Šiuo metu apie S. Skvernelį ir jo politinę ateitį yra akivaizdu tiek – jis praėjusią savaitę pasirašė koalicinės sutarties priedą dėl Vyriausybės formavimo, tačiau nepasakė, ar liks premjeru. Tai pažadėjo padaryti antradienį.

Sekmadienį transliuotame interviu „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „24/7“ jis pareiškė, kad valstiečiai-žalieji turi keistis, kitaip nedalyvaus su jais rinkimuose.

Jis tvirtino, kad „į tokią partiją, kokia ji šiandien yra, įstoti būtų sunku“.

„Aš manau, kad iš esmės turėtų keistis pati vizija, apsisprendimas, kaip mes elgiamės, į ką mes orientuojamės, kokią retoriką užimame, kaip sprendimus priiminėjame“, – teigė S. Skvernelis.

Pirmadienį S. Skvernelio patarėjas Vyriausybėje Skirmantas Malinauskas patikslino, kad, jei LVŽS būtų pasirengusi pokyčiams, „jis be jokios abejonės svarstytų stoti į šią politinę partiją“.

„Manau, kad tokiu atveju tuos pokyčius geriausiai galėtų daryti taip, kaip ir kitose politinėse jėgose vyksta – konkuruodamas dėl lyderio pozicijos“, – DELFI sakė S. Malinauskas.

Nesilažintų, kad liks premjeru

Šarūnas Liekis

VDU profesorius Š. Liekis yra įsitikinęs, kad visas šitas žaidimas yra nukreiptas į artėjančius Seimo rinkimus.

„Konkuruoja skirtingos vizijos, kas laimės ir įsigalės jau sukurtoje partinėje infrastruktūroje. S. Skvernelio pozicijos yra silpnesnės, nes jis niekada nebuvo partijos narys, ir jo Vyriausybė realiai nevykdo partijos programos. Šitas bandymas perimti platformą gali būti susijęs su tuo, kad susvyravo jo, kaip Vyriausybės vadovo, pozicija“, – svarstė Š. Liekis.

Jo nuomone, daug kas šioje situacijoje paaiškės jau šią savaitę.

„Po inauguracijos bus tvirtinama nauja Vyriausybė, ir pradžiai viskas susidėlios į savo vietas. Paskui gal bus bandymų, bet tie bandymai bus mažiau produktyvūs, jei neužsileis jie vienas kito ant galvos.

Jei dabar S. Skvernelis bus paskirtas premjeru, tai R. Karbauskio situacija dėl to blogės. Nes S. Skvernelis turės svertų – matomumą. Jei S. Skvernelis nebus skiriamas į premjerus, R. Karbauskis turės galimybių ir laiko išspręsti šitą krizę partijoje“, – sakė Š. Liekis.

Įžvelgia ir sustiprėjusias ideologines priešpriešas

Analizuodamas susidariusią situaciją, politologas įžvelgė ir sustiprėjusių prieštarų dėl ideologinių dalykų. Jis ypač kritiškai įvertino Vyriausybės ruošiamą Pažangos strategiją, kuri, pasak Š. Liekio, „yra orientuota į primityvų neoliberalų diskursą, kuris yra visiškai neadekvatus nei šiems laikams, nei tiems pažadams, kuriuos visi dalina apie gerovės valstybę“.

„Klausimas – kieno interesus jis atspindi – viešo sektoriaus ar kažkokių siaurų gaujų? Mano nuomone, jis atspindi interesus siaurų interesų grupių, kurios siekia savo naudai išnaudoti visą valstybę“, – kalbėjo Š. Liekis.

Kalbėdamas apie interesus, jis pabrėžė, kad „partijai yra geriau tas, kas jai padeda išlaikyti valdžią“. O kalbant apie asmeninius interesus, pasak politologo, kiekvieno interesas yra išlikti viršuje, bet nebūtinai tai atliepia partijos interesą.

