„Ambicingas grandiozinis projektas sulaukė didžiulio tarptautinės architektų bendruomenės dėmesio. Kai vasarį paskelbėme architektūrinės idėjos konkursą, profesionalus kvietėme projektuoti daugiau nei pastatą – tikimės, kad tai bus naujasis Vilniaus simbolis, kuriame vyks įspūdingi, pasaulinio garso kultūriniai renginiai, erdvė virs Europos kultūros židiniu“, – pranešime cituojamas vicemeras Vytautas Mitalas.

Teigiama, kad pasiūlymų sulaukta iš JAV, Pietų Afrikos, Kinijos, Indijos, Ispanijos, Libijos, Ukrainos ir kitų šalių. Tai – pirmas toks konkursas Baltijos šalių regione organizuojamas drauge su Tarptautine architektų sąjunga.

Žadama visus konkursinius darbus šį rudenį eksponuoti sostinės „T-Parke“, taip pat tada planuojama paskelbti ir konkurso nugalėtoją.

Po to bus pradėtas rengti Koncertų salės techninis projektas ir skelbiamas rangos darbų konkursas.

Prieš 56 metus statytas buvusių Profsąjungų rūmų pastatas bus nugriautas, o viduje esantys vertingi vitražai išsaugoti ir perduoti Nacionaliniam dailės muziejui.

Savivaldybė sutvarkys Koncertų salės prieigas, taip pat greta esančią Liuteronų sodų teritoriją – Vilniaus evangelikų senųjų kapinių kompleksą. Bendra aplinkos sutvarkymo projektų vertė kartu su Europos Sąjungos parama siekia apie 14 mln. eurų.

Nacionalinės koncertų salės statybos turėtų prasidėti 2021-aisiais. Planuojama naują koncertų salę pastatyti 2023 metais, švenčiant 700-ąjį Vilniaus gimtadienį.

Pagal sostinės savivaldybės parengtas architektūrinės idėjos konkurso sąlygas, naujajame pastate bus iki 1,7 tūkst. vietų didžioji ir 500 vietų mažoji salės, taip pat erdvės barams, erdvus vestibiulis su vaizdu į įspūdingą miesto panoramą ir patalpos įvairiai kitai kultūrinei veiklai.

Numatomas koncertų salės projektavimo paslaugų ir statybos darbų biudžetas siekia 52 mln. eurų. Į šią sumą įtrauktos visos su objekto projektavimu, statyba ir įrengimu bei sklypo tvarkymu susijusios išlaidos.

Architektūros konkursas vyksta bendradarbiaujant su Tarptautine architektų sąjunga, Lietuvos architektų sąjunga ir Kultūros ministerija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)