs 16 rungtynių ir pelnęs 1 įvartį, o netrukus bėdos prasidėjo ir klubiniame futbole. M. Ozilui išvykus į Madrido „Real“, M. Marino forma gerokai suprastėjo, o „Werder“ patyrė nuosmukį.

Bremeno komanda iš prizininkės tapo vidutinioke, užimančia pozicijas antroje lentelės pusėje ir negalinčia pasiekti aukštesnės nei 8-a vietos iki šiol. Be to, visą 2011-2012 metų sezoną M. Mariną kamavo traumos, o „Vokietijos Messi“ burbulas subliuško.

„Chelsea“ laikė geresniu už De Bruyne

Marko Marinas ir Edenas Hazardas

Nepaisant traumų, 2012 metais M. Marinas pasirašė savo karjeros kontraktą. 23-ejų futbolininkas vis dar turėjo itin talentingo žaidėjo reputaciją, o ja patikėjusi Londono „Chelsea“ komanda sumokėjo „Werder“ 8 mln. eurų bei mainais nusiuntė į Bremeną dabar „Manchester City“ klube žibantį Keviną De Bruyne.

Jau netrukus toks sandoris buvo pradėtas vadinti visiška tragedija. Ketverių metų sutartį su tais metais UEFA Čempionų lygą laimėjusiais „aristokratais“ pasirašęs vokietis neįtiko treneriui Roberto Di Matteo, todėl debiuto „Premier“ lygoje jam teko laukti iki pat lapkričio, kai atleistą italą pakeitė Rafa Benitezas.

Ispanas suteikė M. Marinui šansų – jis pradėjo dažnai kilti nuo suolo, kelis kartus buvo įtrauktas ir į startinę sudėtį bei netgi pelnė vieną įvartį. Vis dėlto po tokio sezono vokiečio ateities perspektyvos buvo itin blankios. Papildęs trofėjų kolekciją UEFA Europos lygos čempiono titulu jis buvo priverstas atsisveikinti su Anglija ir nors „Chelsea“ aprangos jis daugiau neapsivilko, vėliau futbolininkas teigė, jog dėl sprendimo persikelti į Londoną niekada nesigailėjo bei yra dėkingas už patirtį.

Kitą sezoną M. Marinas laimėjo Europos lygą dar kartą. Jis buvo išnuomotas „Sevilla“ ekipai, tačiau ir joje nesugebėjo išsikovoti vietos startinėje sudėtyje. Sezoną gerai iliustruoja būtent Europos lygos finalas, kuriame saugas išbėgo į aikštę 78-ąją minutę, bet buvo pakeistas pratęsimo viduryje.

Marko Marinas švenčia įvartį į "Manchester United" vartus

Metai Ispanijoje buvo sąlyginai geri lyginant su tuo, kas vėliau laukė Italijoje. „Fiorentina“ klubui išnuomotas futbolininkas per visą sezoną dėl traumų nesužaidė nė vieno mačo „Serie A“ čempionate ir aikštėje pasirodė tik keturiuose Europos lygos susitikimuose.

Nuomuojamas M. Marinas buvo beveik iki pat savo kontrakto su „Chelsea“ pabaigos. 2014-2015 metų sezoną toliau kamuojamas traumų jis praleido Briuselio „Anderlecht“ komandoje, o 2015-2016 metais atstovavo „Trabzonspor“ Turkijoje.

2016 metais „Chelsea“ galiausiai rado pirkėją ir už beveik 3 mln. eurų pardavė jau 27-erių sulaukusį futbolininką Pirėjo „Olympiakos“ klubui. Įsitvirtinti Graikijoje saugui taip pat nebuvo lengva ir nors antrasis sezonas buvo rezultatyviausias karjeroje (8 įvarčiai per 36 mačus), jis baigėsi gėdingai.

Daugkartiniai Graikijos čempionai nesugebėjo prilygti Salonikų PAOK ir Atėnų AEK bei šalies pirmenybėse užėmė fiasko prilygusią trečiąją vietą, o vienose paskutiniųjų sezono rungtynių „Olympiakos“ žaidėjams protestuojant dėl neskirto baudinio M. Marinas tarsi kulkos pakirstas krito ant žemės po švelnaus teisėjo prisilietimo.

Namai ten, kur širdis

„Olympiakos“ nebenorėjo turėti su M. Marinu nieko bendro ir pernai pardavė jį „Crvena Zvezda“ komandai už 700 tūkst. eurų. Į „Marseille“ išvykusį Dejaną Radonjičių pakeitęs saugas Belgrade pradėjo gaivinti savo karjerą ir greitai tapo komandos lyderiu.

Pritapti nebuvo sudėtinga – M. Marinas iškart pasijautė kaip namuose. Vokietijoje nuo dvejų metų augęs futbolininkas gimė Bosnijoje ir Hercegovinoje, o abu jo tėvai yra serbai, todėl Belgrade saugas greitai rado bendrą kalbą su vietiniais.

„Mano tėvai yra „Crvena Zvezda“ gerbėjai, todėl šį klubą vaikystėje palaikiau ir aš. Jaučiuosi čia kaip namuose nuo pat pirmos dienos. Bendraklubiai ir fanai priėmė mane labai šiltai, todėl esu čia labai laimingas ir noriu likti komandoje ilgam“, – sakė M. Marinas.

Už pasitikėjimą „Crvena Zvezda“ vadovams dėkingas futbolininkas ilgai negalvojo, kai šie kovo mėnesį padėjo ant jo stalo naują ilgalaikį kontraktą. Pagaliau namus radęs M. Marinas su džiaugsmu pratęsė sutartį iki 2021 metų.

Praėjusį sezoną M. Marinas per 30 rungtynių Belgrado klubo gretose pelnė 7 įvarčius, atliko 13 rezultatyvių perdavimų bei atsiėmė Serbijos lygos MVP apdovanojimą. Dabar patyręs futbolininkas yra pasiruošęs vėl šturmuoti Čempionų lygą, o šis šturmas antradienį 21 val. prasideda Marijampolėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)