„Jei tas žmogus prisidės prie partijos stiprėjimo, profilio augimo, paramos visuomenėje didėjimo, tai viskas gerai, bet jeigu didins konfliktą, prieštaravimus, arba stums siaurus grupinius interesus, tai yra akivaizdu, kad tokio žmogaus buvimas yra neproduktyvus. Čia reikia lyderystę turėti, o ne vadovauti. Pas mus visi įpratę vadovauti, o ne lyderiais būti“, – sakė Š. Liekis.

Jis taip pat skeptiškai įvertino galimybę, kad S. Skvernelis kurtų kokį nors savo politinį darinį.

„Jis nėra ideologinis gyvulys. Savo (partijos/judėjimo) kūrimui reikia suprasti apie visuomenę truputį daugiau, nei S. Skvernelis supranta. Visos politinės partijos, visų pirma, turi būti ideologiniai projektai. Tam reikia suprasti visuomenės iššūkius“, – sakė Š. Liekis.

Šiuo atžvilgiu, nepaisant visos kritikos, politologo vertinimu, pranašumų turi R. Karbauskis.

„R. Karbauskis – toks sėdintis Seime, pasislėpęs Kultūros komitete, bandantis stumdyti reikalus, tą savo vaidmenį atlieka. Tai gali patikti arba nepatikti, bet, kalbant apie politinę lyderystę, tai jis jos turi daugiau nei S. Skvernelis“, – mano Š. Liekis.

Stiprina savo asmeninį įvaizdį

Lauras Bielinis

Kitas VDU profesorius L. Bielinis mano, kad dabar S. Skverneliui svarbiausia išsaugoti ir sustiprinti savo įvaizdį.

„Rinkimų kampanija šiek tiek išbalansavo požiūrį į jį, jo įvaizdis tarsi ir neblogai reitinguojamas, bet supraskime, tai yra premjero, o ne S. Skvernelio įvaizdis. Jam dabar labai svarbu parodyti save kaip politiką, į kurį gali atsiremti didelė dalis visuomenės.

Tai yra svarbu todėl, kad šiek tiek daugiau nei po metų bus rinkimai į Seimą. Iki to laiko jis turi paruošti ir pateikti savo įvaizdį kaip stipraus, atsakingo ir rimto politiko“, – sakė L. Bielinis.

Apibendrindamas S. Skvernelio kuriamą įvaizdį, politologas sakė, kad jis yra pragmatikas.

„Aš manyčiau, kad jo kalbėjimas ir elgesys sietinas su tuo, kad jis ieško politinės jėgos, į kurią galėtų atsiremti, arba kurią galėtų sukurti. Jis yra paieškoje.

Tą paiešką jam trukdo tai, kad po inauguracijos greičiausiai jam teks formuoti Vyriausybę. Todėl jis yra dvejuose keliuose iš karto – ir politinės jėgos paieškos, ir politinės atsakomybės. Jeigu taps premjeru, jam daug energijos teks nukreipti į premjerinę veiklą“, – sakė L. Bielinis.

Politologas nemano, kad S. Skverneliui tinka šita partija.

„ Čia mano asmeninė nuomonė, bet, man atrodo, kad jam šitoje partijoje trūksta organizuotumo, vieningumo. Tiesą sakant, jis nemato dar organizacijos, į kurią galėtų atsiremti. Jis mato grupę žmonių, kurie pakliuvo į politiką. Jam, ko gero, tai dar ne partija“, – svarstė L. Bielinis.

Politologas darė prielaidą, kad S. Skvernelis demonstruoja savo savybes, ir tokiu būdu parduoda save politiniame lauke.

„Ta politinė jėga, kuri į jį atkreips dėmesį, ji pirks ne premjero poziciją, o S. Skvernelį ir jo įvaizdį – tokį, kokį jis dabar konstruoja. Jis gali save parduoti ir „valstiečiams“, ir kitoms politinėms jėgoms, kurios formuojasi arba jau funkcionuoja“, – sakė L. Bielinis.