Belgas pasirinktas neatsitiktinai

LFF be techninio departamento direktoriaus buvo nuo metų pradžios, kuomet pasikeitus federacijos vadovybei darbo neteko Raimondas Statkevičius.

Gegužę LFF apsisprendė diegti šalyje Briuselio „Anderlecht“ klubo sukurtą jaunųjų futbolininkų rengimo sistemą, kurios įgyvendinimas per metus kainuos 490 tūkst. eurų, tad neatsitiktinai jos priežiūra patikėta futbolo specialistui iš tos pačios šalies.

Tiesa, pasak LFF generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus, buvo svarstoma ir artimiau su „Anderlecht“ susijusio asmens kandidatūra, o iš visų jų buvę „penkios ar šešios“.

„Galiausiai liko du pasirinkimo variantai: Patrickas arba Portugalijos specialistas. Patrickas paliko labai pozityvius įspūdžius. Nebijau pasakyti, kad pirmą kartą istorijoje turėsime tikrą techninį direktorių“, – teigė E. Stankevičius.

Į P. De Wilde pareigas įeis bendravimas su nacionalinių rinktinių treneriais, „Anderlecht“ sistemos pritaikymas šalies akademijose ir jaunimo ugdymo koordinacija, taip pat trenerių rengimas.

„Norime, kad jis kuo greičiau įsilietų į LFF darbą. Tai – žmogus, kuris atsakys už Lietuvos futbolą artimiausioje ateityje“, – pažymėjo LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Sutvarkius formalumus, dirbti Lietuvoje P. De Wilde turėtų pradėti nuo rupgjūčio 1 d.

Į Lietuvą – iš musulmoniškų kraštų

1999 metais žaidėjo karjerą baigęs naujasis LFF techninio departamento direktorius praeityje treniravo įvairias Belgijos ir Kinijos žemesnių lygų komandas, dirbo vyriausiųjų trenerių asistentu savo tėvynėje, Ukrainoje.

Pastaruosius kelerius metus jis praleido musulmoniškų šalių klubų trenerių štabuose: P. De Wilde darbavosi Saudo Arabijoje, Tunise, Irane, taip pat Vengrijos ir Alžyro nacionalinėse rinktinėse.

DELFI paklaustas, ar sprendimas ateitį sieti su Lietuvos futbolu buvo sunkesnis nei ieškoti laimės Artimuosiuose Rytuose, P. De Wilde to neslėpė.

„Manau, šitas projektas sudėtingesnis. Norint pakeisti visą struktūrą, reikia daug laiko, o žmonės ir žurnalistai kantrybe nepasižymi. Bet esu tikras, kad, jei tik visi išliks ramūs ir dirbs viena kryptimi, turėsime gerų rezultatų“, – sakė belgas.

Tiesa, kokių konkrečiai rezultatų tikisi pasiekti per artimiausius trejus metus, P. De Wilde neįvardijo pasiteisinęs, jog pirma turi perprasti lietuviško futbolo realijas.

Nesiėmė vertinti jis ir Lietuvos rinktinės pasirodymo, nors su jos treneriu Valdu Urbonu jau susipažino.

(iš kairės) Edgaras Stankevičius, Patrickas De Wilde, Tomas Danilevičius

„Noriu, kad Lietuvos futbole įsivyrautų naujas klimatas. Permainos išveda žmones iš komforto zonos, bet negalime neigti, kad keistis būtina. Tai patvirtina Lietuvos vieta FIFA reitinge.

Būsiu atviras visiems, neturiu jokių paslapčių. Atviros diskusijos apie tai, kas vyksta futbole, yra labai reikalingos. Kooperacija ir komunikacija – du svarbiausi žodžiai mano darbe“, – aiškino P. De Wilde.

Tuo metu belgą pasamdžiusi LFF, regis, turi kitokių prioritetų.

Užkimšo burną

Kaip jau skelbė DELFI, pirmadienį LFF vykdomasis komitetas suspendavo Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) prezidentą Paulių Malžinską dėl jo įrašo feisbuke.

VRFS vadovas apkaltintas paviešinęs konfidencialią informaciją, susijusią su sporto aikštyno sostinės Pilaitės mikrorajone rekonstrukcija. Praėjusį gruodį buvęs ilgametis Sekmadienio futbolo lygos (SFL) prezidentas jau buvo įspėtas dėl „LFF dalykinę reputaciją žeminančios informacijos“ skelbimo socialiniame tinkle.

„Informacija turi būti išnešama į viešumą per spaudos konferencijas arba oficialius pranešimus. Kiti būdai yra nelabai etiški. Dabar jau pačiai VRFS spręsti, ar jai reikalingas toks prezidentas, ar nereikalingas“, – teigė T. Danilevičius.

„Būdamas vykdomojo komiteto narys, jis (P. Malžinskas – DELFI) yra tarsi vienas iš uždaros akcinės bendrovės savininkų. Jo vieši pasisakymai gali pakenkti pačiai LFF“, – pridūrė E. Stankevičius.

Vis dėlto LFF vadovai negalėjo įvardinti, kaip konkrečiai federacijai pakenkė ir kokią jautrią informaciją paviešino P. Malžinskas, viešai pasiguodęs dėl įstrigusio aikštyno Pilaitėje įrengimo, LFF ir Vilniaus savivaldybei niekaip neužbaigiant derinti dangos pirkimo ir paklojimo sutarties.

E. Stankevičius tik paneigė, jog Vilniaus futbolo vadovui skirta sankcija susijusi su jo pasisakymais prieš praėjusį pavasarį vykusią LFF konferenciją. Tuomet P. Malžinskas kritikavo kriminalinės praeities turinčio verslininko Arūno Pukelio kandidatūrą į LFF viceprezidentus, bet tai tauragiškiui laimėti rinkimų nesutrukdė.

„Jei pakeltumėte vykdomojo posėdžių protokolus (kurie iš tikrųjų nėra prieinami žiniasklaidai – DELFI), pamatytumėte, kad visi vykdomojo komiteto nariai pasisakė už A. Pukelio kandidatūros teikimą. Taigi, viena buvo kalbama spaudoje, kita daroma posėdžio metu“, – dviveidiškumu P. Malžinską kaltino LFF generalinis sekretorius.

VRFS vadovo įgaliojimai LFF vykdomajame komitete suspenduoti iki artimiausios LFF konferencijos, kuri vyks tik ateinantį pavasarį.

Praėjusių metų pabaigoje LFF suspendavo ir kitą vykdomojo komiteto narį Vytautą Vaškūną. Lietuvos vaikų ir jaunimo futbolo asociacijos (LVJFA) vadovą užgulė kur kas sunkesni kaltinimai finansinėmis machinacijomis.

Pirmadienį nuspręsta išplėsti sankcijas ir apriboti visos LVJFA narystę, nes ji esą nebėra funkcionali. Asociacijos veiklą perėmė pati LFF, pasak šios vadovų, ateityje bus galvojama apie naujos struktūros kūrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)