Apklausoje buvo klausiama, kaip respondentai vertina ministro pirmininko S. Skvernelio darbą, kitu klausimu buvo bandoma išsiaiškinti, ar šiam vertinimui, teigiamam ar neigiamam, įtakos turi „valstiečių“ frakcijos ar R. Karbauskio veikla ir kokia ta įtaka – teigiama ar neigiama.

Ir nors Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys teigia, kad apklausos užsakovas buvo iš „valstiečių“ pusės, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis R. Karbauskis tvirtina, kad apklausa nekorektiška ir esą iš „valstiečių“ sąskaitos tikrai nebuvo apmokėta.

Rinkiminiam S. Skvernelio štabui vadovavęs Vytautas Bakas taip pat teigė, kad tokios apklausos neužsakinėjo ir tokių klausimų nesudarinėjo.

Premjero S. Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas DELFI patvirtino, kad žino apie tokią vykdytą apklausą, tačiau nuo komentarų susilaikė.

„Vilmorus“ vadovas: nėra blogų klausimų, būna blogos interpretacijos

„Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys, vertindamas apklausoje užduotus klausimus, teigė, kad blogų klausimų nebūna, būna tik blogos interpretacijos. Tiesa, nors jis teigė, kad klausimų buvo daugiau ir įdomesnių, jų atskleisti negalėjo.

„Formulavo užsakovas iš „valstiečių“ pusės, – apie klausimus kalbėjo V. Gaidys. – Aš galvoju, kad jiems rūpėjo kažkas tokio, nieko nepridėjau nuo savęs. Gal jie norėjo kažką sužinoti.“

Apklausa, anot „Vilmorus“ vadovo, buvo atlikta prieš mėnesį, birželį, ir tai nebuvo specialiai vienam užsakovui ruošta apklausa. „Apklausa buvo vadinamas omnibusas, kai buvo daugelio užsakovų klausimai, – teigė V. Gaidys. – Apklausta ne mažiau tūkstančio, bet tai nebuvo kažkokia speciali apklausa, tiesiog įdėta šalia kitų klausimų.“

Vladas Gaidys
Formulavo užsakovas iš „valstiečių“ pusės. <...> Aš galvoju, kad jiems rūpėjo kažkas tokio, nieko nepridėjau nuo savęs. Gal jie norėjo kažką sužinoti.

V. Gaidžio paklausus, ar kai kurios klausimų formuluotės ir pasirinkimui pateikti atsakymų variantai neklaidina apklausose dalyvaujančių respondentų, jis teigė, kad dažnai rezultatus ir analizes ruošiantys specialistai žino, kaip interpretuoti vieną ar kitą klausimą bei atsakymus.

„Nėra blogų klausimų, būna blogos interpretacijos. Iš tikrųjų reikia atsargiai žiūrėti darant išvadas“, – teigė V. Gaidys.

„Vilmorus“ vadovas teigė, kad po rinkimų tai buvo ne vieninteliai politiniai klausimai apklausoje. „Viena, kai sau nori sužinoti, kita, kai spaudai, – kalbėjo „Vilmorus“ vadovas ir pridūrė, kad politinės apklausos po rinkimų nėra išskirtinis dalykas. – Tos, kur ne spaudai, būna pačios vertingiausios.“

Apklausos rezultatai: „valstiečiai“ Skvernelio vertinimui daro neigiamą įtaką

„Vilmorus“ vykdytoje apklausoje į klausimą „Prašome pasakyti, kaip vertinate Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio darbą?“ variantą „gerai/ greičiau gerai“ pasirinko 44 proc. respondentai, 29 proc. teigė, kad premjero darbą vertina blogai arba greičiau blogai, o 26 proc. buvo sunku pasakyti.

Iš karto po šio klausimo buvo klausiama, „Ar šiam jūsų vertinimui turi įtakos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos bei jos lyderio R. Karbauskio veikla?“ 44 proc. repondentų nurodė, kad turi įtakos, 27 proc, kad neturi, o 29 proc. buvo sunku pasakyti.

Taip pat buvo prašoma įvertinti ir daromą įtaką: greičiau teigiamą, greičiau neigiamą, sunku pasakyti. 63 proc. nurodė, kad „valstiečių“ frakcijos bei R. Karbauskio veikla daro greičiau blogą įtaką S. Skvernelio darbo vertinimui. Tik 28 proc. nurodė, kad daroma įtaka yra greičiau teigiama, o apsispręsti sunku buvo tik 9 proc. respondentų.

Karbauskis: nekorektištki klausimai

LVŽS lyderis R. Karbauskis DELFI teigė, kad apskritai pirmą kartą girdi apie tokią apklausą. „Mes darėme rinkimines apklausas: savaitę prieš rinkimus, dvi savaites prieš rinkimus, sausio mėnesį. Niekada kitokių apklausų nedarėme“, – tvirtino R. Karbauskis ir tvirtino, kad birželį, po rinkimų, jokių apklausų „valstiečiai“ neužsakinėjo.

„Kaip mes tokį klausimą duotume viešoje erdvėje? Tai absurdas. Tai juokingas klausimas, pirmą kartą tokius girdžiu. Kas gali tokį klausimą uždavinėti? Koks atsakymas? Tai yra bet kokiu atveju ir teigiamas, ir neigiamas tame pačiame atsakyme, – piktinosi R. Karbauskis. – Čia nekorektiški klausimai paprasčiausiai. Nekorektiški.“

R. Karbauskis tvirtino, kad pats šiek tiek domisi sociologija, todėl, jo teigimu, tokių klausimų net negalima kelti.

Ramūnas Karbauskis

„Čia tas pats, kaip paklausti, ar žmogus, kuris kažką sužeidė ar viršijo greitį, ar jis geras, ar blogas, bet iš karto duodi informaciją, reikalauji atsakymo ir tai pakenkia, – kalbėjo LVŽS lyderis. – Kaip gali „valstiečiai“ tokias nesąmones apmokėti ar užsakinėti. Čia nesąmonė, loginė nesąmonė.“

Pasidomėjus, kas tuomet galėjo užsakyti tokią apklausą, teigė, kad negali atsakyti. „Mane stebina tokios apklausos, neįsivaizduoju, kad gali tokias apklausas užsakinėti. Reikia pamatyti tuos, kurie tai apmokėjo, – tvirtino R. Karbauskis. – Aš nieko apie tai nežinau.“

R. Karbauskis svarstė, kad tokius klausimus galbūt pateikė kas nors iš Vyriausybės.

Ramūnas Karbauskis
Kaip mes tokį klausimą duotume viešoje erdvėje? Tai absurdas. Tai juokingas klausimas, pirmą kartą tokius girdžiu. Kas gali tokį klausimą uždavinėti? Koks atsakymas? Tai yra bet kokiu atveju ir teigiamas, ir neigiamas tame pačiame atsakyme. Čia nekorektiški klausimai paprasčiausiai. Nekorektiški.

„Kiek žinau sociologiją, taip negalima klausti žmonių, nes atsakymai iškreipti. Klausimai paprastose apklausose, kai būna korektiški, leidžia kažkaip vertinti, o kaip galima vertinti, kai pats užprogramuoji neigiamą atsakymą pačiu klausimu? Keista“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis. Jis pridūrė, kad „valstiečiai“ be jo žinios apklausos užsakyti negalėjo.

„Kažkas turėjo tikslą padaryti, kaip suprantu iš klausimų, kažką neigiamo, kad gautų neigiamą atsakymą, todėl pateikė taip klausimus, o sociologinė kampanija tiesiog už tai gavo pinigus ir nesikišo, nebandė pasakyti, kad „ką jūs darote, juk suprantate, kad šis klausimas – nekorektiškas“. Taip klausti negalima“, – tvirtino R. Karbauskis.

Skvernelis teigia neužsakinėjęs jokių apklausų

Premjeras S. Skvernelis interviu su Vladimiru Laučiumi metu kalbėjo apie vykdytas apklausas, tačiau jų konkrečiai neįvardijo ir pabrėžė, kad pats jokių apklausų neužsakinėjo.

„Sakote, kad, jei prie jūsų pralaimėjimo prisidėjo išoriniai veiksniai, bet „tegul tai analizuoja politologai“. Šiomis dienomis kalbėjote visai kitaip: teigėte, kad per prezidento rinkimus „milžiniškų klaidų“ padarė valstiečių partija, kad paskelbti ultimatumai dėl pasitraukimo iš valdžios „sudavė milžinišką smūgį rinkėjui“ ir pakenkė jūsų rezultatams. Tai vis dėlto – ne „tegul analizuoja politologai“, o jūs pats analizuojate ir sakote, kad kalta partija ir jos vadovybė?“ – premjero klausė V. Laučius.

Saulius Skvernelis

„Tai yra faktas. Ar tai buvo lemiamas veiksnys, ar tik padaręs kažkiek įtakos – tegul vertina, kaip sakiau, politologai ir sociologai. Yra apklausos, duomenys. Bet kad tai neprisidėjo – tikras faktas. Tokie pareiškimai – apskritai labai rizikingi kampanijos finišo tiesiojoje. Dar rizikingesni jie tada, kai nederinami nei su rinkimų kampanijos dalyviu, nei su jo štabu. Galbūt norėjo padaryt geriau, o išėjo – kaip visada. Tai akivaizdžiai matyti visuomenės nuomonės apklausose“, – tvirtino S. Skvernelis.

Į klausimą, kas užsakė tą apklausą, S. Skvernelis atsakė: „Yra įvairių apklausų“.

„Aš asmeniškai – ne. O vyriausybė yra didelis institutas“, – paprašius patikslinti, ar ir Vyriausybė nieko neužsakinėjo, atsakė S. Skvernelis.

Bakas: štabas tokios apklausos neužsakinėjo

S. Skvernelio rinkiminiam štabui vadovavęs V. Bakas DELFI teigė, kad štabas tokios apklausos neužsakinėjo. Tiesa, jis pridūrė, kad yra girdėjęs apie šią apklausą.

V. Bakas tvirtino, kad sunku pasakyti, kas galėjo būti apklausos užsakovai.

Vytautas Bakas

V. Bakas teigė, kad štabas rinkiminiu laikotarpiu užsakinėjo apklausų, tačiau pastaroji buvo vykdoma birželį, tad tai – ne štabo užsakymu vykdyta apklausa.

„Apklausa štabe štabo vardu galėjo užsakinėti „valstiečių“ frakcija, – teigė V. Bakas ir pridūrė, kad tokia apklausa ir buvo, apie ją jam pačiam buvo pranešęs R. Karbauskis. – Aš pats esu užsakinėjęs vienintelę apklausą, pats buvau susitikęs su Vladu Gaidžiu, tai apie teigiamas neigiamas savybes, kaip visuomenė vertina paties kandidato veiklą, bet tokių klausimų ten neformulavau.“